Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

11 najboljših filmov o posvečenem življenju

MĘŻCZYZNA PRZED TELEWIZOREM

Shutterstock

Vida Nueva - objavljeno 16/02/20

Filmi, ki jih moramo gledati s srcem

Filmska produkcija o posvečenem življenju je bogata. Izbrali smo 11 najboljših filmov o posvečenem življenju.


KARMELIČANKA-TEREZIJA-BENEDIKTA-MARIJE-POMAGAJ

Preberite še:
“Po izkušnji, ki sem jo imela za sabo, sem vedela, da je moje življenje Jezus”

BOŽJI MOŽJE (2010)

Film, ki ga je režiral francoski režiser, scenarist in igralec Xavier Beauvois, po vsej verjetnosti najbolje odraža različne vidike posvečenega življenja.

Resnična razsežnost izhaja iz mučeniškega pričevanja sedmih trapističnih menihov opatije Naše Gospe iz Atlasa v Tibhirineju (Alžirija), ki so bili ubiti leta 1996.

Film skrbno in zelo dobro dokumentira tedanji čas. Prek dobro ohranjenih spominov prinaša tudi močno duhovno sporočilo patra Charlesa-Marie-Christiana de Chergéa, ki mu občutek bližnje smrti narekuje, da poskuša najti način za pot do sprave.


THE TWO POPES

Preberite še:
Škof Barron kritično o filmu Dva papeža

Film odraža skladnost osebne poklicanosti menihov z njihovimi molitvami, prikazuje pa tudi njihove dvome in odločitve. Hkrati kaže na Cerkev kot skupnost, ki je vzpostavljena kot povezava med ljudmi in Kristusom, je prisotna med revnimi in je znak dialoga in odpuščanja človeštva. Prepoznavnost v skupnosti, težka in boleča, pa tudi radodarna in vesela, je mojstrsko postavljena v prizor zadnje večerje, kjer – ob glasbi Labodjega jezera skladatelja Čajkovskega – doslej zadržana in skromna kamera prikazuje obraze razburjenih menihov, ki gredo po poti od dvoma in strahu do predaje ter do radostnega miru.

Z vidika teologije religioznega življenja privlači predvsem konec. Ta prikazuje vrsto menihov, ki bodo umrli v pokorščini, šibki in ujeti. Spremljajo jih ugrabitelji, ki so podoba sovražnikov. Obdani so s snegom, ki pada in pokriva vse, med mrazom in skrivnostnostjo, ki prihaja od zgoraj.


Scène du film "Intouchables"

Preberite še:
Tu je izbor 10 filmov, ki nas lahko veliko naučijo

Toda nekaj govori o onostranstvu. Za prazno samostansko mizo se zdi, kot da bi želela postati usklajeno srečanje žrtev in ugrabiteljev, ki premagajo razlike, zamere in samo smrt. Sneg in telesa mrtvih menihov se zmešajo v belo barvo vstajenja in večnega življenja.

ANDREJ RUBLJEV (1966)

Andrej Rubljev (1966) je film enega od velikih režiserjev Andreja Tarkovskega, ki ga lahko opišemo kot duhovno mojstrovino. Gre za film, ki prikazuje, kako je obstoj menihov sredi barbarstva ohranil prisotnost Božje lepote.

ZADNJI SPREHOD (1995)

Nepozaben film je tudi Zadnji sprehod (1995), ki ga je režiral Tim Robbins. Film govori o resničnem življenju sestre Helen Prejean, ki na poti smrtne kazni spremlja obsojenca.

Potrpežljiva ljubezen in žrtvovanje redovnice pomagata pri odkrivanju odpuščanja in odrešenja Patricku Sonnierju (Sean Penn), na smrt obsojenemu morilcu. Izjemno vlogo redovnice Prejean igra Susan Sarandon.


3 FILMY DLA SINGIELEK

Preberite še:
3 filmi, ki si jih mora ogledati vsaka samska ženska. Lahko nas veliko naučijo!

MISIJON (1986)

Misijon (1986) režiserja Rolanda Jofféja nam prikazuje življenje jezuitov v zapuščenih delih Paragvaja.

Zanimiv je antagonizem o možnostih jezuitov sredi Guaranija med bratom Gabrijelom (Jeremy Irons) in nekdanjim kapitanom ter lovcem na Indijance Rodrigom Mendozo (Robert De Niro), ki se je spreobrnil iz svoje nasilne preteklosti ter postal jezuitski brat.

