Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj vam ne sme biti nerodno, ko vas kdo pohvali

WEB3-GIRL-FLIRTING-WITH-BOY.jpg

Nestor Rizhniak | Shutterstck

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 20/08/20

Če mislite, da imate samo vi težave s sprejemanjem komplimentov, naj vas potolažimo: niste edini

Kako lahko pohvalo namesto s sramežljivostjo sprejmemo s hvaležnostjo?

Ne ignorirajte, temveč se zahvalite

Najslabše je, če namerno preslišite, ko vam kdo nameni pohvalo. Namesto tega jo raje hvaležno sprejmite in se zanjo zahvalite. Pri tem ni treba, da se z osebo spuščate v dolg pogovor, če se ob poslušanju lastne hvale počutite preveč nelagodno.

Beseda “hvala” je mogočna in ustvarja prijetno vzdušje. Izrazite svojo hvaležnost in ne dvomite, da je pohvala, ki vam jo kdo izreče, nepomembna in nesmiselna. Očitno je, da imate lastnosti, ki jih drugi občudujejo pri vas.


EDUCATION

Preberite še:
Kako doseči, da bo pohvala učinkovita?

Znebite se strahu in sramu

Težko je sprejeti kompliment, ne glede na to, ali smo ga pričakovali ali ne. Na to, kako ga sprejmemo, vpliva tudi vzgoja v družini, ko so nas morda nezavedno naučili, da se na prijazne besede odzovemo s pretirano ponižnostjo in sramežljivostjo.

Pohvala naj bo iskrena in neposredna. Ne pretvarjajte se. Pohvalite tisto lastnost, ki vam je pri osebi resnično všeč. Gre za gesto prijaznosti do druge osebe, zato bodite hkrati pazljivi, da z besedami ne pretiravate in s tem ustvarjate nerodne situacije.


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

KOBIETA
savanna mitchell/Unsplash | CC0

Cenite dobro v sebi

Pohvala v nas vzbudi pozitivne občutke, zato moramo verjeti, da si jo zaslužimo. Da jo bomo sprejeli brez slabe vesti, se moramo naučiti videti dobro v sebi. To ni preprosto, za nekatere je lahko celo moteče. A kompliment spodbuja tisto, kar je pri posamezniku najboljše, zato je sprejemanje pozitivnih opazk pomembno tudi pri premagovanju naših osebnih ovir. Če jih zavrnemo, nam nič ne koristijo, pade nam samopodoba in počutimo se negotovo.

Če ne sprejmete komplimenta, hkrati v neprijeten položaj spravite tudi osebo, ki vam ga je namenila. Pritoževanje o sebi in poudarjanje svojih slabosti v tej situaciji nikakor ni na mestu. Seveda tudi ni dobro iti v drugo skrajnost in poudarjati svoje “popolnosti”.


BAKING

Preberite še:
“Povej mi, kaj dobim v zameno, in bom premislil, če se mi splača”

Prejeti pohvalo je darilo

Darilo, ki ga dobimo za rojstni dan ali posebno priložnost, nas osreči in ga ne zavrnemo, saj bi s tem tudi pošteno užalili darovalca. Če torej težko sprejmete pohvalo, jo vedno dojemajte kot darilo, ki ga nekdo nameni izključno vam. Bodite spoštljivi do osebe, ki vam nameni kompliment. Če je trenutek primeren in mislite resno, lahko ob tem tudi vi namenite pohvalo sogovorniku.

Utišajte misel o slabih namenih

Nikar ne domnevajte, da oseba, ki vas pohvali, v ozadju skriva slabe namene. Cenite, ko nekdo pri vas opazi nekaj posebnega. Nič ni narobe, če ste tudi sami ponosni na svoje dosežke. Občudovanje svojih spretnosti in vrlin ne pomeni, da ste arogantni in samovšečni.


BUSINESS,WOMAN,HANDSHAKE

Preberite še:
Kaj vaša telesna govorica pove o vas? Pet gest, na katere bodite pozorni

Pomemben del prejemanja in dajanja komplimenta pa je tudi neverbalno vedenje. Najpreprostejša gesta je prijazen nasmeh. Ne odmikajte se od osebe, ki vas hvali, saj ji boste s tem dali napačno sporočilo, da si pohvale res ne zaslužite.

S komplimenti boste dojeli, kako vas vidijo drugi ljudje. Morda boste ugotovili, da se vaša samozavest ne sklada s tem, kako vas vidijo drugi in ste pogosto preveč kruti do sebe. Vaja dela mojstra. Sčasoma se boste nehali počutiti neprijetno in si boste še bolj prizadevali gojiti tisto, kar je v vas lepo in edinstveno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


BERNARDA NAGODE

Preberite še:
“Za bližnje si zavestno vzamem več časa, ker je to zame največji blagoslov”


FRUIT

Preberite še:
9 živil, ki odlično poskrbijo za hidracijo telesa v vročini


RODZEŃSTWO

Preberite še:
Dojenček na poti. Kaj storiti (in česa ne), da bi ga sorojenci vzljubili?

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.