Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Vprašanja, na katera si morate odgovoriti še v času nosečnosti

PREGNANCY

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 26/06/20

Pričakujete dojenčka? To so teme, o katerih se morata s partnerjem nujno pogovoriti

Za vsak par je pričakovanje prvega otroka velik mejnik v življenju. Običajno je ta čas zaznamovan s skrbjo, nežnostjo, radostjo in nestrpnostjo, kdaj in kako se bo otrok rodil. Večina parov se na prihod prvega otroka resno in temeljito pripravlja: obiskuje porodne tečaje in predavanja za bodoče starše, prebira knjige na to temo, si ogleda marsikateri članek ali video na spletu.


FRIENDS PREGNANT

Preberite še:
5 neprijetnih situacij, ki jih lahko doživite v nosečnosti – in kako se z njimi spoprijeti

Teme, o katerih se pari največ pogovarjajo pred rojstvom prvega otroka …

Med temami, ki so nekako najpogostejše na seznamu bodočih novopečenih staršev, se v prvi vrsti vse vrti okoli poroda. Katero porodnišnico izbrati, morda kdo razmišlja tudi o porodu doma. Ali bo par pri porodu in v tednih pred njim spremljala točno določena babica ali doula. Kaj potrebujemo v torbi za v porodnišnico. Katerega pediatra izbrati. Visoko na lestvici skrbi para je običajno tudi oprema otroške sobice, otroška posteljica ali zibelka, prostor za nego in kopanje dojenčka.

Tukaj so tudi tehnični vidiki, ki jih običajno z veliko zagnanostjo prevzamejo bodoči očki: avtomobilski sedež oziroma lupinica, voziček, nahrbtnik ali drug pripomoček za nošenje dojenčka. Nekateri si omislijo tudi napravo, ki ponoči spremlja otrokovo dihanje in z alarmom opozori, če slučajno pride do zastoja dihanja. Tisti, ki razmišljajo že nekoliko bolj daljnoročno, morda premišljujejo tudi že o izbiri vrtca oziroma varstva otroka, ko bo ta dopolnil eno leto in se bo porodniški dopust iztekel.


DR ERIC BOSTROM,SEWS,BABY,BLANKETS

Preberite še:
Zdravnik, ki za vsakega novorojenčka, ki mu pomaga na svet, sešije odejico

… in nekoliko prezrte teme, ki pa so pogosto še pomembnejše

Z vsemi zgoraj naštetimi vprašanji se moramo seveda soočiti, o njih razmisliti ter najti ustrezne rešitve. A vendarle starši, ko se dojenček enkrat rodi in so soočeni z izzivi starševstva, opažajo, da obstajajo številni drugi vidiki, ki so morda vsaj v začetnem obdobju še pomembnejši in se nanje niso pripravili.

Za vsak par, ki pričakuje prvega otroka, je spodaj seznam tem, ki jih priporočamo v razmislek in pogovor, saj boste nanje vsekakor naleteli, in to prej, kot si morda mislite.


DRUGA CIĄŻA

Preberite še:
9 načinov, kako lahko otroka pripravimo na prihod sorojenca

PREGNANT, KISS, FATHER
ANNA_KOVA | Shutterstock

Kako se bova spopadla z neprespanostjo?

Nekateri novorojenčki sicer res čudežno prespijo celo noč (kar v jeziku pediatrov pomeni šest ur v kosu), a več je takih, ki se ponoči pogosto prebujajo. Nekateri jokajo zaradi krčev ali vznemirjenosti.

Do motenj spanja in neprespanosti bo zagotovo prišlo in prav je, da se par vnaprej pripravi z načrtom. Če bo mamica dojila in bedela vso noč, na kakšen način ji lahko partner (ali kdo drug) pomaga pri tem, da bo vsaj čez dan prišla do nekaj ur spanja? Kako se bosta izmenjevala pri domačih opravilih? Pomanjkanje spanja in počitka je eden glavnih razlogov za hudo utrujenost mamic, ki lahko vodi tudi v poporodno depresijo.


FAMILY MALOVRH

Preberite še:
Ko nosečnost preseneti: “Še lepše je, kot sva si predstavljala”

Kako prepoznati motnje razpoloženja, ki so že poporodna depresija?

Partner naj bo mamici v brezpogojno oporo, saj zaradi hormonov, rojstva, neprespanosti in splošnega obrata življenja “na glavo” ženske doživljajo manjše ali večje psihične stiske. Če pride do hude nespečnosti, tesnobe, hudih in dlje časa trajajočih občutkov žalosti, nesposobnosti, krivde, tesnobe in brezupa, potem je treba nujno poiskati strokovno pomoč. Depresija ni tabu in pomoč je na voljo.

Kakšna bo najina strategija v primeru, da pride do težav z dojenjem?

Dokler je dojenček še v trebuhu, ima večina žensk oziroma parov dokaj idilično predstavo o dojenju. A v resničnem življenju je dojenje vsaj na začetku pogosto povezano z veliko truda in razočaranji, preden steče. Zelo dobro se je vnaprej pripraviti na to, da morda sprva ne bo šlo vse gladko, ter se posvetovati o tem, kje konkretno poiskati pomoč v primeru težav, po potrebi “omiliti” lastna rigorozna stališča glede uporabe adaptiranega mleka, stekleničke, dude ipd.


MOTHER, KISS, NEWBORN

Preberite še:
6 pomembnih nasvetov za vse, ki so ali bodo prvič postale mamice

shutterstock_1211143273
Shutterstock

Kako bova poskrbela zase in za najin odnos?

Življenje z dojenčkom te posrka vase in kaj hitro se zgodi, da opustimo vse druge dejavnosti, ki so bile sproščujoče za par in vezane na njuno preživljanje prostega časa. Če se le da, naj si par že vnaprej določi, kako in kdaj bo vsak od njiju imel nekaj časa zase ter kako bosta poskrbela tudi za njiju kot par – bosta enkrat na teden dojenčka za eno uro pustila v varstvu ter lahko sama odšla na sprehod? Kako in kdaj si bo tudi mamica lahko brez slabe vesti vzela nekaj časa za regeneracijo, katerega od svojih hobijev ali klepet s prijateljico?

Kakšno vlogo bodo imeli v najini družini stari starši in kje bova postavila meje?

Ti odgovori so za vsak par drugačni in ni pravega ali napačnega odgovora. Nekaterim je všeč, če so vezi s starimi starši močno prepletene, še posebej, če stari starši veliko prispevajo k varstvu otroka ali kako drugače pomagajo v gospodinjstvu. Spet drugim ni všeč nobeno vmešavanje in postavijo stroge meje, do kje sega vzgoja ali nasveti starih staršev in na katerih področjih se želi nova družina znajti sama. Do manjših ali malce večjih konfliktov v tej smeri bo zagotovo prišlo, saj se z nastankom nove družine nujno preoblikuje tudi odnos s primarno družino. Bodite odločni in sledite odločitvam, ki se vam za vašo novo družino zdijo najbolj prave.


ANNA GOLĘDZINOWSKA

Preberite še:
Po težkem otroštvu je postala slavna manekenka in voditeljica, a je tudi to ni pripeljalo do sreče




Preberite še:
Poživljajoč napitek iz kave, ki so ga navdihnili katoliški menihi iz 16. stoletja


WEB 3 TADEJ POGACAR SPORTIDA

Preberite še:
Tadej Pogačar, mladi šampion s podeželja: “Ostajam enak, kot sem bil v domači ekipi”

Tags:
nosečnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.