Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj moramo dopustiti, da se naši otroci počutijo karseda “nelagodno”

FRUSTRATION

Shutterstock

Cynthia Dermody - objavljeno 08/10/19

Razvijanje otrokovih veščin za reševanje težav je eden najboljših načinov, da jih obvarujemo pred drogami, alkoholom in drugim tveganim vedenjem

Na predavanju o preprečevanju uživanja drog med mladostniki, ki sem se ga udeležila pred nedavnim, je predavatelj navedel nekatere ukrepe, ki jih moramo starši upoštevati, da bi zmanjšali tveganje za zlorabo drog in alkohola pri otrocih.


MARKO JUHANT

Preberite še:
“Otroci potrebujejo meje, red, izkušnje in našo ljubezen”

Poleg pričakovanih (odprta komunikacija z otrokom, visoka pričakovanja) je bil tudi ukrep, ki ga navzoči nismo pričakovali: otrokom je treba pustiti, da se počutijo karseda nelagodno.

Starši otrok generacije Z – vključno z mano – skušajo svojim otrokom življenje čim bolj olajšati: nahranijo jih takoj, ko so lačni; kupijo jim športne copate na ježke, da se jim ni treba ubadati z zavezovanjem vezalk; pomirijo morebitne prepire na igrišču takoj, ko kdo malce povzdigne glas; načrtovanje, nadzor in izvedba domačih nalog pa postanejo njihova druga (ali tretja ali celo četrta) služba. Nikoli ne bi dopustili, da bi njihov otrok dobil slabo oceno pri domači nalogi.


MOM,KIDS,MOTHERHOOD

Preberite še:
3 stvari, ki jih starši lahko storijo, ko imajo njihovi otroci “težavne prijatelje”

Starši bi naredili vse, da bi osrečili svoje otroke

“Svojim otrokom ne dopustimo, da bi jim bilo neprijetno,” je povedal strokovnjak za zlorabo drog. “Naš naravni starševski čut nam pravi, da moramo otroke osrečiti, in zato naredimo prav vse. Toda s tem jih oropamo priložnosti, da bi razvili spretnosti, ki jih bodo potrebovali za soočenje s težkimi situacijami v življenju, vključno z drogami.”

Naši otroci so navajeni, da zanje vse takoj uredimo. Nimajo dovolj možnosti, da bi se slabo počutili ali da bi kakorkoli trpeli.

Otroci se morajo naučiti, da je vsakodnevno čustveno in fizično nelagodje začasno stanje: da bo minilo, da prijatelji ne bodo kar vedno jezni nanje (če pa bodo, je čas, da si najdejo nove prijatelje).


WEB 3 UROŠ KERMAVT

Preberite še:
Ali vaši otroci hodijo kot race, so nespretni, ne znajo dobro teči? Preberite tole!

Pri tem jih lahko podpirate in jim predlagate, naj se v teh stresnih trenutkih obrnejo na Boga, ne smete pa vsega narediti namesto njih. Naučiti se morajo razviti mehanizme, ki jim bodo odločilno pomagali v težjih situacijah pozneje v življenju.

Otroci morajo občutiti naravne posledice svojih dejanj

“Pogosto torej starši sebi otežimo življenje, otroke pa zbegamo, ker jim ne dovolimo, da bi občutili naravne posledice (ko so te še relativno neškodljive, a poučne), preden te postanejo zelo resne (ko že pride do zlorabe drog),” doda Jim Schroeder, otroški psiholog in oče osmih otrok.

“Vedno znova se vmešavamo v naravni razvoj razumevanja vzroka in posledice, potem pa se čudimo, zakaj so naši otroci zmedeni pri obvladovanju povsem vsakdanjih življenjskih situacij.”


FIGHTING SIBLINGS

Preberite še:
Na pomoč, moji otroci se pretepajo

Pri zlorabi drog in alkohola ter pri drugem tveganem vedenju, na primer pri spolnosti, ima razvoj možganov pomembno vlogo. Otrokov prefrontalni korteks ni docela razvit vse do sredine dvajsetih let. To je tisti del možganov, ki nam odraslim pomaga, da rečemo ne tretjemu kozarcu vina, saj vemo, da bomo imeli zaradi njega glavobol in bomo naslednji dan povsem neučinkoviti.

Otroci preprosto ne zmorejo razmišljati o dolgoročnih posledicah – oni so tukaj in zdaj in zanima jih le aktivacija možganskega centra za takojšnje zadovoljstvo.
Preberite še:
“Otroci se tudi stepejo, skregajo … To se mi zdi normalno, iz takih situacij se največ naučijo”

Nikoli ni prepozno za uvajanje preprostih oblik nelagodja v vzgojo

Naj dobi nezadostno oceno.

Naj bo žalostna, ker se je razšla s fantom.

Ne pridite ponjo samo zato, ker ima domotožje.

Naj gre v šolo v kratkih hlačah in brez jakne pri minus sedmih stopinjah.

Ne dostavite mu malice v šolo, če jo je pozabil doma.


LOVING FAMILY

Preberite še:
Zakaj morajo otroci videti, kako očetje izkazujejo ljubezen

Jasno, da bodo lačni, a bodo preživeli. Naučili se bodo, da lahko preživijo dan, pa četudi s praznim želodcem. Morda se bodo naslednjič spomnili vzeti malico s kuhinjskega pulta (in celo sočustvovali s tistimi, ki dnevno shajajo z manj hrane).

(Ta nasvet seveda NE velja, če sumite, da ima otrok resnejše psihične težave ali da gre za zlorabo – v tem primeru je “nelagodje” precej resnejša stvar in je potrebna takojšnja pomoč.)

Naj se “operacija nelagodje” začne!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


CATERINA MORELLI

Preberite še:
Ob nosečnosti so ji odkrili še tumor: pravo veselje je Caterina doživela, ko je sprejela življenje


ASERTYWNOŚĆ

Preberite še:
11 laži, ki si jih dopoveduje vsaka ženska


CHILD TABLET

Preberite še:
Namesto da kličete inštruktorja. Koristne spletne aplikacije za vašega šolarja

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.