Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, ki so mi bile pri odraščanju v veliki družini všeč

DUŻA RODZINA

RimDream | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 15/01/20

Velike družine so danes redkejše, a obstaja mnogo prednosti odraščanja v družini z mnogo sorojenci

Imam osem bratov in sester in res sem vesela, da jih imam. Pred nedavnim sem razmišljala o tem, da se mi veliko stvari zdi samoumevnih, ker izhajam iz velike in ljubeče družine. Nobena družina ni popolna in nihče ni popoln, še najmanj jaz. A velika skupina ljudi, ki se dejavno trudijo ljubiti drug drugega, daje nek poseben zanos in veselje.


Parents - Child - Education - Argument

Preberite še:
Kaj storiti, ko vzgoja vnaša razdor med zakonca?

Tu je pet vidikov, ki jih pri življenju v velikih družinah res cenim.

Čut za tovarištvo

Čudovito je, ko zdaj, ko sem že odrasla, med počitnicami ali prazniki pridem domov k veliki skupini ljudi, kjer se imajo radi in jim je mar za drugega. Obujanje spominov z osmimi sorojenci je zabavno in živahno.

Morda se zdi čudno ali neobvladljivo, če tega nisi vajen, a velika družina je kot eno malo pleme. In tako zelo dragoceno je biti del tega plemena, pripadati skupini teh edinstvenih ljudi, ki imajo svoje posebne navade in spomine. Ko smo skupaj, se počutim dobrodošla in ljubljena, del skupnosti.

Vedno je nekje nekdo, s katerim se lahko pogovarjaš

To se sicer od otroštva do odraslosti spremeni, a je nekaj lepega. Ko sem bila še otrok, sem imela vedno nekoga, s katerim sem se lahko igrala ali pogovarjala; zdaj, ko sem odrasla, pa mi je to, da svoje življenje lahko delim z brati in sestrami, v oporo.


Big family - Kids - Mother

Preberite še:
Skrivnosti dobro organiziranih mam velikih družin

Odnosi se spreminjajo in razvijajo in včasih je to lahko kar naporno (tako, kot je v vsakem odnosu), a sadovi so tega vredni. Če se kot otroci s svojim brati in sestrami niste razumeli, je še vedno možnost, da se boste kot odrasli na novo in globlje povezali.

Skupno sodelovanje je bilo normalno

Če želimo, da bo življenje v veliki družini lepo teklo, mora biti vsakdo pripravljen pomagati. Na neki točki ugotoviš, da prerekanje in izogibanje odgovornosti le podaljša sam proces, in se naučiš stvari delati kot ekipa. To je bilo neprecenljivo na toliko področjih življenja …

V zakonu? Da. Pri reševanju težav v službenem kolektivu? Da. Za uspešno organiziranje zabave ali dogodka? Da. To je najboljše usposabljanje za vseživljenjsko timsko delo in veščine delovne etike.


HOMEWORK

Preberite še:
Ko oče petih otrok ostane brez službe, je to daleč od udobja …

Dojenčki so bili normalen del življenja

Dojenčki so neverjetni. Prek svoje popolne nebogljenosti in ljubkosti združujejo ljudi. Zanimivo je, kako lahko tako malo bitjece prinese toliko veselja in ponosa večjim in razumnejšim bitjem. Čudovito je bilo doživeti vse “prvič” pri sorojencih – od prvih dni, ko so prišli novorojenčki domov iz porodnišnice, do prvih korakov in prvih besed.

Navdušujoče je gledati tega drobcenega človeka, kako raste in se uči. In pogosto, ne glede na to, kateri po vrsti ste, so v veliki družini tudi dojenčki – če ste najmlajši v družini, imajo morda najstarejši bratje ali sestre že svoje otroke, ko ste vi še precej mladi.
Preberite še:
Kje v očetovi molitvi so žena, otroci in šank?

Moj življenjepis za delo varuške je bil izjemen

Kot najstnica sem zlahka našla delo kot varuška, saj sem zaradi svojih izkušenj z malimi otroki v drugih starših zbujala veliko zaupanja. Brez svoje družine teh izkušenj ne bi imela. Po naravi nisem tako dobra z otroki, a potrebne spretnosti mi je uspelo razviti prav zaradi mojih mlajših bratov in sester.

Ko sem odraščala, se je vedno nekaj dogajalo in povsod je bilo dosti ljudi. Prav zato je bilo moje otroštvo živahno in polno ljubezni. Dalo mi je podporni sistem v obdobju odraslosti, ki ga resnično cenim. Ne morem si predstavljati življenja brez svojih bratov in sester. Hvala, mama in oče!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar. 


NOAH AND LUCAS ALDRICH

Preberite še:
Spoznajte najstnika, ki tekmuje v triatlonih s svojim mlajšim bratom invalidom


PŁACZĄCE DZIECKO

Preberite še:
“Mami, zakaj na radiu stalno govorijo ‘seksi’?”


ZIGA ZOIS

Preberite še:
Skrivnostni Slovenec, ki je imel v lasti eno najpomembnejših zbirk

Tags:
družinaotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.