Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

8 korakov do čistega domovanja

FAMILY

Just dance | Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 18/04/20

Iz umetnosti pospravljanja v umetnost počasnega življenja, miru in spoštovanja

Lahko bi rekli, da se je svet ustavil. Ne popolnoma in ne za vse, za mnoge med nami pa. In kar naenkrat imamo čas. Čas za vse tiste stvari, za katere ga prej nikoli ni bilo. Kar naenkrat smo primorani biti doma. In sedaj je idealen čas za … ja, čiščenje! V čistih domovih bo bivanje veliko lepše, vzdušje bo bolj mirno in sproščeno. S temi preprostimi koraki vam bo zagotovo uspelo!


Clean Room House

Preberite še:
5 navad za čist in pospravljen dom z majhnimi otroki

Vzemite si čas

Zares si vzemite čas za to opravilo. Čeprav vam morda ne diši najbolj, osmislite svoje početje. Včasih so ljudje v hladnem delu leta živeli v hiši, v toplem pa zunaj, na vrtu, njivi, v gozdu. Zato je bilo včasih spomladansko čiščenje nujno, saj so zgodaj spomladi prenehali s kurjenjem v hiši in so jo temeljito očistili. Večina nas sicer ne živi več tako povezano z naravo, a vzemimo si nekaj uric in svoja bivališča spravimo zopet v red.

Ne naredite vsega naenkrat

Generalnega čiščenja se ne moremo lotiti, če prej ni vsaj približno vse na svojem mestu. Kako bi bilo, če bi poleg vsega perila, ki že tako ali tako tiho čemi pred pralnim strojem, stresli še vse bunde, kape, rokavice, vse zimske puloverje in dolge “gate”. Groza! Zato najprej uredimo sprotne gospodinjske reči, potem pa se lotimo spomladanskega pospravljanja.


GIRL, READ, WINDOW

Preberite še:
Zdaj je tisti čas, ko imamo čas. Kaj bomo počeli?

CLEANING
Shutterstock | VGstockstudio

Najprej zmanjšajte obseg stvari

Ko se lotimo takšnega čiščenja, nas lahko navdušenje hitro mine, če se naenkrat soočimo z vsemi rečmi, ki jih imamo doma. Zato je morda najbolj smiselno začeti z zmanjševanjem lastnine. Prav za vsak predmet se vprašajmo: Ali služi svojemu namenu? Sem vesel, ker ga imam? Če je odgovor da, ga obdržimo. Če je odgovor ne, je čas, da se od njega poslovimo. Več napotkov, kako se lotiti tovrstnega zmanjševanja, najdete v knjigi Umetnost pospravljanja avtorice Marie Kondo. O tej temi je posnetih že mnogo dobrih videov, ki so vam lahko v pomoč.

Skrivnost lene gospodinje: manj stvari = manj čiščenja!

Vzpostavite sistem in vključite vanj družinske člane

Če boste brezglavo hiteli od ene naloge do druge, počistili malo tu, malo tam, bo hitro vse skupaj prešlo v neobvladljiv kaos. Zato vzpostavite sistem, napišite si seznam, kaj vse želite očistiti. Poleg tega je smiselno razmisliti tudi o zaporedju: od stropa do tal (ker si nihče ne želi dvakrat brisati istih površin, kajne?) in upoštevati vremenske pogoje ter tudi želje in potrebe družinskih članov. In ne pozabite v ta proces vključiti tudi njih, saj z njimi sobivate. Če vsi uporabljamo isti hladilnik in isto garažo, ni nobenega razloga, zakaj bi le eden moral očistiti vse sam.


CHORES

Preberite še:
Veste, kaj bo ohranilo mir pri vaši hiši? Delitev gospodinjskih opravil

CLEANING
Shutterstock | Rawpixel.com

DISORGANIZED

Preberite še:
Preveč navlake? Tu je sedem razlogov za zmerni minimalizem 

Bodite natančni

Spomladansko čiščenje je namenjeno predvsem čiščenju stvari, ki redko pridejo na vrsto. Bodisi zato, ker so težje dostopne, bodisi zato, ker niso vidno umazane. Pomislite na vse tiste površine, kjer se nabira umazanija, pa jo le redko pobrišemo.

Počistite tudi nebivalne prostore

Nekje sem zasledila pravilo, ki govori o pogostosti “generalnega čiščenja”. Tolikokrat na dan, kolikorkrat vstopiš v prostor, tolikokrat na leto ga je treba temeljito očistiti. Zato pri spomladanskem čiščenju pomislimo tudi na prostore, ki jih ne uporabljamo pogosto (na primer kurilnica), pa ne le na prostore, temveč tudi na kotičke in omare, kamor ne sežemo pogosto.


SOCKS

Preberite še:
S težavo razvrščate nogavice svojih otrok? Ta trik lahko pomaga

Vonj je pomemben

Ko vstopimo v prostor, nehote zaznamo vonj. Če je prijeten, tega ponavadi niti ne opazimo. Če pa je zrak zatohel in postan, si nehote ustvarimo sliko neurejenega doma. Zato poskrbimo, da bo vonj našega bivališča prijeten, ne nadišavljen, ampak “diskretno čist”. To najlaže dosežemo s pranjem vseh tkanin: posteljnine, odej, vzglavnikov, blazin na kavču (če je kavč oblečen v tkanino, operimo tudi to), zaves, prta na mizi in tako naprej. Sveži pomladni cvetovi vabijo s svojim vonjem, naj bodo tudi naša bivališča tako vabljiva.

Digitalno čiščenje

Morda se sliši malce nenavadno, a v tem času, ko smo vsi tako zelo posrkani v ekrane, je čas, da tudi te očistimo, a ne le površinsko (lahko jih razkužite v teh virusnih časih), temveč tudi vsebinsko. Počistite svoj poštni predal, ustvarite filtre, da bo vse skupaj bolj pregledno, odjavite se od neželenih vsebin. Naredite varnostne kopije. Izbrišite aplikacije, ki jih ne uporabljate. Uredite fotografije. Počistite družbena omrežja. Uredite namizje in domači zaslon (in končno zamenjajte sliko ozadja). Naj tudi vaše naprave prepiha svež pomladni veter.


CHILDREN

Preberite še:
Kako doseči, da bodo vaši otroci redoljubni?

Kako pa pobrisati prah s svoje duše?

Najpomembnejši vidik čiščenja pa naj bo čiščenje naše notranjosti – naše duše. Ne glede na to, kako čist je naš dom, ga bomo umazali takoj, ko se bomo jezili, se pritoževali, bili nevoščljivi, opravljali … Zato očistimo tudi svojo notranjost. Očistimo svoje odnose. Kot smo generalno očistili bivališče, z odpuščanjem generalno očistimo dušo. Spoštujmo sebe, svoje bližnje, vse, s katerimi se dnevno srečujemo. Spoštujmo tudi naravo in se do nje odgovorno obnašajmo. Očistimo svoj pogled, da bomo v ljudeh videli dobro. Ometimo pajčevine s starih prijateljstev. Pobrišimo prah s Svetega pisma. Namesto s sesalnikom se po hiši sprehodimo z rožnim vencem in blagoslavljamo.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


WEB 3 MARTIN GOLOB

Preberite še:
Koronavirus je v Cerkvi poskrbel za revolucijo


COUPLE AT HOME HOLDING CANDLE

Preberite še:
Vama je zmanjkalo idej za zmenke? Tu jih je nekaj


SAINTS

Preberite še:
7 manj znanih svetnikov, ki so bili zdravstveni delavci

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.