Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ste že obiskali Novi Lurd na Dolenjskem?

LURD PRI ŠENTJERNEJU

URŠKA KOLENC | ALETEIA

Urška Kolenc - objavljeno 29/05/20

Blizu vasi Rakovnik pri Šentjerneju stoji kapelica Lurške Matere Božje

Marijina prikazovanja v Lurdu so od nekdaj vzbujala veliko zanimanja tudi med Slovenci. Tisti, ki niso mogli obiskati tega francoskega romarskega svetišča, so poromali do katerega od svetišč in kapel, ki so jih častilci lurške Matere Božje postavili v bližini. V zavetju Gorjancev v župniji Šentjernej na Dolenjskem so tako zgradili kapelico Lurške Matere Božje, kraj pa je dobil ime Novi Lurd.




Preberite še:
6 zanimivosti o čudoviti baziliki, ki ji rečemo kar slovenski Lurd

LURD PRI ŠENTJERNEJU
URŠKA KOLENC | ALETEIA

Obeležitev 50-letnice Marijinih prikazovanj

Za gradnjo kapelice je zaslužen Leopold Kolbezen, duhovnik iz Črnomlja, ki je v tistem času kot kaplan služboval v Šentjerneju. Ob 50-letnici Marijinih prikazovanj v Lurdu, 11. februarja 1908, so ga poklicali k bolniku v vas Rakovnik pod Gorjanci.

Pot ga je vodila mimo skalne votline, izpod katere je med zaraščenim skalovjem žuborel studenec. Prostor ga je zelo spominjal na tistega v Lurdu in porodila se mu je ideja, da bi ob jubileju tam postavili kip Brezmadežne. K temu ga je spodbudilo tudi pismo ljubljanskega škofa Jegliča, ki je po vseh župnijah razposlal pismo z naročilom, naj tega leta pripravijo proslavo v čast Brezmadežni.




Preberite še:
To je skrivnostni meniški red

LURD PRI ŠENTJERNEJU
URŠKA KOLENC | ALETEIA

Kartuzijani podarili kip

Misel o postavitvi kapelice v zavetju gozda je kaplan Leopold razodel patru Brunu iz bližnjega kartuzijanskega samostana Pleterje. Ta mu je v ta namen podaril kip lurške Matere Božje, ki so ga kartuzijani iz Francije prinesli leta 1902, ko so bil pregnani od tam.

Okoli votline so uredili prostor in 29. junija 1908 tja slovesno ponesli Marijin kip. Slovesnosti se je udeležilo okoli 7000 vernikov, ki so od tega trenutka večkrat poromali tja. Štiri leta pozneje so tam postavili še kapelico. 25. avgusta 1918 je škof Jeglič pri kapeli daroval slovesno mašo. Današnjo podobo je prostor s kapelico dobil leto pozneje.

LURD PRI ŠENTJERNEJU
URŠKA KOLENC | ALETEIA

Številni romarji z vseh koncev h kapelici, kjer so se zgodila tudi številna telesna in duševna ozdravljenja, prihajajo predvsem v Mariji posvečenem mesecu maju, kjer je še posebej slovesno vsako nedeljo popoldan, ko Marijo počastijo s sveto mašo.


USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?


NOTRE DAME GROTTO

Preberite še:
Zakaj se toliko kapelic skriva v votlinah?




Preberite še:
Mogočna Marijina bazilika, v kateri vsak kotiček spregovori svojo zgodbo

Tags:
Marijaromanje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.