Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

5 ključnih sestavin, da materinstvo ne bo imelo grenkega priokusa

MOTHERHOOD

Kyle Nieber/Unsplash | CC0

Ana Pavec - objavljeno 19/02/20

Ponižnost, hvaležnost, drobne radosti, skrb zase in vera

Vsake toliko časa se mi kakšna mama pohvali, kako ji je fino v “novi etapi življenja”, to pomeni v obdobju, ko so otroci malo zrasli in ni več tiste intenzivne fizične skrbi za dojenčka in malčka. Ne morem si pomagati, v ustih se mi pojavi grenak priokus. Kajti jaz sem od takega obdobja še precej daleč.

Vem, da nisem edina, ki sem se z možem znova odločila za novo življenje. To se mi zdi zelo pogumen korak, katerega razsežnosti se morda zaveš ravno v trenutkih, ko si v stiku z drugimi mamami, pari, družinami, ki govorijo o svojih doživetjih in načrtih, in se zaveš, da ti je marsikaj z njihovega seznama nedosegljivo ali vsaj močno oteženo.


MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kaj pa, če SI mama, ki jo tvoji otroci potrebujejo?

Kaj mi pomaga, da bi premagala grenkobo?

Ponižnost

Ne vem, kaj so drugi starši izkusili. Ne vem, kaj so prestali, skozi kakšne preizkušnje so šli, kaj je vodilo njihove odločitve. Ne poznam njihovih križev, zato se ne primerjam in spoštujem njihovo resnico.

Hvaležnost

Tudi če čutim grenkobo, hkrati duham sladek vonj otrokovih las v svojem naročju, se stiskam ob njegova mehka lička in ga opazujem, ko raca po stanovanju. Raje se prepustim hvaležnosti za te trenutke. Vem, da bodo prehitro minili.


MUM, DAD, KISS

Preberite še:
Je prav, da se mama in oče poljubljata pred otroki?

Iskanje drobnih radosti

Naši možgani so narejeni tako, da se veliko raje osredotočajo na slabe stvari kot na dobre. In če zapadem v to, da mi otroci predstavljajo le breme, veliko dela in skrbi, pozornost raje preusmerim na to, kako veliko milosti mi je bilo dano po njih. V vsakdanu iščem majhne radosti, ki dvignejo moje razpoloženje.

Skrb zase

Če čutim, da sem zagrenjena že dlje časa, verjetno vzrok ni v otrocih, ampak v slabih navadah, ki so se mi prikradle. Poskrbim, da imam zadovoljene osnovne potrebe, si izprosim kakšno urico zase, za samoto, hobije in veselje.


FAMILY

Preberite še:
Najlepše pesmi o mamah

Vera

Enkrat pred leti, ko sem bila (spet) noseča, sem ujela mimobežno opazko, da bom gotovo imela še veliko otrok, ker sem tako verna. Presenetila me je, a mi dala tudi veliko misliti. Gorje meni, če bi imela otroke samo zaradi “vere” (beri: zunanjih pravil Cerkve).

A še bolj gorje meni, če bi imela otroke brez vere. Kajti Bog je tisti, ki kliče v življenje, ki daje, da obstajamo, ki prizanaša vsemu, kar je Njegovo, ker je Gospodar, ljubitelj življenja.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


SOYUNAMADRENORMAL

Preberite še:
Zakonca, ki navdušujeta s svojo zgodbo z 9 otroki na zemlji in 5 v nebesih


COUPLE

Preberite še:
“V trenutkih, ko nama je najtežje, se opreva na Boga”


web 3 aleteia 2 years

Preberite še:
Tri stvari, ki so po poroki drugačne, boljše kot pred njo

Tags:
otroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.