Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Ko odpustimo, največjo uslugo naredimo sebi”

FORGIVNESS

Shutterstock

Aleteia - objavljeno 05/08/20

Moč odpuščanja, ki se je še vedno premalo zavedamo

Čeprav se velikokrat zdi, da o odpuščanju bolečin in zamer do drugih vemo prav vse, se izkaže drugače, ko moramo sami storiti prvi korak k spravi s samim seboj in z drugimi.

Se spomnite Sare Mirtek, dekleta, katerega zgodbo o posvojitvi smo na Aleteii predstavili pred dobrim letom? Študentka socialnega dela s presunljivo življenjsko zgodbo je pred dnevi na svoji spletni strani objavila zapis o odpuščanju, ki da misliti. Preberete ga lahko spodaj.


SARA MIRTEK

Preberite še:
Sara o posvojitvi: “Ni me sram živeti s tem, to sem jaz”

Odpuščanje je darilo sebiOb besedi odpuščanje mnogo ljudi pomisli na druge, torej da drugemu človeku odpustimo neko slabo dejanje, škodo, ki nam jo je naredil, ali celo kriminal. Ko je bil objavljen moj intervju o posvojitvi, vas je veliko pisalo, kako je mogoče nekomu odpustiti, da me je zavrgel oziroma me ni sprejel v svojo družino. Sama sem razmišljala o tem, kaj odpuščanje pravzaprav pomeni.Pa se ustavimo pri besedi ODPUŠČANJE. Ko sem secirala samo besedo, sem odkrila, da odpuščanje pravzaprav pomeni pustiti nekaj OD SEBE. To je lahko bolečina, žalost, zamera, jeza ali celo bes, ki ga v sebi čutimo do neke osebe. V življenju sem ugotovila, da ko odpustim drugemu, pravzaprav največjo uslugo naredim sebi. Od sebe pustim iti veliko breme, ki me muči in mi ne pusti živeti življenja, kot si ga zaslužim. Res pa je, da ob travmi ali stiski, ki jo doživimo, je odpuščati zelo, ampak res zelo težko.Po mojem mnenju se odpuščanja ne da izsiliti, kupiti ali se zanj pogajati kakor za kredit na banki. Odpuščanje je (včasih zelo dolg) proces, ki potrebuje čas in veliko mero osebnostne zrelosti. Velikokrat slišim stavek: “Odpustila sem, a pozabila ne bom nikoli.” Seveda je to popolnoma res, dejanj, ki so nas zaznamovala, ne pozabimo kar tako. Iz lastne izkušnje pa vem, da če odpustimo sebi in drugemu, imamo ob misli na te dogodke, ki so nas zaznamovali, mirno dušo in lepše spomine. To pa vpliva tudi na naše psihično in fizično počutje, saj lahko svobodno zadihamo in zaživimo lepše življenje.


WAKACJE, ODPOCZYNEK

Preberite še:
Počitnice ne morejo zakrpati razpok, ki so se ustvarjale vse leto




Preberite še:
Kako je Marija napovedala dan, ko je v Rimu sredi poletja zapadel sneg


OJCIEC I SYN

Preberite še:
10 zapovedi zrelega očetovstva

Tags:
odpuščanjeosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.