Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Romanje v fotografijah: Marijina cerkev na Dolenjskem s čudežnim kipom

web3-church-zaplaz-slovenia-joze-potrpin.jpg

JOŽE POTRPIN | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 03/05/20

Skupaj z nami poromajte na Zaplaz

Ko je bil hrib na Zaplazu še poraščen z gostim gozdom in grmovjem, je tam hodil pobožen mož in delal v gozdu. Nekega dne je naletel na prav poseben kip Marije z Jezusom v naročju. Vzel ga je domov in ga shranil v skrinji. Naslednji dan ga je spet našel v gozdu, kar naj bi se potem ponovilo še trikrat. Ko je spoznal, da se nekaj čudežnega dogaja, je na mestu, kjer je vedno znova našel kip Marije, naredil kapelico iz vejevja. Ko je nekaj dni zatem možu zbolela žena, je hodil h kapelici in molil k Mariji. Njegove molitve so bile uslišane in žena je ozdravela. Od takrat so na ta kraj prihajali številni ljudje.


FLOWERS

Preberite še:
Zakaj je maj Marijin mesec?

Od kapelice do cerkve

Leta 1800 so na Zaplazu sezidali prvo kapelico. Istega leta je bila pozidana tudi kapela Marije Pomagaj na Brezjah, zato mnogi tej božjepotni cerkvi še danes rečejo dolenjske Brezje.

Tako se je po izročilu začela pestra zgodovina danes zelo priljubljene romarske cerkve, ki jo vsako leto obiščejo številni romarji iz vse Slovenije.

Prva cerkev je na Zaplazu stala že leta 1848, v začetku prejšnjega stoletja pa se je čatežki župnik Henrik Povše lotil zidanja sedanje cerkve. To cerkev je 14. oktobra 1917 posvetil škof Anton Bonaventura Jeglič.


ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Zakaj je (bila) Marija tako lepa?

Na Zaplaz smo se odpravili tudi mi in zbrali nekaj zanimivih podatkov o tem Marijinem svetišču, ki je danes popolnoma obnovljeno. Sprehodite se z nami po tej romarski poti in po notranjosti cerkve s klikom na spodnji fotogaleriji.


NATIVITY SCENE

Preberite še:
Jaslice na Zaplazu, ki jih sedmo leto zapored postavljata prijatelja

Pokukajte še v njeno notranjost.

Glavni vir: Marijino svetišče na Zaplazu


web 3 martin golob

Preberite še:
Martin Golob v karanteni zasut s pismi, prispejo tudi kisle kumarice in marmelada


BABY GIRL

Preberite še:
10 manj pogostih imen za deklico, če jo želite poimenovati po Mariji


FLOWERS

Preberite še:
Zakaj je maj Marijin mesec?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.