Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

4 dragocene lekcije, ki se jih lahko naučimo ob neuspehu

Toksyczne relacje. Dlaczego w nich tkwimy?

Ethan Sykes/Unsplash

Urška Kolenc - objavljeno 06/08/20

Za vsakim neuspehom se skrivajo tudi dobre plati

Ko nam v življenju kakšna stvar ne uspe, se nas največkrat polotita obup in nezadovoljstvo, da nismo dovolj dobri, nimamo dobrih pogojev in nam ne bo nikoli uspelo. Znani motivator Nick Vujičić pa v knjigi Življenje brez omejitev sporoča, da na neuspehe lahko gledamo kot na dar. Kakšne koristi nam prinašajo?


KOBIETA ZMĘCZONA

Preberite še:
Če mi je v dnevu uspelo uresničiti tri stvari, je to že uspeh

Neuspeh je dober učitelj

Ni treba, da smo vedno popolni pri vsem, kar počnemo. Po svojih najboljših močeh si moramo prizadevati za napredek, a se obenem zavedati, da nam bo včasih spodletelo, saj je neuspeh del poti do obvladanja. Na napakah se učimo. Če bi odnehali po vsakem neuspehu, bi bili večni poraženci in na robu obupa.

“Ko enkrat sprejmeš, da je popolnost samo cilj, ni težko prenesti, če ti ne uspe. Vsak napačni korak je še vedno korak, še ena naučena lekcija, še ena priložnost, da naslednjič storimo prav.”


SADNESS

Preberite še:
Se vam zdi, da se po neuspehu ne morete pobrati? Poslušajte p. Anselma Grüna

Izgrajuje značaj

Ob vsaki zaprti poti obstaja odprta. Kar nas ne potolče, nas naredi močnejše, bolj osredotočene, ustvarjalne in odločne, da sledimo svojim sanjam. Vsak poraz je lahko izkušnja izgrajevanja značaja. Lahko se učimo potrpežljivosti. “Naučil sem se, da moj urnik ni nujno v Božjem dnevnem planerju. On ima svojo časovno premico, ostali pa moramo čakati, da se odvije,” pravi Nick.

In nadaljuje, da ni vedno dovolj, da se trudimo po najboljših močeh, potreben je namreč tudi pravi trenutek. Izumitelj žarnice Thomas Edison je tako naredil več kot 10.000 neuspešnih poskusov, preden je razvil dobro žarnico za prodajo. Menil je, da je vsak napačni poskus še en korak naprej.

Če se potrudimo po svojih najboljših močeh, bo Bog naredil ostalo. Nikoli ne smemo dovoliti, da bi nas poraz prepričal, da je nemogoče zmagati.


FOOTBALL

Preberite še:
Vsak poraz še ne pomeni neuspeha. Pravzaprav ste na dobri poti

Nas motivira

Eden ključnih uspehov v katerem koli športu je vaja. Nobena sramota ni, če nečesa ne dosežemo takoj, če nam spodleti ali če nekaj uničimo. Na svoje neuspehe moramo gledati kot na učno izkušnjo, vir motivacije in navdiha, da postanemo boljši.

Pomaga nam, da znamo bolj ceniti uspeh

Bog nas ima rad, a ne obljublja, da bo življenje vedno lahko. Znajdemo se pred številnimi ovirami, ki jih moramo premagati. Tako kot nas po vsakem težkem vzponu v hribih čaka čudovit razgled, nam tudi več truda, vloženega v določen cilj, prinese več ponosa in zadovoljstva.


JESUS AND PETER,FISHING BOAT

Preberite še:
Vas je strah neuspeha, zavrnitve, prihodnosti?

Gotovo poznate Jožefa iz Svetega pisma, ki so ga ljubosumni bratje prodali v suženjstvo. Dolgo časa je trpel, a ni odnehal in dovolil, da bi ga grenkoba in neuspeh premagala. Njegova vztrajnost je bila na koncu poplačana. Čeprav se naše življenje morda zdi težje od življenja večine ljudi, so nekateri trpeli še bolj, vendar so vztrajali in dosegli veličino. Ne le, da nas težave naredijo močnejše, ampak nas tudi bolj opremijo, da lahko pomagamo drugim.


WAKACJE, ODPOCZYNEK

Preberite še:
Počitnice ne morejo zakrpati razpok, ki so se ustvarjale vse leto


OJCIEC I SYN

Preberite še:
10 zapovedi zrelega očetovstva
Preberite še:
Kako je Marija napovedala dan, ko je v Rimu sredi poletja zapadel sneg

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.