Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 ključev za ponovni začetek

2020

Shutterstock | Zatevahins

Cecilia Zinicola - objavljeno 04/09/20

Vodič za postavljanje ciljev, ko smo pred novimi priložnostmi

V času, ko je okrog nas toliko negotovosti, je videti, da si ne znamo znova postaviti ciljev. Prav tako pa ne moremo kar čakati, da se bodo stvari spremenile same od sebe, ne da bi osmislili, kam želimo priti.

Kdor ni pozoren, lahko zamudi veliko dobrih priložnosti, saj jih niti ne opazi. V obdobjih krize se vedno skrivajo priložnosti, a izkušnje kažejo, da so vidne le tistim, ki so nanje pripravljeni. Imeti jasne cilje je bistvenega pomena tudi v časih, ki jih preživljamo.

Da bi lahko šli naprej, moramo razmisliti, kaj je za nas najpomembnejše, in se opremiti z načrtom, ki upošteva naše življenjske okoliščine in nas bo vodil naprej. Ti ključi nam lahko pomagajo bolje določiti svoje cilje in tudi doseči, kar smo si zadali.


HAPPY

Preberite še:
10 nasvetov iz Svetega pisma, kako osmisliti življenje

Določitev smeri

Ne moremo priti do kraja, ki ga ne poznamo, ne da bi načrtovali pot do tja. Morda se nam zdi cilj oddaljen, a “še tako dolga pot se vedno začne s prvim korakom”. (Lao-Tsé) Narediti prvi korak pomeni načrtovati, kam želimo prispeti.

Preden na novo začnemo s katero koli stvarjo, moramo imeti pred očmi življenjske cilje. To ni nekaj, kar določajo zunanji dejavniki. Vzemite si čas in raziščite svoj notranji svet kot osebno nalogo, brez mnenj drugih.

Ravnovesje

Ko enkrat določite, kaj vam je najpomembnejše, je velika verjetnost, da bo na seznamu več stvari: zdravje, finance, odnosi s prijatelji in znanci, družina, poklicne ambicije, pa tudi intelektualna in duhovna hrepenenja.

Stvari, ki so nam pomembne, ne moremo udejanjiti, ne da bi jih načrtovali. To, da vzpostavimo vrstni red prioritet, pripomore k temu, da se lažje posvetimo vsaki posebej. “Vsi hodimo po poti življenjskih dogodivščin enkrat samkrat, zato je dovolj le, če jo dobro prehodimo.” (J. Warren McClure)
Preberite še:
To je najboljša naložba, ki jo lahko storite za otrokovo prihodnost

Jasna slika

Ko zaprosimo za posojilo, se podpišemo pod vse pogoje, saj obljuba brez podpisa ne vzdrži. Prav tako je potrebno zapisati vse druge reči, ki so pomembne.

Čas hitro teče in pomembno si je zapisovati cilje, ki jih želimo doseči. Ko jih zapišemo, si vzemimo čas in jih pogosto preberimo na glas. Imejmo jih pred očmi, si jih ogledujmo in uporabimo vse čute, da si jih med branjem bolje predstavljamo. Bolj kot vključimo čute, bolj jasna bo slika v naših možganih.

Velikost

Naši cilji so še posebej dobri takrat, ko nihče ne verjame, da so izvedljivi. “Vsako plemenito delo je na začetku nemogoče,” pravi Thomas Carlyle, a zaradi tega se ne smemo prepustiti toku in prenehati stremeti k nečemu velikemu. Cilj nas mora presegati. Živimo in delujemo v svetu, kjer je vse izvedljivo, moramo pa bolj zaupati v svoje sposobnosti, moramo si upati in si resnično želeti. Če ciljamo visoko, nas bo to vedno pripeljalo dlje od tega, kjer smo sedaj.
Preberite še:
4 dragocene lekcije, ki se jih lahko naučimo ob neuspehu

Izhajati iz sebe

Ko nekaj načrtujemo, se moramo zares postaviti v svojo kožo. Cilji morajo izhajati iz nas samih, saj ni dovolj, da smo vključeni, a ne tudi zavezani tem ciljem. Zavežemo se lahko le za povsem osebne cilje.

