Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Angel Gospodov – kratek, a še kako bogat duhovni oddih

MODLITWA

Fa Barboza/Unsplash | CC0

Michał Lubowicki - objavljeno 03/09/20

Na kaj nas v resnici opominjajo opoldanski zvonovi? Kako pravilno zmoliti Angel Gospodov? In od kod izvira ta lepa molitev?

Ni tako enostavno najti mesta, kjer opoldne ne bi bilo slišati zvonjenja cerkvenih zvonov. Bijejo seveda tudi ob drugih urah – najpogosteje naznanjajo prihajajočo uro maše ali se poslavljajo od mrtvih. Vsak dan opoldne, ko smo običajno že v vrtincu svojih vsakodnevnih dejavnosti in odgovornosti, pa je razlog za zvonjenje drugačen.

Sredi dneva, ko je že minilo nekaj ur od jutra, ko smo bili polni energije in navdušenja, a še vseeno daleč od večernega počitka. Opoldne, ko se nam prikrade puščavnikom dobro znani “demon popoldneva”, ki nas skuša zapeljati k malodušju, grenkobi, dolgčasu, povprečnosti, obupu.




Preberite še:
Kdaj in zakaj zvoni?

Opoldne nas cerkveni zvonovi spominjajo, da je Božji Sin postal eden izmed nas, da mu človeški napori in skrbi niso tuji, da je k nam prišel kot brat in Odrešenik in nas nikoli ne bo zapustil – on je z nami v vsem, kar preživljamo. Zvonjenje cerkvenih zvonov na polovici dneva je povabilo, da se s kratko molitvijo Angel Gospodov spomnimo na skrivnost utelešenja – na Emanuela, Boga, ki je z nami, Boga, ki je pri nas.

Kako molimo

Če molimo sami, molimo vse po vrsti, v paru ali skupini pa izmenično izgovarjamo naslednje verze:

Angel Gospodov je oznanil Mariji – in spočela je od Svetega Duha. Zdrava, Marija …Glej, dekla sem Gospodova – zgodi se mi po tvoji besedi.

Zdrava, Marija …In Beseda je meso postala – in med nami prebivala.
Zdrava, Marija …
Prosi za nas, sveta Božja Porodnica – da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Nebeški Oče, po angelu si nam oznanil učlovečenje svojega Sina. Posvečuj in podpiraj nas s svojo milostjo in nas po njegovem trpljenju in križu pripelji k slavi vstajenja. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.


praying

Preberite še:
Molitev, s katero boste prepoznali svojo poklicanost in jo pogumno sprejeli

Molitveni oddih

Ta preprosta opoldanska molitev, na katero nas spominjajo zvonovi ali radijski signal, je dobra priložnost, da si v delovni vnemi za trenutek vzamemo oddih – tudi duhovni. Kratek oddih, ampak še kako bogat!

Navsezadnje je Angel Gospodov tudi trenutek češčenja Boga, ki je nevidno prisoten v našem vsakdanjem življenju, molitev z Božjo besedo (navsezadnje citiramo drobce pogovora med nadangelom Gabrijelom in Marijo) in skupna molitev, s katero se zavedamo svoje enotnosti s celotno Cerkvijo.


MOM,SON,PANCAKES

Preberite še:
Molitev za volanom, na plaži in pri peki palačink?

Drobec ​​zgodovine

Tradicija izgovarjanja te molitve je zelo stara. Njene korenine morda segajo celo do 11. stoletja. Od 13. stoletja so jo močno popularizirali frančiškani v obliki zdravamarije, ki so jo recitirali zjutraj in zvečer.

Navado opoldanske molitve Angel Gospodov je leta 1456 uvedel papež Kalist III. Njegov namen je bil prositi za rešitev obleganega Beograda, zadnje trdnjave, ki je Turkom blokirala pot v Evropo. Ob nedeljah opoldne v cerkvi Sv. Petra v Vatikanu papež še danes skupaj z verniki moli Angel Gospodov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


Sister Stephanie Baliga

Preberite še:
Neverjetna redovnica: dosegla svetovni rekord in ob tem zbirala denar za dobrodene namene


LEA ČERIN

Preberite še:
“Otrok naj prevzame odgovornost za svoje šolsko delo, starši pa ga pri tem podpirajmo”


TAU

Preberite še:
Kakšen je izvor križa, ki ga je tako ljubil sveti Frančišek Asiški?

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.