Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Drži občudovanja in hvaležnosti nas delata srečne”

web 3 melita kosir

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 13/08/20

Počitnice so se že krepko prevesile v drugo polovico, a nekaj tednov jih še ostaja. Kako jih zapolniti z vsebinami, ki bodo otrokom dale nekaj več?

Poletje je čas, ko družinska duhovnost prinaša nove izzive, a hkrati tudi prilike za kaj drugačnega in nagovarjajočega. Ker lepih počitniških spodbud nikdar ni preveč, smo tokrat za rokav pocukali Melito Košir, ženo s 15-letno “kariero”, mamo treh otrok in dolgoletno urednico revije Mavrica.


ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Preberite še:
5 korakov, da se bodo vaši otroci igrali bolj samostojno

1. Posvečen čas
“Mislim, da je še kako pomembno, da si starši sami vzamejo čas za Boga, da jim je ta čas dragocen. Odnos staršev se bo prenesel na otroke.”

2. Nedelja – nekaj posebnega
“Nedeljska sveta maša je res sveta. Lepo je ohranjati posebnost tega dogodka – da gre družina skupaj, lepo oblečena, da se otroci in starši tam srečajo z  Bogom in ljudmi, ki jih imajo radi. Mislim, da je velik blagoslov za družino, da neguje nedeljsko mašo kot biser.”
Preberite še:
Vzgojni izzivi: “Veliko bolj lahko z otrokom sodelujemo, če mu pustimo, da stvari naredi sam”

3. Učenje hvaležnosti
“Zelo pomembni so drobni obredi v družini. Če je le mogoče, zjutraj skupaj na kratko zmolimo, pokrižamo otroke, ko gredo v svet, priporočimo otroke Bogu na poti v službo, če morda še spijo; večji kot so otroci, bolj je pomembno moliti zanje. Dragocena je kratka molitev pred jedjo: lahko je povsem spontana, ne po obrazcih. Tako blagoslovimo hrano, se Bogu zahvalimo zanjo. Zvečer pa se družina spet zbere in se zahvali za tisti dan: tako jih učimo hvaležnosti, jim odpiramo oči za to, kar se nam je lepega in dobrega zgodilo. Otroci se tako začnejo počutiti obdarovani in ljubljeni.”

Melita Kosir
VID PONIKVAR | SPORTIDA

4. Odprte oči za lepoto
“Kjerkoli že smo in kamorkoli gremo na pot: dragoceno je, da poiščemo lepoto, s katero smo obdani, o njej govorimo ter se zanjo zahvaljujemo. Mislim, da je naša poklicanost, da otroke bezamo iz njihovega majhnega sveta v ta naš velik, lep svet, ki nam ga Bog daje v dar. Drži občudovanja in hvaležnosti nas delata srečne.”

Prispevek je bil najprej objavljen v Glasu župnije, glasilu župnije Sostro.


CHURCHES IN SLOVENIA

Preberite še:
Kam boste romali na letošnji veliki šmaren?


LIBAN, BEJRUT

Preberite še:
Med kaosom in tragedijo v Bejrutu: lepota življenja in glasba, ki napolni dušo


web 3 kaja kobal

Preberite še:
Očeta je izgubila v prometni nesreči. “Slovenci pretiravamo v strpnosti do alkohola in hitrosti”

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.