Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Tu je izbor 10 filmov, ki nas lahko veliko naučijo

Scène du film "Intouchables"

© imdb

Domitille Farret d'Astiès - objavljeno 13/11/19

Revija Ombres & Lumière (Sence in svetloba), ki želi biti v službi oseb s posebnimi potrebami ter njihovih družin in prijateljev, je objavila izbor najboljših filmov na temo invalidnosti, ki so nastali v preteklem desetletju

Oktobra so v Franciji premierno predvajali film Hors normes (Neopredeljiva), ki govori o dveh predsednikih društev, ki delata z avtističnimi otroki in najstniki. Ob tej priložnosti je francoska revija Ombres & Lumière naredila spletno anketo za izbor najboljših filmov v preteklem desetletju (2010–2019), ki govorijo o osebah s posebnimi potrebami.


UNPLANNED

Preberite še:
Nenačrtovan – nov film, ki slavi življenje in dviga veliko prahu

Ne preseneča, da se je na vrhu seznama znašel nepozaben film Prijatelja (2014) s Françoisom Cluzetom in Omarjem Syjem v glavnih vlogah, ki opisuje težko pot do prijateljstva med bogatim tetraplegikom intelektualcem in mladeničem z obrobja. Na drugem mestu je Lourdes, ki je izšel maja letos. Gre za dokumentarni film, ki govori o romarjih v to svetišče in je presunil vso Francijo, tako verujoče kot neverujoče. Na tretji stopnički se je znašel še en dokumentarec z naslovom Et les mistrals gagnants (In Kiki bonboni; 2016) v režiji Anne-Dauphine Julliand, ki občuteno podaja vsakdanjik petih hudo bolnih otrok. Sledi Jean Vanier, le sacrement de la tendresse (Jean Vanier, zakrament nežnosti; januar 2019), ki govori o ustanovitelju Barke in gibanja Vera in Luč.


GASPARD SOLDAT DE L'AMOUR

Preberite še:
Ne zamudite ganljivega filma o dečku Gašperju in njegovem boju

Realističen pogled

Na petem in šestem mestu sta Kraljev govor (2011) in Čas družine Bélier (2014), ki gledalca popeljeta v svet jecljavega kralja in družino gluhih. Film De toutes nos forces (Z zadnjimi močmi; 2014) prikaže zapleten odnos med očetom, nekdanjim deloholikom, in sinom tetraplegikom. Oče se na sinovo vztrajno prigovarjanje nazadnje skupaj z njim udeleži tekmovanja Ironman.

Na osmem mestu sledi Marijina zgodba (2016), ki opisuje življenje istoimenske junakinje, gluhe in slepe od rojstva. Na zadnjih mestih sta pristala filma Patients (Korak za korakom; 2017) in De rouille et d’os (Rja in kost; 2012). Prvi govori o vsakodnevnem boju invalidnih oseb v centru za rehabilitacijo, medtem ko je glavna junakinja drugega filma Stéphanie, dreserka ork, ki ostane brez nog.


STILL ALICE FILM

Preberite še:
5 razlogov, da si ogledate film Še vedno Alice

Dokumentarni filmi, komedije, drame … V različnih zvrsteh deset filmov lepo ponazarja resničnost invalidnosti in vso njeno krhkost, hkrati pa izpostavlja in povsod išče upanje.

V fotogaleriji vam predstavljamo tudi zgodbe osmih ljudi, ki kljub oviram živijo polno življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


RATOWNIK OCHRZCIŁ DZIECKO

Preberite še:
Odzval se je klicu na pomoč, ko je umirala deklica. Po krstu je oživela


STANISLAV KOSTKA

Preberite še:
Mladi svetnik, po katerem nosi ime prva slovenska gimnazija


nenad stojakovic

Preberite še:
“Nisem Superman, tudi jaz se kdaj zjočem, a ne obupam”

Tags:
bolezenpreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.