Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako se povezati z Jezusom, če ne morete prejeti svetega obhajila

Young girl praying at home

Marie ACCOMIATO/CIRIC

Tereza Mohar - objavljeno 13/03/20

Kako prejeti Jezusa, če ne morete k sveti maši ali duhovnik ne more do vas?

Duhovno obhajilo premalo poznamo in le redko uporabljamo. Če ne moremo k sveti maši ali ne smemo prejeti svetega obhajila, lahko Boga vseeno prosimo za milosti prejema tega zakramenta.


Carlo Acutis, un geek au paradis

Preberite še:
Obhajilo – avtocesta v nebesa

Duhovno obhajilo je povezano le z notranjo željo srca. Nobena situacija in noben človek nam tako ne more preprečiti, da bi bili združeni z Gospodom.

Kdaj ga lahko prejmemo?

Duhovno obhajilo lahko prejmemo, kadar ne moremo k svetemu obhajilu zaradi svojega zdravstvenega stanja ali kadar duhovnik ne more do nas. Lahko pa ga prejmemo tudi takrat, kadar smo sicer prisotni pri sveti maši, a zaradi našega grešnega stanja in nezmožnosti opraviti sveto spoved ne moremo prejeti zakramentalnega obhajila.

Duhovno obhajilo je močno orožje v boju proti skušnjavam. Če vas napada poželenje, maščevalnost, jeza ali zavist, lahko prosite: “Pridi, Jezus, in oblikuj moje srce po svojem presvetem Srcu!”


ROSARY

Preberite še:
Kako si z rožnim vencem lahko razložimo sveto obhajilo

Duhovno obhajilo lahko prejmemo tudi v času trpljenja ali težav, kadar je naša vera v nevarnosti, ko smo boječi ali omahujoči. Takrat je še toliko bolj pomembno, da se obrnemo na Božjo pomoč in povabimo Jezusa v svoje življenje.

Kako prejeti duhovno obhajilo?

Na italijanski spletni strani je opisan priporočen potek prejema duhovnega obhajila. Duhovno obhajilo predstavlja povabilo Jezusu, naj pride k nam in nam podari milosti združitve z Njim. Zato ga lahko načeloma opravimo kadarkoli in kjerkoli. Vseeno pa je dobro, da se na to tudi nekoliko bolj temeljito pripravimo, podobno kot pri sveti maši za zakramentalno obhajilo.

Najprej si izberemo miren prostor in se pokrižamo. Dobro je, da si za čas prejema duhovnega obhajila izberemo trenutek, ki je čim bližje sveti maši, ki jo sicer obiskujemo.


KOMUNIA ŚWIĘTA

Preberite še:
Sveto obhajilo: Prejel si Jezusa, zdaj pa čaka, da se zganeš

Nato zmolimo vero in si preberemo dnevni evangelij. Razmišljajmo o Božji besedi in bodimo pozorni na to, kaj nam ta govori in kakšne občutke prebuja v nas. Duhovno obhajilo opravimo tako, da zmolimo naslednjo molitev:

Jezus, verjamem, da si navzoč v Najsvetejšem zakramentu.Zahvaljujem se Ti za Tvojo ljubezen do mene,ki si mi jo izkazal s svojo smrtjo na križu.Želim Te ljubiti bolj kakor vse drugo,predvsem pa Te želim sprejeti v svojo dušo.Ker Te ne morem prejeti zakramentalno,Te prosim, da prideš k meni duhovno:prosim Te, da vstopiš in prebivaš v mojem srcu.Hvala, Jezus, za to duhovno obhajilo,hvala za Tvoj objem.Ne dovoli, da bi se ločil/a od Tebe,ampak mi pomagaj, da ostanem v Tebi.Amen.

Duhovno obhajilo in koronavirus

“Trenutno razmere v svetu so take, da se mnogi bojijo iti v cerkev zaradi strahu pred koronavirusom. Duhovno obhajilo je lahko zelo koristen način, da se povežemo z Jezusom. Vendar pa to ni edini načini, saj se lahko z Bogom povežemo tudi drugače. Na primer prek molitve ali dobrih del, ki jih storimo za druge. Morda pa je trenutna situacija tudi priložnost, da se bolj zavemo dragocenosti svetega obhajila in ga začnemo bolj ceniti. Kajti včasih tega, kar imamo vedno pred sabo, kar nam je vedno dostopno, niti ne znamo dovolj ceniti,” nam je povedal jezuit Tomaž Mikuš.


SACRE COEUR PARIS

Preberite še:
5 čudovitih svetišč, posvečenih presvetemu Srcu Jezusovemu

Duhovno obhajilo in svetniki

Tudi številni svetniki so se pogosto posluževali duhovnega obhajila, ko niso mogli prejeti zakramentalnega obhajila pri sveti maši. Sveti Janez Marija Vianney je nekoč rekel: “Ko čutimo, da se naša ljubezen do Boga ohlaja, moramo takoj prejeti duhovno obhajilo. Ko ne moremo iti v cerkev, se obrnimo k tabernaklju. Noben zid nas ne more ločiti od dobrega Boga.”

Tudi sveti pater Pij je imel navado pogosto prejemati duhovno obhajilo, saj je želel biti vedno združen z Jezusom Kristusom v vsem svojem početju.

Sveti papež Janez Pavel II. pa je dejal, da je sveto obhajilo končni cilj vsake človeške želje, kajti pri svetem obhajilu se združimo z Bogom v najbolj popolni zvezi. Prav iz tega razloga je dobro, da v svojih srcih gojimo nenehno željo po prejemu zakramenta evharistije.


WEDDING

Preberite še:
Nisem prepričan, da se želim poročiti


ADHARA PEREZ

Preberite še:
Ima osem let, Aspergerjev sindrom in višji inteligenčni kvocient kot Einstein


P. TOMAŽ HOČEVAR

Preberite še:
Od žurerja do posvečenega življenja: “To je bila izbira med življenjem in smrtjo”

Tags:
sveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.