Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Legenda o prav posebni gorski vasici in romarski cerkvi, ki je paša za oči in dušo

web3-svetina-church-mary-slovenia-0-tatjana-splichal.jpg

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 31/05/20

Čudovit kraj, kamor se lahko odpravite na romanje

Do male in lične vasice, ki nosi ime Svetina, vas od Celja loči kar nekaj ovinkov in metrov nadmorske višine. Leži namreč 683 metrov nad morjem. A na vrhu vse poplača pogled na čudovito pokrajino in romarsko cerkev Marije Snežne, ki je nekaj posebnega.

Priljubljeno svetišče še iz časa Celjskih grofov

Zapisi o Svetini segajo v srednji vek, čeprav so takrat govorili o vasi Pri vseh svetnikih. Tako je vsaj zapisano v celjskem urbarju iz leta 1480.

Cerkev Marije Snežne, ki stoji v središču vasice, je bila zagotovo zgrajena pred tem letom, torej še v obdobju Celjskih grofov. Že od nekdaj je bila znana kot božja pot in tako jo še danes radi obiskujejo številni romarji. Največje število se jih zbere na prvo nedeljo v avgustu, ko obhajajo praznovanje v čast Mariji Snežni.




Preberite še:
Romanje v fotografijah: Marijina cerkev na Dolenjskem s čudežnim kipom

Legenda o tem, zakaj cerkev ni ometana

Cerkev, ki je pravzaprav zelo velika za vaško okolje, je zidana iz kamna in je neometana. Glede tega med domačini kroži prav posebna legenda, ki pravi, da je zidarju, ki je cerkev ometaval, ta ves čas odpadal. Ker mu cerkve ni uspelo ometati, je bil kaznovan in vržen v ječo, tam pa se mu je oglasila Marija in mu dejala, naj cerkev ostane neometana, temna in čim manj opazna, da je tako ne bi napadli Turki.

Štiri posebnosti

Poleg neometane fasade pa ima poznogotska cerkev, ki je slogovno zelo podobna cerkvam v Bretaniji, še dve posebnosti, in sicer osemkotni zvonik in obrambni stolp s strelnimi linami.

Četrta posebnost pa ni povezana neposredno s cerkvijo, pač pa z lipo, ki stoji v njeni neposredni bližini. Stara naj bi bila kar 500 let, še ena legenda, ki kroži v tem kraju, pa je, da naj bi se pod lipo skrival zaklad.


WEB 3 VIŠARJE

Preberite še:
5 Marijinih cerkva na Slovenskem, ki jih je uničil požar

V fotogaleriji si oglejte cerkev od blizu in pokukajte v njeno notranjost.

Kraj, v katerem počiva ena izmed največjih svetovnih popotnic

Na pokopališču ne daleč stran od cerkve je pokopana Alma Karlin, ki se je v zgodovino zapisala kot ena redkih žensk, ki so prepotovale velik del sveta kar same. Ne glede na svet, ki ga je videla, pa je o Svetini zapisala, da je to njen “najljubši kraj na svetu”.

Letos januarja je minilo ravno 70 let od njene smrti, po njej pa je ime dobil tudi dom na Svetini, ki se nahaja na razgledni vzpetini nad vasjo.

Glavni vir: Župnija Svetina




Preberite še:
Pozabljen kraj v Benečiji, kjer se je prikazovala Marija in govorila slovensko


LURD PRI ŠENTJERNEJU

Preberite še:
Ste že obiskali Novi Lurd na Dolenjskem?




Preberite še:
6 zanimivosti o čudoviti baziliki, ki ji rečemo kar slovenski Lurd

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.