Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Oglejte si največje verske zaklade mesta, ki nikoli ne spi

ST FRANCIS XAVIER NEW YORK CITY

Jeffrey Bruno

Jeffrey Bruno - objavljeno 28/01/20

10 najlepših cerkva na Manhattnu

Ko je podaril prvo sveto mašo v New Yorku, ki se je je v 40. letih 17. stoletja udeležila “nepregledna množica” dveh vernikov, si niti sam sveti Izak Jogues ni predstavljal, kako skokovito se bo ta skoraj 60 kvadratnih kilometrovvelik otok v naslednjih treh stoletjih razvil v živahno četrt.


HOLY COMFORTER,CHURCH

Preberite še:
Zgodba o “plavajočih cerkvah” v New Yorku

Katoliško cerkev v New Yorku so od nekdaj zaznamovali zelo burni dogodki. Sprva se je borila proti zagrizenim nasprotnikom katoliške vere, soočala se je z izzivi verske svobode, bila priča izkrcanju milijonov katoliških priseljencev z vseh koncev sveta, ki so preplavili mesto in soustvarili edinstveno katoliško kulturo … Za New York lahko res rečemo, da mu ni para.

Otok krasi 114 cerkva

Cerkev je doživela neverjeten razcvet že vse od začetka 19. stoletja, ko je bila ustanovljena prva newyorška škofija. V istem stoletju so zgradili dve tretjini od vseh 114 cerkva, ki danes krasijo otok, med katerimi so številne, ki katoličanom služijo še danes. Cerkve so različnih velikosti in se načeloma osredotočajo na določeno narodnost, ki se običajno kaže v njeni simboliki in arhitekturnih prvinah.


poste vaticane

Preberite še:
Kako je Katoliška cerkev pomagala vzpostaviti poštno službo

Nekatere krasijo čudoviti vitraži in natančne freske, na katerih so upodobljeni dogodki iz evangelijev, spet druge navdušujejo že z njihovo velikostjo, tiste, predstavljene v tem članku, pa izstopajo v marsičem, pa čeprav je sleherna cerkev čudovita zaradi svojega namena, da časti Boga. Cerkev je kraj, kjer se srečata Kristus in njegova čreda, zato je lahko preprosta, brez bogatih vitražev ali marmornih okrasov.

Tudi 10 cerkva v fotogaleriji kaže na tistega, ki ga častimo in ki nas vodi v večno življenje.


web 3 martin golob

Preberite še:
Eno je res obrabljeno, v drugem pa je plonk listek. Kaj je to?


POWELL BROTHERS

Preberite še:
Video fanta, ki prepeva svojemu bratcu z Downovim sindromom, obnorel splet


STRESS

Preberite še:
Na pomoč! Mož je ves čas v službi!

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.