Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Za bližnje si zavestno vzamem več časa, ker je to zame največji blagoslov”

BERNARDA NAGODE

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 20/08/20

Ženska ženski – študentka in prostovoljka Bernarda Nagode

Logatčanka Bernarda Nagode je študentka razrednega pouka in dejavna prostovoljka. Pomagala je pri organizaciji Stične mladih (ki se bo letos odvila malo drugače), je animatorka na Počitnicah Biserov in vodja projekta Na zdravo zabavo v naravo, s katerim želijo pri Karitas, otroke in mladostnike, prek njih pa tudi odrasle, ozaveščati o škodljivosti prekomernega uživanja alkohola.

Ljubiteljica kave in pristnih nasmehov obožuje naravo in potepanja, predvsem pa zelo rada zahaja v gore. Pravi, da jo razveseljujejo prijatelji in družina, s tem pa tudi vsak trenutek, ki ga preživi z njimi.

Kaj je v rubriki Ženska ženski pred časom povedala Bernardina sestra Helena, pa preberite tule:


HELENA NAGODE

Preberite še:
“Bolj je moj planer zapolnjen, bolj uživam”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealni začetki dneva so zares redki. Meni osebno sta najljubši dve možnosti za idealen začetek dneva. Prva je, ko se lahko prebudim brez budilke in vem, da imam čas v miru popiti jutranjo kavo, preden se odpravim od doma. Pri drugi pa se dan idealno začne, ko se ob jutranjem svitu že vzpenjam proti vrhu nove, nepoznane gore in me sonce doseže na poti proti vrhu.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Tisti, ki me poznajo, vedo, da nisem jutranji tip človeka. To pa pomeni, da po navadi zjutraj nimam časa prav dolgo stati pred ogledalom in si še kaj povedati. Le na hitro pogledam, kakšno je stanje podočnjakov, in na hitro razmislim, kaj lahko storim, da jih vsaj malo zabrišem.


WOMAN,ALONE,COFFEE,HOME

Preberite še:
5 jutranjih rutin znanih osebnosti

BERNARDA NAGODE
OSEBNI ARHIV

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Dojemanje urejenosti je v današnjem svetu zelo raznoliko. Sama se rada uredim, ker se tako dobro počutim in to notranje zadovoljstvo pokažem še navzven. Pomembno se mi zdi, da se uredim priložnosti primerno, predvsem pa spoštljivo do sebe in do drugih.

4. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Najbolj se duhovno napolnim v naravi. Na vsako goro poskusim stopati spoštljivo in vedno znova se zavem majhnosti in minljivosti. Takrat začutim Božje stvarstvo, ki nas obdaja. Božanskost stvarstva me navdihne, napolni z energijo in hvaležnostjo, da lahko stopam in opazim to veličino.

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnem pomanjkanju časa posvetite stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Vedno sem si govorila, da kljub vsem obveznostim, ne bom zapostavljala prijateljev in stvari, ki me veselijo. Tako si za bližnje zavestno vzamem več časa, ker je to zame največji blagoslov. No, včasih me malo “brcne v rit” najboljša prijateljica, ki me spomni, da naj se malo ustavim in si vzamem čas tudi za druge stvari.


CHECKING TIME

Preberite še:
Mantra te dobe: “Nimam časa.” Ga res nimate?

6. Prostovoljstvu posvečate zelo veliko vašega časa, med drugim ste prostovoljka na Počitnicah Biserov in vodja projekta Na zdravo zabavo v naravo pri Karitas, pomagali ste pri organizaciji Stične mladih … Kaj vas motivira za to delo in kaj vam prostovoljstvo daje?
Prostovoljstvo me predvsem uči, da smo vsi ljudje, ne glede na to, od kod prihajamo in kakšno zgodbo pišemo. Učim se sočutja, spoštovanja, učim se ljubiti drugačnost. Hkrati pa me uri in oblikuje pri odnosih in sodelovanju ter sobivanju v skupnosti.

Nadškof Zore je v eni izmed svojih pridig dejal, da se šele, ko sem se pripravljen darovati in žrtvovati, začnem bližati pravi ljubezni. Ko ne iščem zadovoljitve svojih želja in potreb, temveč se odprem za služenje drugemu, takrat šele živim za drugega in takrat ljubezen postane odločitev. Ta misel me pogosto spremlja in mi daje zagon za prostovoljno delo.

Pomoč pri organizaciji Stične mladih me je naučila, kako pomembne so vsake roke, ki pripomorejo k soustvarjanju nečesa lepega. Takrat sem se zavedala, da je lepše stvari delati skupaj in si pomagati. Tako postane vse lažje in preprostejše.

Počitnice Biserov pa me vedno znova učijo, da za popolno in pristno srečo ne potrebujemo nič več kot sočloveka, ki z nami ustvarja spomine, nas opominja k hvaležnosti in uči sočutja. Tako vedno več prejmem, kot sploh lahko dam.


ANDREJA URH

Preberite še:
Andrejina najtežja preizkušnja je bila izgorelost. “Naučila sem se reči ne”

BERNARDA NAGODE
OSEBNI ARHIV

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Majhne in vsakodnevne preizkušnje me krepijo v močnejšo osebo. Vsak neopravljen izpit, prepis z ene fakultete na drugo, poškodba in operacija … so me učile, da v vsaki stvari poskusim najti nekaj dobrega in da so že za nekaj dobre.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Ko sem slabe volje, me po navadi ne bodri misel, temveč prijateljica, ki me vedno znova spodbudi, da ne obupam in skupaj z mano poišče rešitev.




Preberite še:
“Kadar sem slabe volje, ponavadi zame poskrbijo moji fantje”

9. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Obožujem tople poletne večere, ko lahko prijetno kramljam s prijatelji, spijem kozarec gin tonika in občudujem zvezdne utrinke.
V hladnih mesecih pa me ob večerih najpogosteje spremljata dobra knjiga in skodelica vročega domačega čaja izpod rok “tete Pehte”.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
… lahko z ranljivostjo in nežnostjo, ki nam je bila dana, kujemo pristne in iskrene odnose.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.