Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 13. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Gregor Čušin razkriva, kako je nastajala TV-kriminalka Jezero

WEB 3 JEZERO

RTV SLOVENIJA | ADRIAN PREGELJ

Lojze Grčman - objavljeno 23/12/19

Z Gregorjem Čušinom oziroma inšpektorjem Brajcem o televizijski kriminalki Jezero

Nacionalna televizija je v nedeljo predvajala prvi del televizijske kriminalne nadaljevanke Jezero, posnete po istoimenskem romanu uspešnici Tadeja Goloba. V glavni vlogi kot višji inšpektor Taras Birsa nastopa SebastianCavazza. Brajca, enega njegovih pomočnikov, pa je upodobil GregorČušin.
Preberite še:
V torek na TV: kviz Milijonar z duhovniki, redovnico, diakonom in bogoslovcem

“Vesel sem, da sem zraven, ker gre za dober projekt, veliko nadaljevanko. Kot nekoč Cvetje v jeseni ali Primož Trubar, čeprav je žanrsko seveda popolnoma drugačna,” pravi igralec, scenarist in režiser, za katerega je bil to prvi tako velik snemalni zalogaj pred kamerami. Bistveno bolj smo ga vajeni v drugih vlogah, na primer v monokomedijah ali v vlogi pisca.

Zgodba nadaljevanke in igralska zasedba

Nadaljevanka ima šest delov. Scenarij zanjo so napisali Matevž Luzar, Miha Hočevar, Tadej Golob in Srđan Koljević. Birsovo sodelavko Tino igra Nika Rozman, ob Brajcu drugega inšpektorja Osterca pa Matej Puc. Tudi preostale vloge so v rokah prekaljenih igralcev, kot so Jana Zupančič, Nataša Barbara Gračner, Matjaž Tribušon, Vlado Novak, Ivo Ban, Alojz Svete, Branko Šturbej, Igor Samobor, Brane Završan in drugi.

Zgodba sledi višjemu inšpektorju Tarasu Birsi, ki se na poti z novoletne zabave nehote zaplete v preiskavo umora. Težavnega in neobičajno krutega primera umora mlade ženske se morata Taras in njegova uigrana ekipa na zahtevo nadrejenih lotiti z novo sodelavko. Ob pritiskih javnosti se Taras spopada še z osebnimi težavami: potem ko gre hči edinka študirat v tujino, se razkrijejo razpoke v njegovem zakonu, so o nadaljevanki zapisali na RTV Slovenija.

Dotik Bohinjskega jezera

Serijo so snemali lani, decembra in januarja, večinoma okrog Bohinjskega jezera: “Ljudje pljuvajo, ampak ne vedo, kaj je v ozadju. Koliko napora je potrebnega, da se na primer posnamejo prizori v ledeni vodi. Za pol minute filma moraš snemati tri ali štiri ure. Mene so na srečo snemali le ob vodi.”

Glede na letni čas in prizorišče snemanja je odgovor na vprašanje, kaj je bilo najtežje, dokaj preprost. “Bilo je izjemno mraz. Ne morete si predstavljati, kako je to. Ne le za igralce, ampak vso ekipo. Na snemanju je ves čas od 20 do 30 ljudi. Ne gre za dve uri, ampak na primer za snemanje od šestih zjutraj do šestih zvečer na snegu, pri temperaturi minus pet ali minus deset stopinj Celzija. Ali ponoči, tri noči zapored,” ozadje igralskega poklica odstira Čušin, ki večino igralske zasedbe zelo dobro pozna. Precej je namreč njegovih nekdanjih kolegov iz Mestnega gledališča ljubljanskega, ki ga je lani zapustil in se podal na svobodnjaško pot.

Še nekaj fotoutrinkov s snemanja:

Na snemanjih – nadaljevanka je nastajala približno 60 snemalnih dni – se je razvila dobra energija, težke okoliščine so ekipo še bolj povezale.


Scène du film "Intouchables"

Preberite še:
Tu je izbor 10 filmov, ki nas lahko veliko naučijo

Še Gorenjec se je čudil

Poleg vzdušja pri ustvarjanju, zasedbe, ki so jo sestavljali samo poklicni igralci, obeh režiserjev Klemena Dvornika in MatevžaLuzarja je Čušina navdušilo še marsikaj. Na primer prizori Bohinja: “Doma sem s tistih koncev, ampak še sam se posnetkom nisem mogel načuditi. Tudi lokacije po Ljubljani so posnete tako, da če bi serijo sinhronizirali in ne bi prepoznali igralcev, bi mislili, da je na primer angleška.”

web 3 lake bohinj
RTV SLOVENIJA | SAŠO ŠTIH

KAPLJA NA VEDRU

Preberite še:
Ne zamudite filma o škofu Jožefu Smeju

Vesel, da je preživel

Kot pojasnjuje filmski inšpektor Brajc, je v nadaljevanki bistveno manj kletvic, kot bi jih lahko bilo: “To mi je super. Zaradi tega seriji nič ne manjka. Igralcem je, ko improviziramo, najlažje zakleti. Zdaj je bilo to treba zapolniti z igranjem. Zato je šlo več energije v odigrano čustvo kot brezzvezno verbalno psovanje.”

Morda o tem niste razmišljali, ampak tudi igralci so veseli, da njihov lik v kriminalki preživi. Tako tudi Gregor Čušin. Zato, da bo lahko snemal tudi morebitno nadaljevanje Jezera.


TANTELY AND LOJZE GABERŠČEK

Preberite še:
“Vprašal me je, ali bi bila mati njegovih otrok”


Dîner de Noël en famille

Preberite še:
Kako do praznične večerje brez stresa?
Preberite še:
Vatikan z razstavo jaslic slavi Jezusovo rojstvo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.