Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 pomembnih lastnosti, ki bi jih morali imeti vsi starši

PARENTING

Shutterstock | fizkes

Mikołaj Foks - objavljeno 22/06/20

Mislite, da bi morali odrasli z otroki ravnati kot s sebi enakimi? To je pet lastnosti, ki jih uporabljajo trenerji (odrasli, ki druge odrasle podpirajo v razvoju), ki bodo vaši vzgoji prinesle novo kakovost

V mnogih podjetjih lahko zaposleni, ki se soočajo z resnimi izzivi, računajo na podporo t. i. trenerja. Ta ne temelji zgolj na dajanju zaposlenemu že pripravljenih rešitev, ampak na podpiranju k temu, da lastne ideje in njihove realizacije poišče sam.

Se zdi preprosto? Vendar ni! Za podpiranje drugih odraslih pri razvoju morate sami razviti številne kompetence. Mnoge izmed njih so univerzalne. Tu je subjektivni seznam petih kompetenc, ki so še posebej pomembne pri vzpostavljanju zrelih odnosov med starši in otroki.


SAD

Preberite še:
Zloraba otrok ni le fizična, zloraba je tudi permisivna vzgoja

Starši vedo vse

Ko postanemo starši, se moramo nenadoma spoznati na vse. Ko ste enkrat v tem, se vam lahko hitro zdi, da veste resnično vse. Od tukaj ste le korak stran od tega, da imate vedno in pri vsaki zadevi svoje lastno mnenje. Vendar pa otroci (in tudi odrasli) ne začnejo pogovora vedno zato, da bi slišali vaše mnenje …

Morda vas bo to presenetilo, vendar je ena izmed trenerjevih lastnosti ta, da nima mnenja o vsaki stvari. Če nekdo do vas pride s problemom, ki ste ga sami že razrešili, se je svojega mnenja težko vzdržati. Pa vendar dve isti težavi ne obstajata.

Ko bo vaš otrok naslednjič postavljen pred izziv, se potrudite vzdržati svojega mnenja.


love siblings

Preberite še:
Kako vzgojiti otroka za dobra, trdna in trajna prijateljstva?

CHILD BOSS
SHUTTERSTOCK

Deaktiviranje bombe

Najbolj priročno bi seveda bilo, če bi lahko težka čustva otrok kar izklopili. Otrok je žalosten, vi pa mu rečete, naj ne bo žalosten in zadeva je rešena. Vsak pa ve, da tako ne gre. In vendar veliko staršev otrokom govori, česa naj ne čutijo …

Ena od pomembnih lastnosti trenerja je zrcaljenje čustev in obnašanja. Včasih je težko opaziti, da smo bolj čustveni ali žalostni kot ponavadi. Če nekomu na primer rečete, da v njegovih očeh vidite žalost, mu lahko namesto mnenja date nekaj pomembnejšega – razumevanje, ki bo deaktiviralo čustveno bombo.

Ko bo vaš otrok naslednjič preživljal težko obdobje, se potrudite razumeti čustva, ki jih vidite v njegovih očeh.


FATHER SON

Preberite še:
Kaj reči otroku, ko se pripeti nekaj hudega?

Radijsko novinarstvo

Radijski novinar ima v studiu pogosto nekaj, česar staršem velikokrat primanjkuje. Gre za konkreten čas, v katerem lahko vso svojo prisotnost in iskreno zanimanje nameni gostom v studiu in posluša to, kar imajo za povedati. To so sestavine vsakega dobrega pogovora – tudi izven studia, tudi z otroki.

Pravzaprav se v tej točki skrivajo tri trenerske kompetence. Trener, ki nekomu nameni svoj čas (brez motenj), mu mora nameniti tudi: prisotnost (tj. osredotočenost na tukaj in zdaj), poslušanje (tj. poskušanje razumeti, kaj želi oseba povedati) in zanimanje (tj. resnična radovednost za zadevo, o kateri teče beseda).

Ko vam bo otrok naslednjič začel nekaj pripovedovati, odložite vse in mu namenite svoj čas in skupaj s časom: prisotnost, poslušanje in zanimanje.


TEENAGER

Preberite še:
8 nasvetov za dober pogovor z najstnikom

EMOTIONAL CHILD
Shutterstock

Ampak zakaj?

Otroci postavljajo mnogo vprašanj. Najbolj znano pa je: ampak zakaj? Včasih je teh vprašanj preveč. Nekatera so lahko trivialna. Druga so lahko zelo močna. Z (nepovršnim) odgovorom nanje se lahko veliko naučimo o sebi. Če otroku postavite isto vprašanje, se lahko tudi o njem naučite zelo veliko.

Postavljanje pravih vprašanj je pomembna lastnost trenerja. Preprostih vprašanj – vendar ne lahkih. Vprašanja, ki bodo drugi osebi pomagala odpreti se, o sebi kaj odkriti, povedati kaj pomembnega. Ko nekomu postavite vprašanje in mu daste čas, da nanj odgovori, gradite vez. Zelo močno vez!

Ko boste naslednjič dobili priložnost, otroku postavite preprosto, vendar pomembno vprašanje. Morda eno izmed naslednjih: Kaj ti je pomembno? Kako se ob tem počutiš? Kaj nameravaš storiti?


PYTANIA

Preberite še:
Kako otroku primerno odgovarjati na številna vprašanja

Ne kot otrok

“Ni otrok, so samo ljudje.” Ta najbolj znani stavek poljskega pedagoga Janusza Korczaka me spominja, da je otrok morda mlajši, ima manj znanja, moči, avtoritete, denarja. In vendar bo imel vedno enako človeškosti kot jaz. In to pomeni, da si zasluži spoštovanje in resno, partnersko obravnavo.

Trener, ki dela z drugo osebo, mora najprej zgraditi partnerstvo. Odnos, v katerem smo si enakopravni, čeprav smo si različni in imamo različne vloge. Partnerstvo oz. jasna načela, na katerih temelji naš odnos, so začetek. Če se bodo ohranjala, se bo izkazalo šele na koncu.

Ko se boste z otrokom naslednjič pogovarjali o nečem pomembnem, ga obravnavajte kot človeka, ne kot otroka. S partnerskim spoštovanjem. In če ne veste, kaj storiti, potem se vrnite na začetek besedila.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


FAMILY MALOVRH

Preberite še:
Ko nosečnost preseneti: “Še lepše je, kot sva si predstavljala”


SPRAWDZANIE IQ PŁODU

Preberite še:
Zdravnikom uspela neverjetna operacija, ki je rešila življenje še nerojenega otroka


ANN ODRE, JAN PAWEŁ II

Preberite še:
Zgodba o ženski, ki je bila ranjena med atentatom na Janeza Pavla II.

Tags:
osebna rastvzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.