Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 korakov, da se bodo vaši otroci igrali bolj samostojno

ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 12/08/20

Če želite nekaj več miru in tišine, so tukaj nasveti, kako lahko to dosežete

Samostojna igra pri otrocih je včasih lahko prava misija nemogoče. A hkrati je to veščina, ki je za otroke nekaj povsem naravnega in jo lahko hitro usvojijo.

Kako pripraviti otroke do tega, da se bodo naučili igrati bolj samostojno, vi pa boste dobili nekaj minut miru? Sledite tem petim korakom.

Pripravite prostor

To naj bo prostor “da”, kar pomeni, da bo pripravljen tako, da ne boste ves čas preverjali svojega otroka in ga opozarjali, kaj sme in česa ne. Varen prostor brez omejitev, v katerem naj bodo igrače, o katerih ste prej dobro razmislili in se pozanimali, ali so primerne za vašega otroka ali ne. Glavna lastnost igrač naj bo ta, da spodbujajo otroško domišljijo.

Previdni bodite tudi pri številu. Najprej mu ponudite nekaj igrač, nato pa jih lahko (npr. čez nekaj dni) zamenjate.
Preberite še:
Vzgojni izzivi: “Veliko bolj lahko z otrokom sodelujemo, če mu pustimo, da stvari naredi sam”

Otroku dajte pozornost

Morda se vam bo zdelo to nelogično, pa vendar se bo otrok veliko lažje samostojno igral, če mu boste pred tem namenili nekaj pozornosti in z njim preživeli nekaj kvalitetnega časa. To ne pomeni, da pustite, da se igra, vi pa zraven prebirate elektronsko pošto in ga vsake toliko nekaj vprašate.

Časovno je to okoli 10 do 20 minut, ki jih namenite zgolj in samo vašemu otroku.

FAMILY
New Africa - ShutterstockPreberite še:
10 igralcev, ki so v filmih nastopili skupaj s svojimi otroki

Bodite blizu

Če ste ravno začeli uvajati samostojno igro, potem je priporočljivo, da ste vsaj na začetku nekje blizu. Da vas otrok morda celo vidi. Bodite blizu, a se ne vmešavajte v otrokovo igro. Tako bo prehod lažji.

Preprost način, kako vzpodbuditi otroka k samostojni igri, je tudi ta, da pred njim berete knjigo. Tako boste postavili dober zgled, hkrati pa ta “poza” sporoča, da ste zaposleni, pri čemer vam ni treba reči niti besede. Telefon je nekaj čisto drugega kot knjiga, zato se mu izogibajte. Otroci bodo namreč želeli videti, kaj gledate na telefonu, knjiga brez slik pa se jim bo zdela dolgočasna.

Sprejmite nered

Ko se otrok samostojno igra, za sabo pogosto pusti nered. Zato je pomembno tudi, da po koncu igranja uvedete pospravljanje. Prvič mu lahko pomagate, nato pa naj bo tudi pri tej aktivnosti čim bolj samostojen.


MATKA Z SYNEM

Preberite še:
To se dogaja v vaših možganih, ko se igrate z otrokom

Ne motite!

Če boste otroka spraševali o tem, s čim se igra, boste samo prekinili njegovo koncentracijo. Na daleč lahko za kratek čas otroka opazujete in uživate v pogledu nanj, potem pa ga pustite samega.

Kaj če ste sledili vsem petim korakom, vaš otrok pa se še vedno ne želi igrati samostojno? Če res nič ne deluje, potem poskusite še to, da greste ven. Narava je neskončen vir zabave za otroke.

Ko bo vaš otrok zmogel, da se okoli 30 minut igra sam, lahko to postane aktivnost, ki jo začnete umeščati na vaš urnik. Tako se bo otrok še lažje naučil razvijati to spretnost, saj bo vedel, da je del dneva namenjen prav temu.

Samostojna igra je zelo koristna za vašega otroka, saj spodbuja njegovo ustvarjalnost in koncentracijo. Zato je vredno, da na začetku vztrajamo in otroku damo možnost, da se tega nauči.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.
Preberite še:
Zakaj so preproste igrače najboljše za otroke
Preberite še:
Ko je sam z otrokoma, se včasih okolica čudi, kako ju obvladuje


DZIECKO Z TABLETEM

Preberite še:
Pomiritev otroka s telefonom preprečuje, da bi se naučil pomiriti sam

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.