Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 25. februarja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Cerkev, ki skriva več kot 500 let staro navdušujočo umetnino. Kje leži?

WEB 3 HRASTOVLJE

LOJZE GRČMAN | ALETEIA

Lojze Grčman - objavljeno 05/09/20

Predstavljamo odlično idejo za izlet ob koncu tedna

Le malo zatem, ko pri Črnem Kalu skrenete s primorske avtoceste, lahko impresivni viadukt uzrete z verjetno manj običajne perspektive – od spodaj. Pogled napravi mogočen vtis. Za nič skromnejšega pa poskrbi ogled male vasice, ki je oddaljena le nekaj minut vožnje. O njej smo se vsi učili v šoli. Hrastovlje, ki ležijo na stiku Krasa in Istre, imajo le nekaj več kot 100 prebivalcev.


BELA KRAJINA

Preberite še:
Kaj obiskati, če se z družino odpravite v Belo krajino

V z visokim obzidjem obdani cerkvi, posvečeni sveti Trojici, na vaški vzpetini pa se skriva neprecenljiv kos slovenske kulturne dediščine – 530 let stara freska, imenovana Mrtvaški ples.

Hrastovlje in Mrtvaški ples v sliki in besedi:

Zakaj je tako dragocen?

Mrtvaški ples je tako dragocen zaradi redkosti upodobitve in dobre ohranjenosti, ugotavlja v knjigi Hrastovljenjen avtor Marijan Zadnikar.

“Mrtvaški ples sodi med najredkejše teme v srednjeveškem stenskem slikarstvu. /…/ Vsekakor je njegovo miselno izhodišče smrt, ki je edina za vse enako pravična in se ji nihče ne more izogniti. Z njo morajo zastopniki vseh stanov in starosti, reveži in bogataši. Od nikogar ne sprejme podkupnine. Neizprosna je in niti otrokom ne prizanaša,” ugotavlja veliki poznavalec cerkvene umetnosti na Slovenskem.


RUSSIAN CHAPEL

Preberite še:
Ruska kapelica pod Vršičem in izleti v njeni okolici

In dodaja: “S to osnovno mislijo, ki je bila upodobljena v obliki sprevoda ali pa kako drugače, je (umetnost, op. a.) v svojem času gotovo uspešno nadomeščala še tako prepričevalno pridigo o ničnosti tega sveta in o nesmislu pehanja za njegovimi miki.”

Na potep

Hrastovlje z okoliškimi vasmi in kraji so lahko odlična izbira za izlet. Ponavadi je v cerkvi tudi vodič, ki na kratko razloži o bogati zgodovini kraja, le najaviti se morate prej.


web 3 igor goste

Preberite še:
Štirikratni dedek in maratonec, ki ostaja večni otrok


Our Lady of Czestochowa

Preberite še:
Vse, kar morate vedeti o poljski Črni Mariji


AMBULANCE

Preberite še:
Deček s pomočjo igračke rešil mamino življenje
Preberite še:
Kako čiščenje doma spremeniti v milostno opravilo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.