Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Vatikan z razstavo jaslic slavi Jezusovo rojstvo

web2-amdec1219-100presepi-antoine-mekary-aleteia-am_9527-1.jpg

Antoine Mekary | ALETEIA

Zelda Caldwell - objavljeno 23/12/19

To razstavo v Rimu prirejajo že 44 let, razstavlja tudi Slovenka

Romarji in turisti, ki praznične dni preživljajo v Rimu, si bodo z veseljem ogledali brezplačno vatikansko razstavo jaslic z vsega sveta, ki bo na ogled do 12. januarja.

Razstavo z naslovom 100 jaslic v Vatikanu prirejajo od leta 1976, ko jo je na rimskem naslovu Piazza del Popolo prvič postavil Manlio Menaglia. Kot je poročal spletni portal Vatican News, je Menaglia idejo za takšno razstavo dobil potem, ko je opazil, da vedno več ljudi božič praznuje z okrašenim drevescem, ne pa s starodavnim italijanskim izročilom postavljanja jaslic, ki ponazarjajo rojstvo našega Odrešenika Jezusa Kristusa.
Preberite še:
Vipavski Križ ‒ vas, ki v teh dneh diha z jaslicami

Nabral je raznoliko zbirko jaslic, ki so odsevale izročilo, po katerem vsaka družina postavi svoj prizor tako, kot ji je najbolj všeč. Razstava 100 jaslic se je v Vatikan preselila leta 2018, potem ko iz finančnih razlogov na naslovu Piazza del Popolo to ni bilo več mogoče. Odtlej je na ogled v vatikanski dvorani Pija X. v bližini Bazilike sv. Petra. Letos je razstavljenih več kot 130 različnih jaslic, od umetnin, ustvarjenih v neapeljski šoli v 18. stoletju, do izdelkov italijanskih osnovnošolcev.

Prve jaslice

Prve jaslice po izročilu pripisujejo sv. Frančišku Asiškemu, ki naj bi jih postavil leta 1223 v italijanskem mestecu Greccio, zanje pa naj bi uporabil živa osliča in vola, ki ju je postavil poleg prizora v jaslih. V začetku letošnjega decembra je prizorišče prvih jaslic v Grecciu obiskal tudi papež Frančišek, se tam ustavil in molil, ob tej priložnosti pa je podpisal tudi apostolsko pismo o pomenu in vrednosti jaslic z naslovom Admirabile signum (Čudovito znamenje).
Preberite še:
Jaslice, ki so nastale s pomočjo motorne žage

V njem je zapisal, da nam jaslice pripovedujejo o Božji ljubezni, ljubezni Boga, ki je postal otrok, da bi nam sporočil, kako blizu je vsakemu človeku, ne glede na to, v kakšnem položaju je. Jaslice so “preprosta in očarljiva podoba”, ki izkazuje veliko skrivnost naše vere: “Bog nas tako ljubi, da se je združil z nami, da bi se mogli tudi mi združiti z Njim. Z njim nismo nikoli sami,” nam zagotavlja sveti oče.

Razstavlja tudi Slovenka

Med 100 jaslicami ene prihajajo iz Slovenije. So delo Klavdije Simler s Planine pri Sevnici. Izdelane so v posebni tehniki pergamano, kar pomeni, da so iz paus papirja pa tudi iz svile, lesa, perja in celo kristalov Swarovski.

Več o njenem delu bomo objavili v prihodnjih dneh.

Prost vstop

Razstava “100 jaslic” je na ogled v dvorani Pija X. na Via della Conciliazione 7. Odprta je vsak dan do 12. januarja 2020, od 10. do 20. ure. Na sveti večer in silvestrovo bo odprta do 17. ure. Vstop je prost in rezervacije niso potrebne.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


woman saying no

Preberite še:
Vam je težko prejemati darila drugih? Morda se za tem skriva slaba samopodoba


ŚWIĘTA

Preberite še:
Vodič za ženske: kako si lahko poenostavite praznike


HANDS, BABY, JESUS

Preberite še:
Božična 8-dnevnica ali 9-dnevnica?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.