Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj starši odlagajo vpis otrok v šolo?

CHILD, BACKPACK, SCHOOL

Sharomka | Shutterstock

Ana Rupar - objavljeno 24/02/20

Otrok, ki jim je bilo odloženo šolanje, je bilo pred 10 leti pet odstotkov, lani že več kot enajst

Februarja po osnovnih šolah poteka vpis prvošolčkov. Starši so otroka, ki je (bo) v letošnjem koledarskem letu dopolnil šest let, dolžni vpisati v prvi razred. A vse več staršev vpis odloži.


RODZEŃSTWO W ŁÓŻKU

Preberite še:
Tako lahko otroku pomagate najti pravo mesto med sorojenci

Najpogostejši razlogi, ki botrujejo tej odločitvi, so:

  • da otroku želijo dati še eno leto brezskrbnega otroštva,
  • da je otrok po njihovi oceni čustveno in socialno nezrel in ne bo kos zahtevam šole,
  • da program v prvem razredu ni prilagojen šestletnikom,
  • da ima vrtec bolj ugoden in fleksibilen urnik in omogoča počitniško varstvo,

navaja Renata Zupanc Grom z Zavoda za šolstvo.

Umetno pospeševanje razvoja

Odložitev šolanja naj bi bila izjema za otroke s težavami v duševnem razvoju ali če so bili bolni, a zdaj postaja glavni razlog čustvena in socialna nezrelost. Da je šestletnik še “otročji”, ni nič narobe, pravi psihologinja Zdenka Zalokar Divjak, ki meni, da je vključevanje šestletnikov v šolo “umetno pospeševanje otrokovega razvoja zahtevam šole”. Ti otroci svet še vedno močno doživljajo skozi domišljijo, živijo “v svojem svetu”.

Obdobje med šestim in sedmim letom je pomembno: večini zrastejo pravi zobje, čustvovanje se iz kljubovalnosti spremeni v obvladovanje čustvenih razpoloženj, otrok postane sposoben soočiti se s porazom, razvijeta se koordinacija in fina motorika.


NEWBORN SNUGGLING WITH MOTHER

Preberite še:
Pogosto ljubkovanje dojenčkov dolgoročno odlično vpliva na njihovo zdravje

Učiteljica prvega razreda ji poroča, da večina otrok po pol leta še ni dojela, da so v šoli: težko sledijo pouku, pozornost in koncentracija sta kratkotrajni, zato postanejo nemirni in otročji. Zgodnje všolanje ima lahko dolgotrajne posledice: “V drugem in tretjem razredu se lahko temu pridružijo še psihosomatska obolenja, od bolečin v trebuhu, glavobolov, vročine, neješčnosti do odpora do šole. Simptomatika se lahko tudi stopnjuje do resnih anksioznih stanj do konca šole,” navaja psihologinja.


SCHOOL

Preberite še:
Otroci morajo biti v učilnici veseli, ne popolni

NAUCZYCIELKA
New Africa | Shutterstock

Imeli smo odlično malo šolo

Vstop v šolo pri šestih letih ni prezgoden, težava je v sistemu, ki ni prilagojen tej starosti, pa meni specialni pedagog Marko Juhant. Devetletka je bila dobro zastavljena, s programom za šestletnike, potem se je začelo spreminjati.

Ti otroci bi morali imeti veliko gibalnih nalog, danes pa že v prvem razredu večinoma sedijo, opozori Juhant. “To je čas, ki bi ga otroci morali preživljati drugače. Včasih smo imeli pripravo na šolo, ki je bila čisto drugačna kot danes pouk.” Tudi Zalokar Divjakova spomni na malo šolo, ki je bila odlična in prilagojena tej razvojni stopnji.


