Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Brezplačna spletna serija, ki prinaša svež pogled na Jezusovo življenje

web3-the-chosen-courtesy.jpg

The Chosen | Vidangel Studio

Lucija Čakš - objavljeno 05/06/20

V čem je posebnost nadaljevanke The Chosen (Izbran)

Ste vedeli, da obstaja nadaljevanka o Jezusovem življenju, ki si jo lahko “povlečete” s spleta? Ki si jo lahko v obliki aplikacije naložite na svoj pametni telefon ali tablico. In to povsem brezplačno!


Pool of Bethesda

Preberite še:
Sprehodimo se po Jezusovih stopinjah

Več kot le še ena serija o Jezusovem življenju

Saj morda boste rekli: “Ali res potrebujemo še eno pripoved o Jezusovem življenju? Saj vemo že vse!” A režiser Dallas Jenkins ima na to preprost odgovor, da še nikdar nihče ni posnel filma ali serije, v katerem bi bil Jezus prikazan skozi oči njegovih bližnjih. Verjame celo, da ko srečamo Jezusa skozi njihove oči, na nas njegovo sporočilo vpliva enako kot je na njih.

Past, v katero zaidejo številni filmski ustvarjalci ob upodabljanju Jezusovega življenja je, da vse like okrog njega prikažejo povsem enodimenzionalne – zgolj dobre ali zgolj slabe.

The Chosen (Izbran) pa se prav tem likom najbolj posveti in jih zato oblikuje kot prave ljudi, s svojimi napakami in krepostmi.


MĘŻCZYZNA PRZED TELEWIZOREM

Preberite še:
11 najboljših filmov o posvečenem življenju

Liki iz evangelijev, ki se zdijo res povsem človeški

V prvem delu tako spoznamo Marijo Magdaleno, njeno predzgodbo. V seriji je ta svetnica, skladno z zapisi iz Svetega pisma, dejansko prikazana kot obsedena z demoni. Vidimo lahko, da je po srcu zelo dobra ženska in kako zaradi svoje obsedenosti trpi.

Spoznamo velikega duhovnika Nikodema, ki ni le slab ali le dober, temveč ponosen in strog učenjak, ki je prepričan v svoj prav. In če je strog, zahteven do ljudi okrog sebe, ni iz zlobe, temveč ker verjame v pravila in red.

Cestninar Matej ni le pohlepen bogataš, temveč nekdo, ki je v sebi globoko razdvojen med ljubeznijo do svojega naroda in med željo po tem, da bi si omogočil prijetno in urejeno življenje.

Simon in Andrej nista le preprosta neuka ribiča brez prave predzgodbe, temveč dva poslovna moža v finančnih težavah, ki se skušata izvleči.

In tudi ko Jezus pride v njihovo življenje, ga niso vsi neznansko veseli, temveč se ga prav vsak od njih sprva izogiba in otepa, saj čutijo, da v njihov vsakdan prinaša velike spremembe. S čemer se vsak kristjan verjetno zlahka poistoveti.


NETFLIX

Preberite še:
Kakovostne televizijske in spletne nanizanke

Sodoben način financiranja

Enako kot pri vseh predelavah ponuja oblika serije v primerjavi s filmom mnogo več časa, ki ga lahko prebijemo z liki, da jih res spoznamo in razumemo. Prav to je odlika serije Izbran.

Zaenkrat ima serije le eno sezono, v kateri se je zvrstilo osem epizod. Dobra novica je, da ustvarjalci že zbirajo donacijska sredstva za snemanje naslednje sezone, pri čemer jim lahko tudi pomagate. Zaenkrat so zbrali denar za naslednje štiri epizode, štiri pa jim še manjkajo.

Ali pa si do takrat ogledate vseh osem epizod prve sezone, ki so bile med drugim v času karantene pretočno predvajane na Youtubu kot oblika duhovne priprave na veliko noč.


FUN

Preberite še:
11 preprostih dejavnosti, zaradi katerih se boste bolje počutili


IDA KEELING

Preberite še:
Da bi se spopadla s smrtjo svojih sinov, je začela teči. Danes jih šteje 105 in to še vedno počne!


DRUŽINA ŽEMVA IN GAŠPER KOČAN

Preberite še:
Dar posebnega prijateljstva

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.