Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na pomoč! Mož je ves čas v službi!

STRESS

Shutterstock

Edifa - objavljeno 24/01/20

Delo do poznih večernih ur in ob koncu tedna, nenehna odsotnost in premalo priložnosti za pogovor. Takšen je vsakdan parov, kjer eden od zakoncev veliko dela. Nekaj nasvetov, kako spremeniti svojo držo ali držo drugega ter kako se naučiti preživeti več časa z družino

Številni zakonci so od svoje boljše polovice že kdaj slišali grenke očitke: Nikoli te ni doma. Samo delaš, podjetje ti pomeni več kot vse drugo, družina je vedno na drugem mestu. Občutek imam, da ti je z mano dolgčas. Kaj hitro sledi odgovor: Se ti ne zdi, da pretiravaš? Sploh pa delam za vas. Čez nekaj let bo bolje. To je samo obdobje, ki ga moramo prebroditi.

Kot običajno je tudi v tem primeru najpomembneje, da se oba zakonca potrudita, sta iz ljubezni do drugega sočutna in skušata razumeti, kako drugi deluje, kako čuti in kakšne predstave ima o skupnem življenju.


CZUŁE ROZMOWY

Preberite še:
Želite nekaj hitrih napotkov, kako v enem tednu izboljšati zakon?

Ženin “midva”

Razumeti moramo, da ima ženska ob poroki zelo velika pričakovanja. Za večino velja, da se mora sreča začeti takoj tistega dne. Ženska na ta dan nestrpno čaka. Svojemu zaročencu vneto razlaga: Midva se bova veliko pogovarjala; Svojim otrokom bova pripravila toplo gnezdo; Skupaj bova molila …  “Midva” in “skupaj”, čarobni besedi, ki prinašata noro upanje. Tako se zgodi, da si želi ljubljeno osebo nenehno ob sebi in da je vsako ločitev težko prenesti. Tudi kadar je v službi, ne prekine niti, ki jo povezuje z možem, z otroki, z domom in skoraj nikoli ne neha misliti na ljubljene osebe.

Največ pa pričakuje od konca tedna in nedelje – njenega Gospodovega dne! Že kot mlada zaročenka je imela rada nedelje, ko se je lahko srečevala s svojim prihodnjim možem in ko se je zvečer poslavljal, je razmišljala, kako bo po poroki čisto njen. Potem pa je ta slavna nedelja gospodu postala dan za hišna popravila ali za končanje dela. Kako ne bi imela občutka, da je prevarana?


WORK

Preberite še:
Ste deloholik? Je to danes kompliment ali žaljivka?

Kako deluje mož

Na splošno mož ne občuti takšne potrebe po nenehni bližini ljubljene osebe (razen kadar ima občutek zavračanja). Je manj celosten kot žena in svoje življenje dostikrat predalčka ter se trenutnemu opravilu popolnoma prepusti. Če je v pisarni, je tam in nikjer drugje … ko ga žena pokliče po telefonu, zato ni rečeno, da bo skakal od veselja. Ko je s prijatelji, uživa v dobri družbi in ne razmišlja vsak trenutek o ljubljenem bitju, ki ga čaka doma.

Seveda žena ve, da ima mož kdaj nujne službene obveznosti ali da se mora dobro sprostiti (enako se lahko zgodi tudi njej), a jo pri vsem moti to, da ima včasih občutek, da ima to rad (raje kot njo) in da je nič ne pogreša. Ko drug drugega poskusita razumeti, se zlahka najdejo tudi rešitve.


COUPLE

Preberite še:
Kako veste, da si nekdo želi z vami resne zveze?

Homme dans le métro
Halfpoint - Shutterstock

In če bi se vsak nekoliko potrudil?

Mož lahko v svojem rokovniku označi čas, ki ga bosta z ženo preživela skupaj, in ženi tako svoj čas podari. Lahko ji tudi pove, da bi bil kakšen dan veliko raje doma kot v pisarni. Tu in tam jo lahko preseneti in pride iz službe prej kot ona. Lahko ji podari pobeg v dvoje za konec tedna v kak prijeten, čaroben kraj in svojo odsotnost nadoknadi s trenutki popolne pozornosti in razpoložljivosti.


pray

Preberite še:
Začnite svoj delovni dan s tem psalmom

Žena pa ne sme dvomiti o moževi ljubezni samo zato, ker preveč dela. Končno je največkrat občutek, da ni ali da je premalo ljubljena, kriv, da ženi moževo delo postane tako zoprno, saj postane neke vrste tekmec. Šele ko je v njegovem objemu, lahko žena presodi o njegovi ljubezni do nje, saj je v tem trenutku popolnoma njen in bilo bi narobe, če bi ga takrat zavrnila (za kazen za njegovo odsotnost!) ali ga spravljala v slabo voljo z govorjenjem o njegovih delovnih obveznostih.

Prav tako ne smemo pozabiti, da stvari, ki jih zakonca delata ločeno, ne smeta prenehati v imenu zakonske dvojine. Sveti Janez Zlatousti je rad rekel, da sta zakonca, ko se vsak posveča svoji stvari ali nalogi, kakor Sveta Trojica, ki je zaradi svojega posamičnega delovanja samo še globlje povezana.

Avtor prispevka: Denis Sonet

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


GABRYSIA, KLARA, ROBERT

Preberite še:
Da bi skrbel za hudo bolno ženo, je pustil dobro plačano službo. Nikoli mu ni bilo žal


girl sitting and reading book

Preberite še:
Kupila je knjigo in v njej našla skrivnostno sporočilo … To je bil začetek vala dobrote!


SHY

Preberite še:
Kako premagati sramežljivost in sklepati prijateljstva?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.