MATKA Z DZIECKIEM

Preberite še:
Zakaj je skrb za otroka domena matere? Razlog leži v možganih

Preložitve na škodo otroka

Kljub temu Juhant ni zagovornik odlaganja vpisa, veliko preložitev je na škodo otroka, pravi. Odločitev ne bi smela biti čustvena, niti ne sme slediti otrokovi želji, temveč mora biti pogojena z mnenjem svetovalne službe v vrtcu. “Starši pravijo, da otrok ni zrel. V resnici le vzgojen ni. Ker mu meje niso bile določene in starši niso vztrajali, ne izpolnjuje niti minimalnih zahtev. Ko ostane v vrtcu, ponavlja isti program, doma se vzgoja tudi ne spremeni, le še eno leto utrjuje napačno obnašanje,” pravi Juhant.


PARENTS SON CROWN

Preberite še:
Kaj se zgodi, če postavljamo otroka v središče?

Odlog zagovarja le v izrednih primerih, ko je to indicirano z otrokovo resno težavo. Takrat bi starši to leto morali izkoristiti, da otroku omogočijo napredovanje na področju, zaradi katerega so odložili vpis. “Recimo, da ima izjemno šibko zapestje in ne more dolgo in dobro barvati. Zanj je to obremenjujoče in boleče. A to ne pomeni, da ga vsako soboto dve uri sekiramo, naj piše. Obstajajo druge aktivnosti za krepitev tega področja, za katere bodo starši napotke dobili pri delovnem terapevtu. Starši naj se obrnejo na strokovnjake. Ker če ne, kaj so sicer pridobili?” svetuje Juhant.


GRANDPARENTS

Preberite še:
Kakšna navodila dati starim staršem, ki bodo pazili naše otroke?

SCHOOL
Pressmaster - Shutterstock

Kaj predlaga Zavod za šolstvo?

Zaradi naraščajočega trenda odložitev vpisa so na Zavodu za šolstvo pripravili priporočila šolam (ta so trenutno v branju na ministrstvu):

  • pouk naj bo prilagojen vsakemu otroku, ni nujno, da konec prvega razreda že vsi pišejo, opismenjevanje traja tri leta;
  • pomen vzgojitelja, ki naj spodbuja učenje skozi izkušnje, ki so otroku najbližje (v praksi so na nekaterih šolah vzgojitelja v prvem razredu nadomestili učitelji);
  • več učenja prek igre, primer dobre prakse je angleščina v prvem razredu, ki izključno temelji na igri;
  • več gibanja, sploh ko otroku pade pozornost;
  • obudijo naj igralni kotiček, kamor se otrok lahko umakne, ko to potrebuje. Hkrati spodbujajo obiske vrtčevskih skupin v šoli, za starše predlagajo roditeljske sestanke še pred vpisom.

NUŠA DERENDA

Preberite še:
“Šele zdaj vidim, da otroci zahtevajo zelo malo, varnost in ljubezen”

Ob podatku Zavoda za šolstvo, da je vpis pogosto odložen otrokom, rojenim v zadnjih mesecih leta, bi bilo smiselno razmisliti tudi, da bi upoštevali starost otroka glede na šolsko in ne koledarsko leto in bi tako vsi otroci šolanje začeli po dopolnjenem šestem letu.

Kako odložiti šolanje?

Začetek šolanja se lahko odloži za eno leto, in sicer na predlog staršev, zdravstvene službe ali na podlagi odločbe o usmeritvi, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen na vstop v šolo. Predlog mora biti strokovno utemeljen, rok za vložitev pa je najpozneje tri mesece pred začetkom pouka. Lahko se vloži tudi, ko otrok že obiskuje prvi razred. O odložitvi odloči ravnatelj na podlagi mnenja strokovne komisije, ki jo imenuje, v njej pa so šolski zdravnik, svetovalni delavec in vzgojitelj oz. učitelj. Presojajo pa intelektualno, fizično, čustveno in socialno zrelost otroka. Zavrnitev predlogov je po navedbah Zveze aktivov svetov staršev zelo malo, se je pa na odločitev mogoče pritožiti.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


web 3 martin golob

Preberite še:
Postni čas ni trening v hujšanju ali nizanje mojih zmag, ampak …


MOM,BABY,SLEEP

Preberite še:
Novodobna mama, ženska ki (z)more vse


PIPPI LONGSTOCKING

Preberite še:
Spoznajte “knjižno mamo” Pike Nogavičke

Tags:
otrocišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.