Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kako je Marija napovedala dan, ko je v Rimu sredi poletja zapadel sneg

WEB3-ROME-BASILICA-MARY-MAGGIORE-JOŽE-POTRPIN.jpg

JOŽE POTRPIN | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 05/08/20

Veste, kako je Marija Snežna dobila svoje ime?

Drži, da je maj Marijin mesec in prav tako oktober, a tudi mesec avgust je nekaj posebnega. Poleg velikega šmarna, ki je največji Marijin praznik in ga obhajamo 15. avgusta, je tukaj tudi praznik sv. Marije Snežne, in sicer 5. avgusta.

Največja na svetu

Največja cerkev Marije Snežne je hkrati tudi največja Marijina cerkev na svetu. Gre za baziliko Marije Velike, ki se nahaja v Rimu. Ime Marija Snežna oziroma latinsko Maria ad Nives pa je nastalo na podlagi legende.

Do prav posebnega dogodka je prišlo v 4. stoletju, času vladanja papeža Liberija, ki je cerkev vodil od leta 352 do leta 366. Takrat je v Rimu skupaj s svojo ženo živel pobožni mož po imenu Janez. Ker z ženo nista mogla imeti otrok, sta se odločila, da bosta vse svoje premoženje, ki ga ni bilo malo, zapustila Mariji. Janez je zato Marijo prosil, naj mu razodene, na kakšen način lahko to stori.

Zakoncema se je v noči med 4. in 5. avgustom Marija prikazala v sanjah in jima naročila, naj sezidata cerkev na kraju v Rimu, kjer bo naslednje jutro ležal sneg. Glede na to, da je to sicer obdobje, ko je v Rimu največja vročina, je bil sneg, ki je prekril grič Eskvilin, zelo jasno in posebno znamenje.

Bleščeče beli sneg sredi poletja je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti.

Enake sanje pa je imel tudi papež Liberij, ki je takoj naslednje jutro grič, prekrit s snegom, obiskal in označil prostor za zidanje Marijine cerkve.

Pri cerkvi, ki jo je papež Liberij dal pozidati, pa je bila tudi votlina Kristusovega rojstva, posneta po pravi betlehemski votlini, zato so to cerkev imenovali tudi Blažena Devica Marija pri jaslicah.
Preberite še:
Legenda o prav posebni gorski vasici in romarski cerkvi, ki je paša za oči in dušo

Zakaj je Marija Snežna za Slovence še posebej pomembna?

Ob božiču leta 867 je papež Hadrijan II. odobril rabo slovanskih bogoslužnih knjig in jih položil prav na oltar v tej Marijini cerkvi v Rimu. Prav zato je Marija Snežna za Slovence in Slovane še posebej pomembna.

Zelo verjetno je namreč tudi, da je v jeziku naših pradedov v tej cerkvi imel novo mašo slovanski apostol sv. Metod, ki ga je papež Hadrijan II. posvetil v mašnika.

V Sloveniji je sicer kar nekaj cerkva in kapel, ki so posvečene Mariji Snežni. Nekaj si jih lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.
Preberite še:
Romanje v fotografijah: Marijina cerkev na Dolenjskem s čudežnim kipom
Preberite še:
Pozabljen kraj v Benečiji, kjer se je prikazovala Marija in govorila slovensko
Preberite še:
Toplice na Dolenjskem, kjer lahko ob bazenu srečate Marijo

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.