Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zgodba o ženski, ki je bila ranjena med atentatom na Janeza Pavla II.

ANN ODRE, JAN PAWEŁ II

ASSOCIATED PRESS/East News

Srečanje Ann in papeža leta 1981.

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 22/06/20

Naboj med atentatom na priljubljenega papeža Janeza Pavla II., ki se je zgodil leta 1981, ni zadel samo njega

Ann Odre se je rodila leta 1923 v Oakfieldu v ZDA. Po srednji šoli se je preselila v mesto Buffalo in se zaposlila v restavraciji svoje tete. Po poroki in rojstvu svojega prvega otroka je odprla svoj kozmetični salon. Dolga leta je bila aktivna, opravljala je vodilne funkcije v številnih družbenih in državnih skupinah, v prostem času pa je rada kvačkala.


EDITH ZIERER

Preberite še:
Po odhodu iz taborišča je skoraj umrla. Rešil jo je Janez Pavel II.

Velika želja, da bi romala v Rim

13. maja 1981 je stala na Trgu svetega Petra. Iztegnila je vrat, da bi videla svetega očeta, saj si je močno želela videti njegov obraz … Toda slišala je pok in začutila bolečino v prsih. Padla je na tla. Na njeni bluzi se je pojavil krvni madež. Mirno je prosila mimoidoče ljudi za pomoč, vendar zaradi splošne panike nihče sploh ni opazil, da je ranjena. “Vedela sem, da me je nekaj zadelo, vendar nisem vedela, da gre za naboj,” je povedala, ko se je spominjala dogodkov na Trgu svetega Petra.

“Hudo mi je, ker trpiš zame”

Metek je poškodoval Annine notranje organe. V samo šestih mesecih je morala prestati štiri operacije. Težko je dihala.

Annina hči Joanne je takoj, ko je po radiu slišala, kaj se je zgodilo na trgu, odletela iz ZDA v Rim. Janez Pavel II. se je po skoraj treh tednih v bolnišnici Gemelli 3. junija vrnil domov. Želel je spoznati Ann, ki je bila ranjena z metkom, namenjenim njemu. Ves čas jo je spremljala hči Joanne, ta je vztrajala, da mamo odpelje v ZDA. Anne ni želela tja, ker je sanjala o zasebnem srečanju s papežem. Za to pa je bila v tistem trenutku prešibka.


JAN PAWEŁ II

Preberite še:
“Jutri bom zate daroval sveto mašo.” Tako je Janez Pavel II. žensko rešil obsedenosti s hudičem

Po nekaj dneh se je Ann s pomočjo Joanne usedla v invalidski voziček in se v spremstvu zdravnika odpravila na srečanje s svetim očetom. S papežem sta se pogovarjala v knjižnici Apostolske palače.

Janez Pavel II. je bil šibek, rekel je, da mu je zelo žal, da so Ann poškodovali. Vprašal je po njenem zdravju. Ann mu je s solzami v očeh odgovorila v poljščini. Papež je bil presenečen, saj ni pričakoval, da ima Američanka morda poljske korenine. Annina mama Katarzyna Placek-Balonek je bila poljskega porekla. Tako kot Karol Wojtyla se je tudi ona rodila v Wadowicah, nato pa emigrirala v ZDA. Ann se je rodila na isti dan in mesec kot Janez Pavel II., vendar tri leta pozneje. Ko je živela v ZDA, je priimek Odrzywolski spremenila v Odre.


CIEKAWE ZDJĘCIA JANA PAWŁA II

Preberite še:
Sveti Janez Pavel II., kot ga še niste videli

Po napadu se je v njej vzbudila velika želja, da bi se dotaknila papeževega obraza. Ta se je nagnil k njej, da bi to lahko storila. Oba sta bila ganjena.

Na lastno odgovornost je zapustila italijansko bolnišnico in odšla domov, kjer so jo nadzorovali ameriški zdravniki. Njeno stanje ni bilo zadovoljivo, trpela je zaradi visoke vročine in bolel jo je želodec. Morala je prestati še en kirurški proces, da so izrezali absces, ki je povzročal vnetje. Izkazalo se je tudi, da je v njenem telesu nevarna bakterija.


Edmund Wojtyła

Preberite še:
Brat Janeza Pavla II. je umrl, ko je zdravil bolnike med epidemijo

Prijatelja za vedno

Streljanje je za vedno povezalo Ann Odre in papeža Janeza Pavla II. Bil je kot dober stari prijatelj, s katerim je ohranjala stike na daljavo. Pošiljala mu je božične in velikonočne voščilnice in čestitke za rojstni dan.

Ko je nekoč gledala papeževo mašo ob božiču, ni mogla zaspati. “Ni mi všeč, kako izgleda. Videti je nekoliko utrujen,” je dejala.

Ann se ni nikoli izogibala svoji izkušnji streljanja, ni je bilo sram govoriti o njej. Ni se spraševala, zakaj so ustrelili ravno njo. “Vse se zgodi z razlogom. Nekega dne bomo že ugotovili, zakaj.”

Tako kot papež je tudi Ann oprostila moškemu, ki jo je skoraj ubil. Thomas P. Kenjarski, eden od njenih vnukov, ima knjigo, ki jo je podpisal Janez Pavel II. V enem od intervjujev je dejal, da njegova babica brez Boga in molitve ne bi mogla živeti. “Samo molim, da bi si vsi odpuščali krivice, ki so jih storili drug drugemu,” je dejala leta 1984.


pope JOHN PAUL II

Preberite še:
Nasvet Janeza Pavla II., kako najhitreje postati svetnik v vsakdanjem življenju

Tisti strel ji je spremenil življenje. Od takrat ni bila več tako aktivna in zdrava. Toda če se v tistem trenutku ne bi povzpela na stol, bi metek najbrž končal v njeni glavi. Umrla bi na mestu. Metek, ki je zadel papeža, je tudi spremenil pot leta in obšel aorto.

Annino prijateljstvo s papežem je trajalo do konca njenega življenja. Umrla je leta 1997.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


AGATHA CHRISTIE

Preberite še:
Kako je Agatha Christie prepričala svetega papeža Pavla VI.
Preberite še:
Ganljiva resnična zgodba ameriškega krščanskega rokerja kmalu na slovenskih platnih
Preberite še:
Kako se lotiti odkrivanja Slovenije: od skritih biserov do družinskih enodnevnih izletov

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.