Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moramo biti popolni za svoje prijatelje?

TALKING

Shutterstock | Shvaygert Ekaterina

Dolors Massot - objavljeno 12/02/20

Težko pokažete, kakšni ste v resnici, vključno s svojimi pomanjkljivostmi?

Vsi se trudimo biti boljši, kot smo v resnici. A če pogledamo z drugega zornega kota, ali res za svoje prijatelje izbiramo popolne ljudi? Ali popolni ljudje sploh obstajajo? Biti z nekom, ki nenehno igra vlogo “popolneža”, nas lahko sčasoma začne dušiti.


SHY

Preberite še:
Kako premagati sramežljivost in sklepati prijateljstva?

Prijatelj, ki vedno odlično opravi svoje delo, ki dosega najboljše rezultate, ki je ubogljiv, ki se vedno smeje in pomaga, ki ve vse o tenisu in o matematiki, ki se do popolnosti trudi na vseh področjih življenja, ki vedno kaže le ljubezniv obraz … Si res želimo le takšnih prijateljev?

Popoln prijatelj je tisti, ki je nepopoln

Vsi ljudje imamo pomanjkljivosti. Ko srečamo nekoga, ki na videz počne vse popolno, naši nevroni podivjajo. Zakaj? Ker v naši notranjosti nekaj piska in nam pravi, da ima tolikšna popolnost zagotovo špranjo, ki je ne vidimo, a intuitivno vemo, da obstaja.

Ljudje ob sebi ne potrebujemo popolnih ljudi, pač pa potrebujemo prijatelje, ki nas imajo radi in jih lahko imamo radi tudi mi, z vsemi njihovimi vrlinami in pomanjkljivostmi. Taka je pristna človeška narava.


Elèves de maternelle au palais de justice

Preberite še:
Malčki na sodišču prisrčno proslavili posvojitev svojega prijatelja

Preprostost nam pomaga odpreti srce in pokazati, kakšni smo

Ne pritegne nas “postavljač”, saj se za njim skriva plitkost, negotovost … torej cel seznam negativnih in škodljivih vidikov, ki se jim je bolje izogniti. Ne gre za to, da igramo negativca, temveč da priznamo, da imamo vsi napake, zaradi katerih se zmotimo in nehote kaj zamočimo. Z leti imamo več izkušenj in več priložnosti, da postanemo pametnejši – to vključuje tudi vrlino, da se znamo opravičiti.

Dovoliti, da nas spoznajo, je osvobajajoče

Lažje se vživimo in sočustvujemo z nekom, ki pokaže, kakšen je v resnici, tudi s svojimi napakami.

Ko pokažemo, da smo nepopolni, se v drugih odpre možnost za resnično prijateljstvo. Radi nas bodo imeli zaradi tega, kar smo, ne zaradi tega, kar imamo ali znamo. Resnični prijatelji, nam bodo oprostili naše napake in padce.


PRZYJACIÓŁKI

Preberite še:
Nasveti za globok pogovor s prijateljem

FRIENDS
Dmitry Molchanov|Shutterstock

“Ne gre za to, da bi bolj cenili nepopolnost, temveč za to, da se v takem človeku lažje prepoznamo, se z njim hitreje poistovetimo in lažje sprejmemo sami sebe, kar izboljša naše čustveno ravnovesje, saj se čutimo bolj svobodne,” trdi Josefa Pérez, predsednica španskega Nacionalnega združenja kliničnih psihologov in zdravstvenih delavcev.

Dovolite, da vam pomagajo

Ko imamo prijatelje, ki se ne sramujejo pokazati svojih omejitev in nesposobnosti, se počutimo bolj svobodne pokazati tudi svoje – naši nevroni za zrcaljenje se ob tem počutijo zelo dobro. Take priložnosti zmanjšujejo stres in tesnobnost.


GROUP PRAYER HANDS

Preberite še:
S to molitvijo prosite Boga, naj blagoslovi vaše prijatelje

Maske preprečujejo, da bi drugi odkrili naš resnični jaz

Preprostost je vidik prijateljstva, ki nam pomaga zoreti v najstništvu: priznati sebe in sprejemati druge. Ne le v najstništvu, tudi ko se staramo, je zdravilno, da lahko pogledamo praske in brazgotine, ki jih je prineslo življenje. Neizmerno bolj bomo uživali v življenju, če bomo obdani z ljudmi, pred katerimi se nam ne bo treba pretvarjati in nositi maske.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katja Tušek. 


BOOKS

Preberite še:
Knjigi, ki vam bosta pomagali, da boste na življenje začeli gledati z Božje perspektive


BEAUTY

Preberite še:
Ključ do dobrega počutja je v lastnem telesu


WEB 3 CELOVEC-KLAGENFURT-AUSTRIA

Preberite še:
To so avstrijska mesta, ki imajo slovenske korenine

Tags:
odnosiprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.