Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako z vero premagati sezonsko depresijo

ZIRYTOWANA KOBIETA

William Recinos/Unsplash | CC0

Cecilia Pigg - objavljeno 30/12/19

Dokazano je, da vera zmanjšuje tveganje za depresijo tako med mladimi kot odraslimi. Predstavljamo vam nekaj načinov, kako to zimo premagati potrtost

Preden nadaljujem, naj opozorim, da vam bodo moji nasveti morda pomagali le v primerih blage sezonske potrtosti, nikakor pa ne morejo nadomestiti strokovne terapije oziroma zdravljenja, predvsem če ste zelo otožni in če motnja ovira vaše vsakdanje življenje. Če se prepoznate v zgornjem opisu, raje poiščite strokovno pomoč in ne ostanite zgolj pri nasvetih, ki jih ponujam v naslednjih vrsticah.


BIEGANIE

Preberite še:
Fizična aktivnost je odličen protistrup za depresijo

Pretekli mesec me je na radiu presunil prispevek, v katerem so govorili o tem, kako vera vpliva na duševno zdravje. Razpravljali so o raziskavi, po kateri mladi verniki, ki vsaj enkrat tedensko obiskujejo cerkev, kar za 20 odstotkov zmanjšajo možnost zmerne ali hujše oblike depresije. Zanimivo je bilo tudi dejstvo, da so se raziskovalci v študiji prepričali, da za tovrstno zmanjšanje tveganja ni krivo urejeno družinsko okolje. (Tu lahko poslušate prispevek.)


ALEX ABRINES

Preberite še:
Zvezdnik o depresiji: “Oborožen s pogumom, da bi končal to nočno moro”

Naše telo krajše dneve občuti s padcem melatonina in seratonina, običajno pa v tem obdobju zbegano deluje tudi biološka ura. Mnogi razvijejo t. i. zimsko depresijo, zato vedite, da niste sami. Če pa se v tem zimskem času samo ne zdite “pravi”, si lahko pomagate s temi vajami …

Obiskujte nedeljske maše

Ustvarjeni smo, da slavimo Boga, kar je tudi bistvo svete maše. Spoznanje, kako majhni ste in kako velik je Gospod, vam lahko spremeni svet. Občutek potrtosti vas prisili, da se osredotočite le nase, pri sveti maši pa se lahko ozrete okoli sebe in stremite k Stvarniku.

Pridružite se skupini

Ali se vsaj udeležite nekaj njihovih srečanj. Mogoče je v vaši župniji več manjših skupin, ki vam lahko pomagajo in v katerih boste morda našli način, kako se ozreti navzven.


CIERPIENIE

Preberite še:
Poporodna depresija: Počutila sem se kot edina na svetu s tako težkimi občutki

Pišite molitveni dnevnik

Vsak dan si vzemite nekaj minut, da ostanete v tišini pred obličjem Križanega. Zabeležite si najprej tiste stvari, ki vas begajo, in nato zapišite še, za kaj ste hvaležni. Zaprite dnevnik, prepustite se tišini in se zahvalite Bogu.

Izberite si krajšo molitev, ki jo lahko ponovite večkrat dnevno

Tako se boste lahko zamislili in razmislili o pravem smislu življenja. “Moj Bog, verjamem vate, upam, ljubim te.” “Jezus, zaupam vate.” “Bog, bodi usmiljen do mene in do vsega sveta.”


PAPIEŻ FRANCISZEK W VRAZHDEBNEJ

Preberite še:
Papežev nasvet mladim, ki jim družbena omrežja povzročajo tesnobo in depresijo

Zjutraj se vprašajte, kako lahko danes ljubite

In zvečer ne zaspite, če niste pomagali vsaj eni osebi. Namenite ji spodbudno besedo, polepšajte ji dan s skodelico kave, pozdravite jih po telefonu. Če z drobnimi ljubečimi dejanji pomagamo drugim, lahko hitro izboljšamo razpoloženje, še posebej če se borimo z notranjimi težavami.

Tudi če je zunaj mrzlo in pusto, je Bog vedno z nami. Čeprav lažje opazimo Njegovo dobroto, ko sije sonce, Gospod tudi pozimi napolni dušo in telo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedel in priredil Rok Furlan.


Van Gogh

Preberite še:
Navdih za van Goghova manj znana religiozna dela so bila nekatera velika umetniška dela


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden


ROSA PICH AGUILERA

Preberite še:
15 poljubčkov za dober dan. Pogovor z mamo petnajstih otrok in … vdovo

Tags:
depresijaosebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.