Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Zakaj se ne bi smeli sramovati, če imate nosečniške možgane

PREGNANT

Pikselstock - Shutterstock

Anna O'Neil - objavljeno 18/08/20

Spremembe, ki se dogajajo v nosečnosti, bi morali videti kot znak nečesa neverjetnega in lepega

Nosečniški možgani niso nekaj izmišljenega. Gre za povsem realno stanje, ki pa ne pomeni, da v nosečnosti postanete neumni – sploh ne! Vse to je posledica stresa, pomanjkanja spanja, nerazumljenih hormonskih sprememb in tudi fizičnih sprememb, ki jih prinaša nosečnost. Zakaj bi nas torej čudilo, če imamo nekaj težav pri določenih kognitivnih nalogah?

Brez panike

To sicer ni nekaj, kar bi lahko merili, intenzivnost pojava pa se razlikuje od nosečnice do nosečnice. Lahko se zavleče tudi v poporodno obdobje. Kako hudo je? Vam se bo morda zdelo, da vam je spomin povsem odpovedal, a številni morda tega sploh opazili ne bodo. Načeloma pa vse skupaj ne bo vplivalo na vaše službene ali druge dolžnosti.

Pomembno je, da se zavedate, da so nosečniški možgani nekaj normalnega in zaradi tega ni potrebno zganjati panike. Marsikatera nosečnica se s tem sicer težko sprijazni, saj ima občutek, da ji stvari polzijo izpod nadzora, zato je v tistem trenutku najbolje zanjo to, da na zadevo pogleda z druge perspektive.


TRIGEMELAS

Preberite še:
Kako je Marija spremljala prav posebno nosečnost

Strije in nosečniški možgani so znamenje čudeža

Če pogledamo na primer, kakšen odnos je družba včasih imela do nosečniških strij in kakšnega ima danes. Včasih je bilo to nekaj najbolj sramotnega, danes pa se to mišljenje počasi, a vztrajno spreminja. Različne objave medijih in na družbenih omrežjih spodbujajo, da na te sledi nosečnosti gledamo kot na normalno nosečniško spremembo. Telo nosečnice gre v tem obdobju skozi številne spremembe in strije (če jih ima), so spomin na čudovito obdobje. To so znamenja moči in čudeža, ki ga je ustvarilo žensko telo.

Vedno bolj se tako v družbi zdi, da se nam strij ni treba sramovati. In podobno bi moralo biti tudi z nosečniškimi možgani. Vaše telo in vaš um vlaga vse svoje vire v to, da vzdržuje in neguje neverjetno ranljivo življenje, ki raste v vas. Iz te perspektive, je celotna izkušnja nosečnosti lahko zelo drugačna.


WCZEŚNIAK

Preberite še:
Deček, rojen v 23. tednu nosečnosti, kljubuje vsem napovedim

Sprejemanje

Nosečnost ni enostavno obdobje. Pozabljivost prav tako ni nekaj, kar bi z lahkotnostjo sprejeli. Morda se grozno počutite, ko prijateljici že tretjič pojasnjujete, kako ste ji pozabili odpisati, vaše pojasnjevanje pa zveni kot poceni izgovor. A tako pač je in zaradi tega se ne smete počutiti, kot da vam je spodletelo.

To je trenutno vaše življenje in trenutno je nekoliko neurejeno, ker življenje je vedno neurejeno. In s tem ni prav nič narobe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


PREGNANCY

Preberite še:
Vprašanja, na katera si morate odgovoriti še v času nosečnosti


FRIENDS PREGNANT

Preberite še:
5 neprijetnih situacij, ki jih lahko doživite v nosečnosti – in kako se z njimi spoprijeti


MOTHER AND PREGNANT DAUGHTER

Preberite še:
10 načinov, kako lahko mama pomaga svoji noseči hčerki

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.