Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Prva obhajila so pred vrati! Tu je nekaj praktičnih nasvetov glede otrokove in naše urejenosti

FIRST COMMUNION

Marko Vombergar-ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 30/05/20

Kako za prvo sveto obhajilo urediti našega prvoobhajanca in kako sebe?

Letos so bili zaradi epidemije odpovedani oziroma prestavljeni vsi napovedani zakramenti letošnje pomladi: poroke, birme in prva obhajila. V prihodnjih tednih bomo vsaj nekatere dogodke nadoknadili, saj se je z dovoljenjem škofij marsikatera župnija odločila, da bodo šli letošnji prvoobhajanci k obhajilu še pred poletjem.


FIRST COMMUNION

Preberite še:
Prvo sveto obhajilo: je vaš otrok res pripravljen nanj?

Naročiti, izposoditi si, podedovati ali iti v “lov” po trgovinah?

Prvoobhajanci in njihovi starši s(m)o se razveselili te novice, kajti na prejem zakramenta svetega obhajila so se otroci skrbno pripravljali že vse od lanske jeseni. Kljub veselju pa je marsikaterega starša verjetno zaskrbelo, kako poskrbeti za primerno “opravo” njihove prvoobhajanke ali prvoobhajanca, z njim pa seveda tudi ostalih družinskih članov. Letošnja karantena nas je namreč nekoliko vrgla iz nakupovalne forme, zato verjetno nimajo vsi doma že pripravljenih kompletov za prvo obhajilo.

Če imate do obhajila še nekaj tednov (vsaj dva), potem lahko oblačila naročite prek spleta. Ker je precej držav še vedno v karanteni, spletne trgovine in dostavljavci delajo počasneje kot sicer, prav zato pa je priporočljivo, da imate še kar nekaj rezervnega časa, če se lotite spletnega naročanja. Razen seveda iz Slovenije – velja pobrskati po raznih spletnih straneh z artikli iz druge roke, morda po kakšnih skupinah na Facebooku, kjer mamice prodajajo prvoobhajilne oblekice ter komplete po znižanih cenah.


FIRST COMMUNION

Preberite še:
6 nasvetov, kako smo kot povabljenci lahko v pomoč pri prvem svetem obhajilu

FIRST COMMUNION
TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Morda kakšno lepo oblekico za deklico ali srajčko za dečka lahko dobite tudi od sorodnikov ali prijateljev, ki so prvo obhajilo imeli v preteklih letih, zdaj pa bi ta oblačila z veseljem našla novega lastnika. Seveda pa vam preostanejo tudi fizične trgovine, zdaj že vse odprte, pri čemer se opremite le z veliko mero potrpežljivosti ob iskanju ustreznih artiklov ter iskanju kompromisov s svojim otrokom oz. otroki.

Katera oblačila izbrati za prvoobhajanko in katera za prvoobhajanca?

Ko nakupujemo oziroma izbiramo oblačila za prvoobhajanko ali prvoobhajanca, imejmo v mislih, da je zaželeno, če bo oblačila lahko še kdaj oblekel ali oblekla. Morda za na kakšno poroko ali drugo svečanost, posamične kose (npr. jopico, hlače, čevlje …) pa tudi za k nedeljski maši, za na kakšno poletno rojstnodnevno praznovanje in podobno. Imejmo v mislih, da bolj kot so izbrana oblačila svečana, manjša je možnost, da jih bo otrok lahko ponosil, razen seveda če jih bodo za njim lahko ponosili bratci, sestrice ali kdo drug.


FIRST COMMUNION

Preberite še:
Nekaj nasvetov, da prvo obhajilo ali birma za vašo družino ne bo prevelik stres

WCZESNA PIERWSZA KOMUNIA
Shutterstock

Načeloma za deklico izberemo enodelno oblekico, ki naj bo svetle barve, najbolj tradicionalna izbira je bela. Bela barva namreč simbolizira nedolžnost, čistost in je seveda tudi barva hostije, prav tako pa so bele barve tudi krstna oblačila. Poleg lahko dodamo bombažno jopico ter izberemo čevlje, ki niso superge, natikači ali karkoli preveč robustnega – balerinke s paščki ali brez bodo kar pravšnja izbira. Vreme bo lahko vroče ali pa sploh ne, zato naj bodo čevlji taki, da jih ima punčka lahko na tanke najlonke ali pa le na kratke čipkaste nogavičke. Ne pozabimo tudi na kakšen lep dodatek za lase, čudovito izpade obroč ali trak za lase s cvetovi, seveda pa lahko dodamo tudi sponke ali elastike, če bo imela prvoobhajanka bolj umetelno pričesko.

Pri dečku imamo možnost izbrati dvodelno obleko in srajco, ker pa ima pri teh letih že marsikateri deček precej izdelano stališče o tem, kaj bo oblekel in česa ne, nima smisla riniti z glavo skozi zid. Če bi raje oblekel le srajco in bombažne hlače (t.i. “chino” hlače), pa morda čez dodal jopico ali brezrokavnik, bo tudi to povsem primerna oprava za prvoobhajanca. Pomembno je le, da se izognemo kavbojkam, kratkim hlačam ter športnim čevljem, kajti prvo sveto obhajilo je vendarle svečan dogodek, drugačen od preostalih dni v letu.


Carlo Acutis, un geek au paradis

Preberite še:
Obhajilo – avtocesta v nebesa

BOY FIRST COMMUNION
Siro_Rodenas | Shutterstock

Pa ostali? Pravočasno zložimo iz omare, očistimo, zlikamo in pomerimo!

Kaj pa bratje, sestre in starši? Nikakor ni potrebno, da imamo za prvo obhajilo prevelike stroške ali da bi mislili, da morajo vsi dobiti povsem nove komplete od glave do pet. Zagotovo lahko doma pobrskamo za kakšno obleko, suknjičem, srajco, bluzo in čevlji, ki jih hranimo za elegantne priložnosti. Če se le da, se izognemo džinsu, športnim materialom, pohodnim čevljem ali supergam, dame pa tudi preveč izrezanim dekoltejem ali prekratkim krilom.

Še opozorilo glede oblačil, ki jih po daljšem času potegnemo iz omare: to velja storiti vsaj en teden pred datumom prvega obhajila, zato da pravočasno najdemo morebitne madeže in lahko oblačila pravočasno očistimo. Zlikamo jih in jih po možnosti tudi dejansko oblečemo, da nas na dan D ne preseneti oblačilo, ki se je nepričakovano “skrčilo” in ga kar naenkrat ne moremo več zapeti.


web 3 martin golob

Preberite še:
Kaj se mora zgoditi, da sem prijazen tudi s tistimi, ki z mano niso?


LURD PRI ŠENTJERNEJU

Preberite še:
Ste že obiskali Novi Lurd na Dolenjskem?


FACE MASK

Preberite še:
Konec epidemije: kako se izogniti frustracijam ob vračanju v “normalo”

Tags:
moda
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.