Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ste sramežljivi in vas je strah družbe? Poskusite s to gesto

WOMAN

Photo by Guilherme Stecanella on Unsplash

Theresa Civantos Barber - objavljeno 15/01/20

Upokojeni papež Benedikt XVI. predlaga, da ljubite svojega bližnjega

Ne glede na to, ali ste sramežljivi ali družabni, vsak človek se na trenutke v družbi počuti negotovo in prestrašeno. Srečanje s člani razširjene družine, ki živijo daleč stran, sestanek z delovnimi kolegi, s katerimi bolj redko sodelujemo, srečanje s starši drugih učencev na otrokovi šoli, morda celo druženje med sosedi – včasih se zdi, da obstaja nešteto priložnosti, ko moramo najti temo (karkoli!) za klepet z ljudmi, ki jih komajda poznamo.
Preberite še:
8 nasvetov, kako si zgraditi zdravo samozavest

Skozi oči Kristusove ljubezni

Upokojeni papež Benedikt XVI. v svoji okrožnici Deus Caritas Est (Bog je ljubezen, op. prev.) na srečo ponuja čudovito rešitev za tesnobo, ki jo občutimo v družbi. Če bomo na druge ljudi gledali skozi oči Kristusove ljubezni, pravi, lahko z njimi vzpostavimo pristno povezavo. “Gledam s Kristusovimi očmi in dam lahko drugemu človeku več, kot so stvari, ki so mu na zunaj potrebne: lahko ga osrečim s pogledom ljubezni, ki ga potrebuje.”

Prvi korak, piše Benedikt XVI., je ta, da smo trdno ukoreninjeni v ljubezni do Kristusa. Ta ljubezen sama po sebi vodi v ljubezen do bližnjega, kot nam sporočata Sveto pismo in cerkveno izročilo.


FAMILY

Preberite še:
Štirje koraki do bolj samozavestnih otrok

Ljubiti človeka, ki ga ne maram ali ne poznam?

“Ljubezen do bližnjega postane mogoča v smislu, kot to učita Sveto pismo in Jezus. Ta obstaja ravno v tem, da v Bogu in z Bogom ljubim tudi sočloveka, ki ga sicer ne maram ali niti ne poznam,” piše upokojeni papež. “To pa je mogoče le iz notranjega srečanja z Bogom, srečanja, ki je postalo skupnost volje in sega prav do čustev.”

Pri tem je ključnega pomena sprememba našega pogleda: namesto da upamo, kako se bodo drugi zanimali za nas, sami pokažimo zanimanje zanje. Namesto da upamo, kako bodo drugi navdušeni nad nami, poiščimo nekaj, kar bomo lahko občudovali pri njih. Z drugimi besedami, prizadevajmo si, da bi jim izkazali ljubezen in pozorno skrb, kakršno bi jim namenil Kristus.


SADNESS

Preberite še:
Se vam zdi, da se po neuspehu ne morete pobrati? Poslušajte p. Anselma Grüna

Preprosta rešitev

“Tedaj se učim, da na drugega človeka ne gledam več s svojimi očmi in čustvi, ampak z vidika Jezusa Kristusa. Njegov prijatelj je moj prijatelj,” piše upokojeni papež Benedikt XVI. “Gledam prek zunanjega videza na njegovo notranje pričakovanje znamenja ljubezni, znamenja pozornosti.”

Ne gre za očitno rešitev, je pa presenetljivo preprosta: iščimo razloge, da bi vzljubili znanca, s katerim se pogovarjamo, in pogovor bo stekel sam od sebe. Precej verjetno je, da bo tudi sogovornik izkazal svoje zanimanje za nas in si bo prizadeval, da se najin odnos razvije v prijateljskega, saj bo občutil, da nas zanima kot oseba; če pa se to ne bo zgodilo, tudi prav. Ljubezen do bližnjega je nekaj, kar počnemo zaradi Kristusa, on pa vidi in pozna naša prizadevanja, ki torej ne bodo zaman.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


SANTANGELO

Preberite še:
Italijanska gora, na kateri se je štirikrat prikazal sveti nadangel Mihael
Preberite še:
Zakaj jo je popihal s Facebooka?


DUŻA RODZINA

Preberite še:
5 stvari, ki so mi bile pri odraščanju v veliki družini všeč

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.