Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 področja, na katerih so otroci naši najboljši učitelji

DZIECKO WCZESNY ROZWÓJ

Brian A Jackson | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 08/07/20

Nikoli si ne bi smeli nehati prizadevati, da bi "postali podobni otrokom"

“Resnično, povem vam: Če se ne spreobrnete in ne postanete kakor otroci, nikakor ne pridete v nebeško kraljestvo!” pravi Jezus v Matejevem evangeliju (Mt 18,3). Vsi kristjani bi si morali te besede vzeti k srcu. Toda kaj točno pomeni “postati kot otrok”?

Obstajajo skorajda univerzalne lastnosti, ki smo jih imeli kot otroci, nato pa so v obdobju odraščanja počasi in nevede zbledele. Seveda je popolnoma naravno (in zelo dobrodošlo), da se z odraščanjem spremeni naš način obnašanja, a obstajajo vedenja in lastnosti, ki jih tudi kot odrasli nikoli ne bi smeli izgubiti.

Na to nas lahko opomni čas, preživet z otrokom, ki lahko v nas obudi naslednje stvari:


FRUSTRATION

Preberite še:
Zakaj moramo dopustiti, da se naši otroci počutijo karseda “nelagodno”

Iskrenost

Bodite previdni, kaj boste vprašali otroka, ker vam bo podal najbolj iskren odgovor, tudi če ga morda ne boste pripravljeni slišati. Resnica včasih boli. A kako preprostejši bi bili naši odnosi brez pretvarjanja in če bi si vljudno upali reči ja oz. ne, ko bi to resnično mislili.

Otroci nam kažejo, da je iskrenost do sebe in drugih način, kako premagati hrup in zmedo ter živeti bolj pristno.

Izražanje hvaležnosti ne glede na vse

“V vsem se zahvaljujte,” pravi sveti Pavel v prvem pismu Tesaloničanom (1 Tes 5,18). To ne velja samo v dobrih časih, ampak tudi v času epidemij, družbenih nemirov in drugih težav. Otroci so pogosto veseli brez določenega vzroka. Lahko se smejejo, skačejo in igrajo tudi takrat, ko se okoli njih dogajajo še tako zoprne stvari. Ker se znajo veseliti dobrega, se lahko osredotočijo na veselje tudi v času stisk in skrbi.


JOY HOME SAINTS

Preberite še:
5 svetnikov, ki bodo v vaš dom prinesli veselje in humor

Vedoželjnost

Obstaja posebna vrsta otroške radovednosti, ki bi jo odrasli morali posnemati. Otroci radi postavljajo vprašanja in nobeno vprašanje ni preveč neumno ali nepomembno. Njihova radovednost skuša odkrivati in razumeti, ne pa izkoriščati. Otrok uživa v tem, da izve kaj več.

Če bi bila radovednost odraslih bolj “zdrava”, bi znali bolj pozorno poslušati tiste, ki so drugačni od nas. Večkrat bi se upali prepustiti tudi situacijam, v katerih nam je sicer neprijetno, a bi ob tem odkrili kaj novega o sebi, drugih ljudeh in o svetu okrog nas.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


MISPLACED KEYS

Preberite še:
Sodite v skupino pozabljivih? Preberite tole


FATHER AND SON

Preberite še:
Poskusite ta zabavni načrt, kako otroke v letošnjem poletju navdušiti nad branjem


web 3 zakonca brezovnik

Preberite še:
Dala mu je na izbiro: “Jaz ali pornografija”

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.