Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Pod Westminstrsko opatijo odkrili dolgo izgubljeno zakristijo

WESTMINSTER ABBEY

Public Domain

John Burger - objavljeno 25/08/20

Na območju pod znamenito cerkvijo naj bi bilo pokopanih na stotine, morda celo na tisoče pokojnih

V Westminstrski opatiji v Londonu so med arheološkimi izkopavanji odkrili prostor, ki so ga duhovniki uporabljali za pripravo na obhajanje svete maše. O zakristiji iz 13. stoletja doslej ni bilo nobenih podatkov.

Izkopavanja so razkrila tudi na stotine posmrtnih ostankov, zakopanih pod nekdanjo benediktinsko samostansko cerkvijo in katoliško stolnico. Na tem območju so pokopavali umrle menihe. Britanski Guardian, ki je poročal o najdbi, je zapisal, da je pod znamenitim svetiščem morda pokopanih celo na tisoče trupel.


CATACOMBES CALLIXTE

Preberite še:
V “Malem Vatikanu” hranijo posmrtne ostanke 16 papežev in 60 mučencev

Cerkev za kraljeve pogrebe

Arheologi to prizorišče raziskujejo že od letošnjega januarja, da bi pred začetkom obširnih obnovitvenih del dobili boljšo predstavo o celotnem področju. Z obnovo naj bi obiskovalcem omogočili, da bodo v opatijo vstopali skozi velika zahodna vrata, torej skozi vhod, ki ga sicer uporabljajo vladarji in kraljeve neveste.

Korenine Westminstrske opatije segajo v pozno 10. stoletje, ko sta sv. Dunstan in kralj Edgar na tem območju naselila benediktinske menihe. V letih med 1042 in 1052 je kralj Edvard Spovednik začel obnavljati opatijo sv. Petra, ker si je želel cerkve za kraljeve pogrebe.


CHURCH OF SAINT SIMEON

Preberite še:
Spoznajte “pozabljene” cerkve v sirskih “Mrtvih mestih”

Zanimive najdbe

Med predmeti, ki so jih odkrili med izkopavanji, je tudi umivalnik, ki so ga menihi verjetno uporabljali za umivanje rok ob vstopu v zakristijo. Umivalnik so v 13. stoletju vgradili v nove temelje. Med najdbami so še svinčena cev, prek katere so v samostan najverjetneje dovajali vodo, ostanki srednjeveškega zidnega ometa in gospodinjski predmeti iz 18. stoletja, vključno s porcelanastimi krožniki, nočnimi posodami, steklenimi kozarci ter zbirko glavnikov in krtač.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


DRUŽINA KOPRIVC

Preberite še:
Na obisku pri družini z 11 otroki. “Skupaj z Bogom gre lažje”


PRASKIE DZIECIĄTKO JEZUS

Preberite še:
Čudežni kipec Jezuščka iz Prage, ki izpolni številne prošnje


PEACE

Preberite še:
12 navdihujočih navedkov za začetek vsakega dne

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.