Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 22. februarja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

V “Malem Vatikanu” hranijo posmrtne ostanke 16 papežev in 60 mučencev

CATACOMBES CALLIXTE

Dnalor 01 I CC BY-SA 3.0

Daniel Esparza - objavljeno 18/10/19

Katakombe poznamo tudi pod imenom Mali Vatikan

Vzdolž stare rimske Apijeve ceste si lahko ogledamo troje katakomb. Prve, Katakombe sv. Sebastijana, so dolge več kot dva kilometra in razdeljene na štiri nadstropja. Tam so poleg popisanih zidov in mozaikov še vedno vidne številne poslikave iz zgodnjekrščanskega obdobja. Poleg tega je bazilika Sv. Sebastijana, zgrajena v katakombah, ena izmed sedmih ciljev romarjev, ki obiščejo večno mesto.


FISH,ANCHOR,SYMBOL

Preberite še:
11 najpomembnejših znamenj iz krščanskih katakomb

15 kilometrov podzemnih rovov

V drugih, Katakombah sv. Domitile, najdemo več kot 150.000 grobov, ravno tako razdeljenih v štiri nadstropja, ki se raztezajo na več kot 15 kilometrih pod zemljo. Tamkajšnje zidne poslikave verjetno sodijo med najbolj znano zgodnjekrščansko umetnost. Med njimi je tudi izjemna freska Dobrega pastirja iz 3. stoletja.

Tretje, Kalistove katakombe, pa so nedvomno največje, najdaljše in najbolj zapletene izmed vseh. Zgrajene so bile med letoma 250 in 300, njihove galerije se raztezajo na več kot 15 hektarih, so daljše od 20 kilometrov in segajo do 60 metrov pod zemljo.


CATACOMBS,PRISCILLA

Preberite še:
Novo odkritje: V rimskih katakombah naleteli na prav poseben obesek

Te katakombe so poimenovane po diakonu sv. Kalistu, ki mu je papež Zefirin zaupal upravljanje pokopališč v rimski krščanski skupnosti na Apijski cesti. Prav papež Zefirin je te katakombe spremenil v uradno pokopališče prve rimske Cerkve, zato v njih najdemo tudi znamenito “kripto papežev”.

Kraj zadnjega počitka za številne papeže in svetnike

Kalistove katakombe imenujemo tudi Mali Vatikan, saj tu ležijo posmrtni ostanki 16 papežev in 60 mučencev. Devet papežev je pokopanih neposredno v kripti papežev, med njimi papež Poncijan, papež Anter, papež Lucij I. in papež Evtihijan. Toda “kripta papežev” je bila v 4. stoletju že zapolnjena, zato so morali nove papeže pokopati v bližnjih katakombah. Grobnice papežev Kalista I. in Julija I. najdemo v Kalepodijevih katakombah, papežev Anastazija I. in Inocenca I. v Poncijanovih katakombah, papeža Bonifacija I. pa v Katakombah sv. Felicite.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Eno leto od Martinovega prvega vloga: kako bo zapil obletnico?
Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah
Preberite še:
Učinkovita molitev v le šestih besedah

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.