Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 drž za dober odnos z drugače verujočimi

BUDOWANIE RELACJI

Rawpixel.com | Shutterstock

Flaviano Amatulli Valente - objavljeno 26/07/20

Spoštovanje, sodelovanje in razumevanje za vse

V naših odnosih s tistimi, s katerimi ne delimo iste vere, je pomembno imeti pred seboj dve načeli, ki ju najdemo v dokumentih II. Vatikanskega koncila o verski svobodi (Dignitatis Humanae):

  • Svoboda vesti

Sestavljata jo pravica in dolžnost, ki jo ima vsak človek, da išče resnico in ji sledi po svoji vesti. Nihče nima pravice drugemu vsiliti svojega verovanja, čeprav se mu zdi najboljše.

  • Verska svoboda

Sestavlja jo pravica vsakega človeka, da javno izpove svojo vero, sam ali v skupini, ne da bi mu kdo to lahko preprečil.


SAINT PETER SQUARE GENERAL VIEW

Preberite še:
Zakaj še verovati v Cerkev?

S tema načeloma v mislih lahko govorimo o držah do drugače verujočih.

Strpnost

Pomeni, da spoštujemo vse, ne glede na njihovo vero, raso ali ideologijo.

Dialog

Pomeni govoriti in poslušati. To je najprimernejše sredstvo za ohranjanje medsebojnega spoštovanja in razumevanja. Dialog mora biti vedno odprt za vse, verujoče in neverujoče, v zaupanju v svetlobo resnice in v nenehnem prizadevanju, da bi bolj razumeli in manj sodili.


ŚLUB

Preberite še:
Kaj sem prosila Boga, ko sem se poročila z neverujočim

Ekumenizem

Drugi vatikanski koncil ekumensko gibanje razume kot dejavnosti in pobude, ki glede na resnične potrebe Cerkve in značilnosti časa pripomorejo in vodijo k enotnosti kristjanov.

Gre za zavestno prizadevanje, da bi presegli delitve, ki so nastale tekom zgodovine, ponovno vzpostavili enotnost in s tem uresničili Kristusovo željo v zadnjih izdihih njegovega pasijona: “Da bi bili vsi eno” (Jn 17,21).

Lepa resničnost je, da obstaja ekumenski dialog med Katoliško cerkvijo, Pravoslavno cerkvijo ter Cerkvami, ki izvirajo iz protestantske reforme.

Upamo lahko, da se bo nekega dne vzpostavil tudi s tistimi skupinami, ki sedaj zavzemajo bolj ločitveno stališče. Takrat, ko se bodo zavedli škode, ki jo delajo v imenu evangelija in se bodo odločili za pot sprave in enotnosti.


UROŠ STIBILJ

Preberite še:
“Pri skupnem življenju izhajava iz podobnosti med najinima cerkvama”

Braniti vero (z argumenti)

Pred takimi situacijami nas obvaruje tudi utrjevanje naše vere – dobro poznavanje verske identitete, s katerim drugim navedemo razlog našega upanja. (1Pe 3,15)

Sodelovanje

Za kristjana ne sme biti omejitve, ko gre za vprašanje ljubezni do drugega. Jezus je rekel: “Če namreč ljubite tiste, ki ljubijo vas, kakšno plačilo vas čaka? Mar tega ne delajo tudi cestninarji?” (Mt 5,46)

Zatorej si moramo prizadevati, da smo prisotni v bitkah, ki osvobajajo človeka in celotno verovanje, tako da sodelujemo z vsemi, ne glede na verovanje ali ideologijo.

Živimo v raznoliki družbi, kjer je potrebno spoštovati vsakogar, ob tem pa ohranjati našo katoliško identiteto.

Naj bo vera, namesto da nas ločuje, velika spodbuda, da premagamo našo različnost in se skupaj borimo za dobro vsega človeštva.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek.


COVID

Preberite še:
Katoliški zdravnik in njegovih pet lekcij koronavirusa


FAMILY, BRIDGE, RIVER

Preberite še:
7 predlogov za izlet, če bi z družino radi obiskali doživljajski park
Preberite še:
12 psalmov, s katerimi se lahko zahvaljujemo ob vseh priložnostih

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.