Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, da dopust ne bo le čas prepirov

FAMILY,ROAD TRIP

Monkey Business Images | Shutterstock

Andreja Hergula - objavljeno 29/07/19

Dr. Drago Jerebic, predavatelj in zakonski terapevt, o prepiranju zakoncev na dopustu

Za dobro razpoloženje na dopustu je bistvenega pomena odnos med mamo in očetom.

Katerih stresorjev naj bi se zakonci na dopustu razbremenili?
Pomembno je, da gremo stran od doma zato, da ne razmišljamo o tem, kaj vse je še treba postoriti. To namreč povzroča nek stres. Drugi stresor je občutek neizpolnjenosti in pogrešanja drug drugega. Mama in oče se morata odločiti, da bosta dostopna, odzivna drug drugemu in otrokom ter čustveno navzoča, angažirana, prijazna.


YOUNG, COUPLE, LOVE

Preberite še:
Si želite lepši odnos? Več se smejte!

Dostikrat slišimo stavek “otroci so nam pokvarili praznike”. Kdo od nas, ko smo bili stari 10 let, se je zavestno odločil, da bo staršem pokvaril dopust? Nihče. Za dopust sta bistvena mama in oče.

Ali v praksi opažate, da se zakonci večkrat sprejo ravno med dopustom?
Med dopustom je čas, da se lahko več pogovarjata. A ne pogovarjajta se o tem, kaj me na tebi moti, kaj bi moral spremeniti, temveč govori o sebi, kako se jaz počutim, ko to in to narediš.


BOY PLAYING ON THE BEACH

Preberite še:
Zakaj počitnice na morju za mamo majhnih otrok niso počitnice

DRAGO JEREBIC
TATJANA SPLICHAL

Po drugi strani pa obstajajo mnogi zakonci, ki se med letom prepirajo, med dopustom pa živijo v miru. Njihov komentar na to je, da to nič ne pomeni, da to ni realno stanje. Zakaj ne bi bilo realno? To, da se ne prepirata med dopustom, je pozitivno in pomeni le, da nimata velikih stresorjev, ki bi vaju bremenili.

Dostikrat se žal tudi zgodi, da gre na dopust z otrokom le mama, oče pride le za dan ali dva. Boleče je tudi, ko so otroci dva meseca med počitnicami doma in jih starši puščajo 7 ali 8 tednov v počitniškem varstvu. Razlog vidim v tem, da jim je sozakonec ali otrok odveč in ne vedo, kaj bi z njo/njim počeli.


TEŚCIOWA

Preberite še:
10 razlogov, zakaj je (večinoma) prav fajn živeti z mamo/taščo

Kako naj si zakonci načrtujejo dopust, če imata različne želje?
Ni zakonskega para, ki ne bi imel rahlo različnih želja. Vprašanje je le, koliko lahko dopust prilagodimo enemu in drugemu. Če nekdo kot otrok v primarni družini ni imel prostora, da bi bile njegove želje in potrebe uslišane, se zgodi, da ko se poroči in osnuje novo družino, dobi spet enak občutek. Gresta na dopust in tako pride do besed: “Spet je vse po njegovo/njeno.”




Preberite še:
Družina, ki je na oratorij “poslala” mamo in pet otrok

Pomembno je, da mož izrazi svojo željo, npr.: “Lahko dopustujemo na morju, samo pusti mi, da zjutraj v bližnjem lokalu popijem kavo in preberem časopis, do zajtrka sem nazaj, potem sem vam na voljo ves dan.” Žena lahko reče: “Jaz se ti prilagodim, bi pa želela, da gremo kot družina zvečer na sprehod.” Ne gre le za vprašanje dopusta, gre za to, kako preživljamo vikende, vzgajamo otroke, načrtujemo.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 29.




Preberite še:
Vanjo se je Martin zaljubil, nato ga je pripeljala k pameti


JOAHIM IN ANA

Preberite še:
Kdo sta pravzaprav bila Marijina starša?


SAŠA KUDELINA

Preberite še:
Dekle z redko boleznijo, ki zaradi svojega optimizma razbesni marsikoga

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.