Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako prepričati ljudi, da vam prisluhnejo?

WEB3-WOMAN-VOICE-SPEECH-VOCAL-SHUTTERSTOCK.jpg

UNDREY | SHUTTERSTOCK

Edifa - objavljeno 03/08/20

Vaš glas je močno orožje. Naučite se ga uporabljati

So glasovi, katerih glavni namen je, da pritegnejo našo pozornost. Na primer glasovi na radiu. Voditelji uporabljajo določene standardizirane tehnike, ki naj bi dobro delovale tako, da pritegnejo našo pozornost.

Tudi posamezniki prilagodijo svoj glas v situacijah, ko želijo, da bi njihov govor imel nek določen učinek. Ko na primer želimo, da bi zveneli bolj kompetentni in močni, naš ton glasu znižamo. A to ni najboljša rešitev.

Naš glas je naše življenje

Človek je edino bitje, ki ima pravi glas in ne ponavlja zgolj glasov. Naš glas ni zgolj predmet, naš glas je naše življenje, pravi Jean Abitbol, mednarodno priznan specialist na področju glasilk.

“Ko delamo na svojem glasu, iščemo resnico. Odkrivamo, kdo smo,” pa izpostavlja Florine, učiteljica petja. Vsem, ki bi želeli peti kot ta ali oni priljubljeni pevec, svetuje: “Ne skušajte imeti lepega glasu. Vprašati se morate, ali je glas, ki prihaja iz vas, naraven, in ali ste pri tem uporabili vaše celotno telo. Takrat bo vaš glas lep.”
Preberite še:
Po zaključenem študiju medicine je pustila vse, da bi uresničila svoje sanje

Lepih glasov ni

Z drugimi besedami bi lahko rekli tudi, da ne obstajajo lepi glasovi, pač pa obstajajo zdravi glasovi.

V tem smislu je naš glas kot neke vrste prstni odtis: unikaten in nezamenljiv. Ni orodje, ki ga uporabljamo, ampak predstavlja nas kot posameznike. Če bi ga želeli spremeniti, bi bilo tako, kot bi želeli spremeniti svoj obraz.

Govorni terapevti oz. logopedi nas lahko naučijo, kako glas uporabiti takrat, ko je njegova jasnost ali glasnost zmanjšana zaradi psiholoških blokad ali slabih navad. Lahko pa nas naučijo tudi, kako biti slišani.

Nadzorovati glas je umetnost

Dandanes je skoraj nujno, da se posvečamo razvijanju svojega glasu. Moč govora je v zadnjih 50 letih postopno upadala tako pri odraslih kot pri otrocih. Razlog je med drugim tudi uporaba mikrofonov, ki pogosto zmanjšujejo moč prepričevanja in čustev v našem glasu. Občutek imamo, da smo slišani brez pravega napora. Zaradi tehnologije in mikrofona nam se nam ni treba truditi, da bi bili slišani. Mikrofone pa imamo praktično povsod: v cerkvah, na konferencah, sestankih, koncertih, … Operni pevci so edini, ki ne potrebujejo mikrofonov. Vedo namreč, kako uporabiti svoj glas, da se jih bo slišalo kljub orkestru.


SINGING IN THE CAR

Preberite še:
Zakaj bi nujno morali peti, tudi če nimate posluha

Ob vsem tem smo pozabili, da je nadzorovati naš glas umetnost, ki smo se je morali naučiti. Tudi v kontekstu zasebne komunikacije.

Vsi vemo, da pozornosti, na primer v razredu z glasnimi in razposajenimi učenci, ne bomo dobili zgolj tako, da bomo povzdignili glas. Prav nasprotno. S tem, ko ne bomo govorili preglasno, bomo pozornost preusmerili nase, občinstvo pa bo moralo napeti ušesa. Ob tem mora vaša dikcija ostati v ritmu, omahovanje ne pride v poštev.

Prav to, da dosežemo svoje občinstvo, pa je tudi tisto, zaradi česar je naš glas lep. Ko postane most med nami in drugimi. Ali lahko potem naredimo sklep, da sramežljivi ljudje nimajo lepega glasu? Seveda ne. Ko bomo sprostili svoje dihanje, bomo pridobili več kontrole nad našim glasbenim inštrumentom, posledično pa bomo tudi lažje vključili več naše osebnosti.

To je nepogrešljiva prednost, ki jo imamo v življenju in je koristna tako na delovnem mestu kot v pogovoru z ljubljeno osebo.

Avtorica prispevka je Pauline Quillon.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


HOSPITAL, MAN, WOMAN

Preberite še:
Z glasovi družinskih članov se lahko osebe, ki so v komi, hitreje zbudijo
Preberite še:
“Navdušili so me njegov oster um, močna volja in predanost pravici. In njegova brada!”
Preberite še:
“Po krstu je neki glas v meni rekel: Zdaj si na varnem”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.