Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Da bi se spopadla s smrtjo svojih sinov, je začela teči. Danes jih šteje 105 in to še vedno počne!

IDA KEELING

@USATF | Twitter

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 05/06/20

Tek jo je ozdravil depresije po smrti dveh otrok

Ida Keeling je že večkrat pokazala svojo izvrstno fizično pripravljenost in nadpovprečno energijo. Na tekmovanju Penn Relays 2016 je 100-metrsko razdaljo pretekla v manj kot minuti in tako podrla svetovni rekord v svoji starostni kategoriji. Po končanem teku je naredila še nekaj sklec. Vas zanima, koliko je Ida stara? Šteje jih 105.


TEAMTVILLING

Preberite še:
“Eden ima noge, drugi pa glavo,” se šalita. Spoznajte nora dvojčka!

Tek jo je ozdravil

Ida je podrla še mnoge druge rekorde v teku, med drugim na 60-metrski dirki, ko je dosegla impresiven čas 58.34 v starostni skupini od 100–104 let. Zavidljivo je, da je svojo tekaško pot začela šele pri 67 letih.

“Telovadba je ena izmed mojih najljubših zdravil,” je povedala v enem od intervjujev. Februarja 2018 je izdala knjigo Can’t Nothing Bring Me Down (Nič me ne ustavi). V njej je opisala svoje spomine iz obdobja odraščanja v New Yorku in časa, ko je sama vzgajala štiri otroke. Takrat so skupaj živeli v enosobnem stanovanju. Ni bilo lahko. Njena dva sinova sta eden za drugim tragično preminula v obdobju pol leta, bila sta ustreljena.

“Odšla sta na takšen način, da se s tem nisem mogla spoprijeti. Nič nisem mogla. Čutila sem, da tonem in postajam vse bolj zlonamerna, z nikomer se nisem hotela pogovarjati. Za to, kar se je zgodilo, sem krivila sebe,” pripoveduje Ida.




Preberite še:
Iz zaničevanega in zlorabljenega otroka je zrasla paraolimpijska zvezdnica

Idina hči Cheryl je hotela pomagati materi. Spodbujala jo je, da bi začela teči na razdalji petih kilometrov. Pomislila je, da bi tek lahko njeni ljubi materi pomagal najti olajšanje v žalovanju. Tega se pogosto spominja: “Ko sem tekla, sem čutila svojo moč in čutila sem, da zapuščam dno, zato sem se odločila nadaljevati.”

Njena jutranja rutina vključuje različne vaje

Že od jutra je Ida zelo aktivna. Ima celo lasten urnik, ki mu sledi že leta. Ko vstane, najprej niha z nogami in stopali. Potem sede na posteljo in pred seboj niha s pestmi. Naredi tudi nekaj počepov, ker ji ponoči ponavadi otrdijo kolena. Prestopa se iz prstov na pete. Takšne vaje ji pomagajo preživeti dan. Počasi jé svoj zajtrk in poskrbi, da se na njenem jedilniku vsak dan znajde tudi kozarček konjaka. Ida nima težav niti s sklecami in počepi. Čeprav trpi za artritisom v prstih in kolenih, vsakega spodbuja k vsakodnevni dejavnosti.

“Ne sedi nedejavno. Vstani in nekaj naredi. Poglej, kako se ob tem počutiš. To je zelo pomembno,” spodbuja. Poudarja, da bo tekla, dokler ji bo to dovolilo telo. Tek ji daje energijo. “Vsakič, ko se počutim zares slabo, je tek prva stvar, na katero pomislim. To mi pomaga, da se trudim vse stvari delati še bolje,” pripoveduje.

Tek je dober način za izboljšanje tako psihičnega kot fizičnega počutja.


DAVID RUDISHA

Preberite še:
Kako je irski misijonar iz kenijskega tekača naredil superzvezdnika

Ida pa ne teče več tako pogosto, kot je to počela včasih. Razlog je njen artritis. Namesto tega dviguje uteži ali pa se vozi na sobnem kolesu, ki ga ima doma. Starko zabavajo komentarji sosedov in znancev glede njene popularnosti. Pravijo mi: “Moj Bog, kako si slavna, gotovo se počutiš kot kakšna zvezdnica. In vse, kar sem storila, je to, da sem uporabila noge in pazila na to, kam grem in kaj počnem,” skromno pove.

Imejte se radi

Ida ima tudi nekaj nasvetov za druge: “Najprej imejte radi sebe. Počnite to, kar si želite, ne pa tega, česar nočete. Potrudite se jesti dobro in zdravo hrano.” Meni, da bi moral vsak, ne glede na starost, skrbeti zase. “Skrbite za svojo notranjost in ona bo poskrbela za vas. So ljudje, ki so pol mlajši od mene, pa ne morejo početi stvari, ki jih jaz lahko, zato je gotovo nekaj na tem.”

Če vam naslednjič ne bo do sprehoda ali pa se boste pritoževali nad bolečimi nogami, pomislite na 105-letno Ido. Njena moč, energija in strast do teka vas lahko motivirajo k fizični dejavnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


SINGLE MOM SAINTS

Preberite še:
6 svetnic, ki so bile matere samohranilke


TJAŠA M. KOS

Preberite še:
Po “korona” krizi: Namesto črnogledih scenarijev se raje posvetimo razvijanju psihološke čvrstosti




Preberite še:
Vloga krstnega botra je nenadomestljiva

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.