Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

HUG

Shutterstock

Anja Rajter - objavljeno 20/02/19

Jeziki ljubezni so čudovito izhodišče za izkazovanje naklonjenosti, ljubezni ali zgolj za to, da nekoga razveselimo

Ker smo si različni, tudi naša srca na različne načine utripajo ob določeni vrsti pozornosti. Poznamo osebe, ki zažarijo že samo ob objemu, pa tudi take, ki jim telesno izkazovanje ljubezni ne pomeni veliko. Kako vstopiti v srca naših domačih, prijateljev in sodelavcev, še prej pa ugotoviti, kateri jezik ljubezni govorijo?


SHOPPING

Preberite še:
Darila po meri: pazite se nevarne diagnoze

Najbrž se je tudi vam že zgodilo, da ste nekomu podarili darilo za visok znesek, pa ga ni bil videti nič kaj vesel. Ob drugi priliki ste ga pohvalili za dobro opravljeno delo, pa je njegov obraz kar zažarel. To ne pomeni, da je z vami kaj narobe. Pomeni le, da mu je vaša pohvala povedala, da ga imate radi. Poznamo pet jezikov: posvečen čas, darila, usluge, dotiki in besede potrditve. Kateri jezik ljubezni govori vaše srce?

Besede potrditve

“Kosilo je bilo odlično! Okusno in še lepo!”

“Ta oblačila vam čudovito pristajajo.”

“Tole ti je res dobro uspelo!”


COUPLE

Preberite še:
Ste srečni le, če je tudi vaš partner srečen? Preberite tole

“Hvala za zaupanje. To res cenim.”

“Rad te imam.”

Če nam pohvale, besede spodbude in besede podpore stopijo srce, so zagotovo naš jezik ljubezni besede potrditve.

Posvečen čas

“Zelo sem hvaležna za ta pogovor.”

“Lepo se mi zdi, da ste si vzeli čas in praznovanje preživeli z mano.”

“Kako dobro dene, da okolico hiše urejava skupaj.”

Če ste oseba, ki ji zelo veliko pomeni, da drugi z vami preživijo del svojega časa, je vaš jezik ljubezni posvečen čas. Prav tako vam verjetno veliko pomeni, da vas drugi poslušajo, gredo z vami na izlet ali vam na kakšen drugačen način izkazujejo 100-odstotno pozornost.


MŁODA MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Kateri jezik ljubezni govori vaš otrok?

Usluge

“Smem to narediti namesto tebe?”

“Zelo mi je všeč, da si vskočila in popazila mojega sina.”

“Draga, hvala da si zlikala moje srajce.”

V tem primeru vam veliko pomeni, da vam drugi pokažejo svojo naklonjenost z opravili. Po vsej verjetnosti vam čisto vsaka oblika usluge ne pomeni veliko. Skušajte pri sebi ugotoviti, katera oblika vam pove, da je drugim mar za vas.

Dotiki

V primeru, da vam ob objemu, trepljanju in božanju zaigra srce, je vaš jezik ljubezni dotik. Je zelo enostaven za izkazovanje, po drugi strani pa ga lahko hitro napačno razumemo. Ob sodelavčevem trepljanju še ne pomeni, da smo zanj privlačni ali nam želi izkazati svojo globoko ljubezen. Mogoče nas želi samo pohvaliti za dobro opravljeno delo.




Preberite še:
“Poljub, objem in križek so del vsakdana”

Prejemanje daril

Nekdo se potrudi, si vzame čas in za vas izbere darilo, ki vam je pisano na kožo. S tem vam na oči prikliče solze. Lahko je preprosto letalo iz papirja, ki vas zjutraj pričaka na mizi, zanimiva knjiga ali pa bon za potovanje. Vi se ob darilih počutite neizmerno ljubljeni.

Velika verjetnost je, da vaš jezik ljubezni ni samo eden, ampak se počutite ljubljeni in cenjeni ob več različnih gestah. Na spletu lahko rešite test za ugotavljanje svojih ali otrokovih jezikov ljubezni, lahko pa pobrskate med aplikacijami in si ga brezplačno naložite na svojo pametno napravo. Dostopen je v angleškem jeziku.


GIULIA ZEDDA

Preberite še:
Zadnja Julijina želja: “Mama, podari moje igrače revnim otrokom”

V slovenskem jeziku so testi za ugotavljanje jezikov ljubezni dostopni na zadnjih straneh knjig Garyja D. Chapmana 5 jezikov ljubezni. Na slovenskem trgu je voljo je več različic:

Če so drugi uspešni pri polnjenju našega rezervoarja za ljubezen, bolje sodelujemo z okolico, se bolje počutimo in smo na splošno bolj zadovoljni.

Če pa bomo ugotovili, katere jezike ljubezni imajo srca naših domačih, prijateljev in sodelavcev, bomo ob polnjenju njihovih rezervoarjev tudi sami prejeli veliko veselja in hvaležnosti.


avgustin irena maucec

Preberite še:
Skoraj 25 let ob strani nepokretni ženi: “Nikoli nisem razmišljal, da bi živel drugače”


CHILD TABLET

Preberite še:
Starši, veste, kaj pomeni pravilo 3-6-9-12?


KOBIETY UBRANE NA BIAŁO U PAPIEŻA

Preberite še:
7 članov kraljevih družin je katoliško vero postavilo pred svoj kraljevi status

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.