Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako čiščenje doma spremeniti v milostno opravilo

web3-hand-gloves-cleaning-shutterstock_259101173-syda-productions.jpg

Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 03/09/20

Teh pet nasvetov bo gospodinjskim opravilom dalo višji cilj

Dvignite roko, če radi živite v čistih, pospravljenih in urejenih prostorih. Zdaj pa dvignite roko tisti, ki ne marate čiščenja. Večina ljudi sodi v obe kategoriji! Še posebej, če zaradi epidemije koronavirusa doma preživite več časa kot običajno, si gotovo želite mirnega in urejenega bivanjskega okolja. Toda navlaka in nered se kopičita, saj večino časa preživite doma.

Gotovo že veste, da je treba vsako jutro postlati posteljo, vsak večer pobrisati kuhinjski pult in očistiti pomivalno korito ter ves dan pospravljati za seboj. Težava ni v tem, da ne bi vedeli, kaj naj počnemo; tega so nas učile že naše babice. Vprašanje je, kako iz čiščenja in pospravljanja narediti zabavno opravilo in morda s kuhinjsko krpo v roki celo uživati. Preizkusite teh pet načinov, morda se vam bosta čiščenje in pospravljanje celo priljubila – in postala pravi trenutek milosti v delovnem dnevu.


FAMILY

Preberite še:
8 korakov do čistega domovanja

Čiščenje in pospravljanje darujte za določen molitveni namen

Bogu lahko vse darujete kot molitev, in če počnete nekaj, kar vam ni najbolj pri srcu, je to lahko žrtev, ki jo darujete v dobro drugih. Saj se sliši kar predobro, da bi bilo lahko resnično: po čiščenju bo vaš dom izgledal lepše, vaše delo pa bo v pomoč nekomu, ki je potreben molitve!

Preden začnete čistiti, izberite molitveni namen in zanj darujte svoje delo. Darujete ga lahko tudi pozneje, ko je delo že opravljeno: navsezadnje pri Bogu ni časa! Če opravilo, ki ga resnično ne marate, darujete za prijatelja v stiski, bo vaše delo toliko bolj pomenljivo, vi pa se boste lažje osredinili na to, kar trenutno počnete.


CLEANING

Preberite še:
Kako se lotiti pospravljanja doma in pri tem ohraniti mirne živce

HOUSEWIFE, TIRED, HOME
Shutterstock

Privoščite si ljubke čistilne pripomočke

Z dobrim orodjem je vsako delo prijetnejše. Če že morate počistiti kuhinjo, potem lahko delovne površine popršite z dišečim vonjem, drži? (Toda previdno, raje se izognite kemikalijam – obstajajo naravni proizvodi, na katere prisegajo številne gospodinje). Pa naj gre za robustno krpo za tla, ličen sesalec ali preprosto vzdržljiv komplet čistilnih krp; s kakovostnimi in dolgotrajnimi čistilnimi pripomočki je delo precej manj nadležno.

Poslušajte glasbo, podkast, avdio knjigo ali pa molite

Na ves glas si predvajajte svoje najljubše melodije ali pa si nataknite slušalke, da ne boste motili otrok in sostanovalcev. Ne glede na to, ali boste izbrali privlačno avdio knjigo, zanimiv podkast ali zgolj najljubše stare glasbene uspešnice, če boste prisluhnili nečemu, kar imate radi, bodo vaša gospodinjska opravila skoraj zagotovo neboleča in prav nič dolgočasna. Lahko se zgodi, da vam bo zmanjkalo površin za čiščenje, tako zelo boste uživali v poslušanju!

Če bi radi med čiščenjem molili, pa so vaše roke zasedene, si lahko naložite celo vrsto aplikacij za molitev, tudi rožnega venca. Molitev med delom z rokami je resnična kontemplacija sredi dejavnega sveta. Sv. Benedikt je v svojem znamenitem Pravilu zapisal: “Kajti šele takrat so pravi menihi, ko živijo od dela svojih rok, kot naši očetje in apostoli.” Morda se boste počutili precej meditativno in kar malce meniško, ko boste med zlaganjem sveže opranega perila molili rožni venec. To je čudovit način, da se Bogu približate tudi s pomočjo vsakdanjih opravil.
Preberite še:
Čiščenje vam lahko škodi ravno toliko kot kajenje

Nastavite budilko

Če vam primanjkuje časa, za lastno spodbudo uporabite naslednjo zvijačo in na ta način kar najbolje izkoristite čas, ki ga imate na voljo. Nastavite budilko za 20 minut, 10, morda celo 5, nato pa v tem času poskusite postoriti čim več. Ne glede na to, kolikokrat boste to storili, boste resnično presenečeni, koliko lahko očistite v tako kratkem času. To je tudi izjemno učinkovit način, da za čiščenje spodbudite najmlajše družinske člane!

Določite čas za čiščenje

Morda ste prezaposleni, da bi čiščenju lahko namenili dovolj časa, in stvari se začenjajo kopičiti. Storiti morate naslednje: ne skrbite zaradi nereda, ki se kopiči, pač pa poskrbite, da vsa opravila, ki jih je treba opraviti, zapišete na seznam. Nato vsak teden določite nekaj časa, ki ga boste namenili temeljitemu čiščenju, pri tem pa za posamezna opravila zadolžite tudi vse družinske člane.

Primeren dan za čiščenje je petek, ki po izročilu velja za spokorni dan. Izberete lahko tudi soboto in se tako dejavno pripravite na nedeljski počitek. Če si boste redno določali čas za čiščenje, vam zunaj tega ne bo treba skrbeti za večja gospodinjska opravila, saj boste mirni, da bodo zagotovo opravljena. Skoraj tako, kot bi sami sebe najeli za svojo gospodinjsko pomočnico!

Da si olajšate delo, si po opravljenem čiščenju obljubite majhno nagrado, recimo družinski ogled priljubljenega filma, še posebej, če so pri delu pomagali tudi otroci. Morda se boste raje odločili za kozarec dobrega vina ali penečo kopel ob koncu dneva. Kakor koli že, zaslužite si!

Čiščenje je nujno zlo, upamo pa, da vam bodo ti nasveti delo vsaj malce olajšali. Če nič ne pomaga, se držite dobrega starega katoliškega nasveta: svoje delo darujte za višji cilj!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SONJA ŠUŠTARŠIČ

Preberite še:
Ko je pri 38 letih hudo zbolela, je Bogu dala osebno obljubo in ustanovila skupino za žene


COUPLE

Preberite še:
Kako v dvoje sprejemati odločitve


MODLITWA

Preberite še:
Angel Gospodov – kratek, a še kako bogat duhovni oddih

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.