“Kar koli že delate, delajte iz srca.”(Kol 3,23) Kar je osebno, nas na poseben način poveže in nam pomaga, da stvari delamo z navdušenjem. Delati s srcem pomeni narediti stvari dobro.

Podrobnosti

Ne oklevajte s podrobnostmi. Naši možgani razumejo natančna navodila. Ne bojte se določiti konkretnih datumov in podrobnega načrta za izpeljavo. Kar želimo izpeljati, mora biti zelo natančno določeno. “Vedno sem si želela postati nekdo, a bi najbrž morala natančneje določiti.” (Lily Tomlin)

Vedno, ko si predstavljajte ali obnavljate svoje cilje, jih morate piliti in loščiti. Opazili boste, da se jih da opredeliti še bolj natančno.


WOMAN GIRL

Preberite še:
Frančišek Saleški nam sporoča, naj nas ne bo strah prihodnosti

Prihodnost

“Večina ne načrtuje neuspeha. Ne uspe jim načrtovati.” (John L.Beckley) Vsi potrebujemo načrt za življenje. Začnite s cilji, ki jih želite uresničiti vsak mesec. Zadajte si tudi letne in dolgoročne cilje. Vzpostavite navado, da vmes redno preverjate, kaj vam je že uspelo in ali je kje kaj ostalo nedokončano.

Umestitev

Ko hodimo po ulici in moramo priti na dogovorjeno mesto, lahko koga prosimo za pomoč. Če ne vemo, kje se pot začne, je ne moremo prehoditi, tudi če poznamo smer. Enako je z našimi cilji. Potrebno jih je umestiti v čas in prostor. Ne smemo jih pustiti le v zametkih. Vedeti moramo, kje stojimo, da se lahko začnemo premikati v pravo smer.


JESUS AND PETER,FISHING BOAT

Preberite še:
Vas je strah neuspeha, zavrnitve, prihodnosti?

Pozitivna naravnanost

Naše misli lahko načrtujejo neko dejanje, ne zmorejo pa načrtovati nekega zanikanega dejanja. Naše dojemanje sveta se spremeni, ko si zadamo pozitivne cilje, zato je pomembna pozitivna miselna naravnanost. Pogosta težava je, da si zadamo nek cilj, a ga izrazimo na negativen način. Naš cilj mora biti to, kar želimo, ne to, česar ne želimo.

Vztrajnost

Potrebno je priznati, da zgolj želja, da bi dosegli nek cilj, ne zadostuje, pa če jo izrazimo na še tako pozitiven način. Potrebno je aktivno delovati in biti pripravljen kaj žrtvovati v zameno za cilj.

Vsak dan je potrebnih veliko majhnih odločitev, ki vplivajo na izvedbo zastavljenih ciljev. Zato jih je potrebno redno obujati, da jim bomo ostali zvesti in delali zanje.

Lahko se zgodi, da bomo v nekem trenutku morali spremeniti cilje. Vsi se učimo, ko hodimo, in s tem, ko napredujemo po tej poti, lahko odkrijemo kaj, česar na začetku nismo vedeli.

Življenje nas lahko preseneti z novimi možnostmi, za katere nismo vedeli, da obstajajo. Ko jasno vemo, kaj želimo, bomo lažje ocenili, ali nekaj v danem trenutku zmoremo. Lahko bomo pretehtali in sprejeli odločitev z več gotovosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


web 3 igor goste

Preberite še:
Štirikratni dedek in maratonec, ki ostaja večni otrok
Preberite še:
Kako čiščenje doma spremeniti v milostno opravilo


Tyler and Melanie Tapajna

Preberite še:
Navdihujoča mladoporočenca: namesto zabave sta na poročni dan stregla drugim

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.