Toda niti duhovni pacifizem enega niti organizirana vojaška obramba drugega ne uspeta rešiti domorodcev, ki so uničeni skupaj z menihi.

MONSINJOR VINCENT (1947)

Med klasiki moramo izpostaviti z oskarjem nagrajeni film Monsinjor Vincent (1947). Režiser Maurice Cloche je sestavil zanimiv portret svetega Vincencija Pavelskega, ustanovitelja Misijonske družbe in hčera dobrodelnosti. Izjemen je bil njegov boj za uboge in njegovo pričevanje mladim vernikov na koncu filma.




Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

VIZIJA. ZGODOVINA O HILDEGARDI IZ BINGNA (2009)

Margarethe von Trotta je v svojih filmih uporabila vrsto različnih ženskih figur, enako je bilo v filmu Vizija. Zgodovina o Hildegardi iz Bingna (2009). Gre za filmsko upodobitev benediktinske svetnice, ki jo je zaznamovala zgodovinska strogost in bipolarna osebnost, ima pa nekaj več težav s prikazom duhovne razsežnosti njenih vizij.

ZGODOVINA REDOVNICE (1959)

Kot smo že nakazali, nam je klasična hollywoodska kinematografija pustila mojstrovine. Takšna je Zgodovina redovnice (1959), film režiserja Freda Zinnemanna.

Glavna junakinja Gabrielle van der Mal (Audrey Hepburn) je od svoje odpovedi svojemu dobremu in udobnemu življenju po nekaj dvomih izrekla večne zaobljube in postala sestra Luc. V bolnišnici, kjer deluje kot učinkovita medicinska sestra, spozna ateističnega zdravnika Fortunatija (Peter Finch), ki ji pomaga premagati tuberkulozo. Ob tem se med njima sproži obojestranska privlačnost, ki se ji mora odreči zaradi svoje poklicanosti.

Toda redovnica ne opravi preizkusa o nevtralnosti, ki jo je postavila njena kongregacija, ko nacistična Nemčija izvede invazijo na Belgijo. Zato zvesta svoji vesti preneha biti redovnica.




Preberite še:
7 filmov o svetnikih, ki vas bodo navdihnili

NASVIDENJE, FANTJE (1987)

V filmu Nasvidenje, fantje (1987), ki ga je režiral Louis Malle, se karmeličanska skupnost upira nacistom tako, da med svojimi učenci skriva judovske študente, kar daje preživelim dragoceno dediščino poguma.

DIALOGI S KARMELIČANKAMI (1960)

Med klasike sodi tudi priredba opernega dela Dialogi s karmeličankami (1960). Karmeličanska skupnost se sooči s smrtjo, mlada novinka pa prejme pogum, da se povzpne na odre, zahvaljujoč skrivnostni izmenjavi s svojo nadrejeno, ki je umrla v dvomih.


Gloucester Cathedral

Preberite še:
Gloucesterska stolnica, prizorišče filmov o Harryju Potterju

MOLK (2016)

Scorsesejeva mojstrovina prikazuje boje jezuitskih menihov, ki so misijonarili na Japonskem v 17. stoletju. Dva mlada goreča jezuita, Rodrigues (Andrew Garfield) in Garupe (Adam Driver), se ob novici, da je tamkajšnje preganjanje kristjanov zlomilo njunega misijonarskega mentorja, očeta Ferreiro (Liam Neeson), ki je opustil krščansko vero, odločita odpotovati na Japonsko, ga poiskati in nadaljevati njegovo misijonarski delo. Kljub temu da je film težak in temačen, v njem lahko začutimo radost in zagnanost dveh mladih redovnikov.

OTOK (2006)

Za konec moramo omeniti še ruski film Otok (2006), ki ga je režiral Pavel Lungin. Film prikazuje svetega in malo posebnega meniha, pa tudi pravoslavno skupnost, ki jo spremlja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.


KRISTINA HOSTA

Preberite še:
“Najina poročna fotografija na ogledalu me opomni, da dan začnem s hvaležnostjo”


HEART ATTACK

Preberite še:
Pri sveti maši se je zgrudil na tla. Poleg zbranih mu je pomagal še nekdo


HUG

Preberite še:
4 razlogi, zakaj se je otrokom vredno opravičiti

Tags:
duhovnikredovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.