Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 zapovedi zrelega očetovstva

OJCIEC I SYN

Lopolo | Shutterstock

Božje okolje - objavljeno 05/08/20

Nasveti, namenjeni predvsem, a ne izključno očetom

Hrepenenje po očetovski ljubezni je globoko zapisano v srcu vsakega človeka, tudi odraslega. Še posebej pa so očetovske ljubezni potrebni otroci in mladostniki. Otrok ne išče le materine topline in nežnosti, ampak tudi dobrohotno očetovo ljubezen, ki mu daje občutek varnosti.
Preberite še:
7 navdihujočih navedkov papeža Frančiška o očetovstvu

Čeprav se veliko mož slabo znajde v očetovski vlogi, niso izgubili globoke želje po vzgajanju otrok. Očetovstvo je predvsem služenje otrokom. To ni le tradicionalna vloga in naloga, ki se prenašata iz roda v rod, ampak vzvišeno poslanstvo in poklic, ki – bolj kot kdajkoli – zahteva predanost, odpoved samemu sebi in moško ustvarjalnost, predvsem pa globok odnos z Bogom Očetom.

Pričevanje nekega očeta

Zaradi razbitega zakona svojih staršev si kot najstnik nisem mogel niti predstavljati, da bi se kdaj poročil, kaj šele imel otroke. Po birmi sem zapustil Boga in začel iskati srečo pri “bogovih” tega sveta. Nato pa je v moje nesmiselno življenje vstopil vstali Kristus. Dal mi je čudovito ženo in naju blagoslovil z osmimi otroki.

Spoznal sem, da je očetovstvo neprecenljiv dar, a tudi velik izziv. Čeprav sva z ženo otrokom po najboljših močeh poskušala posredovati vero, so se nekateri oddaljili od Cerkve. Čutim se poklicanega, naj ravnam tako kot usmiljeni oče iz Jezusove prilike. Tudi mene je namreč Oče čakal odprtih rok, ko sem se iz sveta vrnil nazaj v Cerkev, in me še vedno sprejema vsakič, ko se iz dežele greha vrnem k Njemu.

Avtor prispevka, ki ga je prevedel Andrej Turk, je Jozef Augustyn DJ. Prvič je bil objavljen v  reviji Božje okolje 1/2017.


Franciscan Mission of Legnano

Preberite še:
Redovniški ples na ulici, ki vam bo vzel sapo


HAIR WOMAN

Preberite še:
Živila za močnejše, daljše in bolj goste lase


CRISSY MORAN

Preberite še:
Od zlorabljene deklice prek pornografske zvezde do kristjanke

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.