Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Od kod Cristina črpa moč za boj z multiplo sklerozo?

web-11-cristina-sanchez-mother-esclerosis-multiple-family-instagram-crystinareturns.jpg

Mariana de Ugarte Blanco - objavljeno 16/12/19

Mamica štirih otrok že od 21. leta starosti trpi in prenaša to težko bolezen

Cristino sem spoznala prek njenega Instagram profila @crystinareturns. Pritegnilo me je, kako se je opisala: “Mamica štirih sončkov, ki mi dajejo moč, žena možu, ki me dopolnjuje, in neumorna borka proti multipli sklerozi.”

Stara je 33 let in že od 21. leta trpi za to težko boleznijo, ki jo sama imenuje “življenjska sopotnica”.


valentina kovacic

Preberite še:
Multipla skleroza v mladosti: “Spoznavam novo sebe”

web-13-cristina-sanchez-mother-esclerosis-multiple-family-instagram-crystinareturns.jpg

Velikodušen in predan značaj

Občudovanja vredno je, kako oseba, ki trpi hude bolečine, ki nekaterih svojih udov ne more več premikati in je skoraj popolnoma izgubila vid, v pogovoru kaže toliko veselja in vedrine. Nasmeh je njen zaveznik. Pravi, da z njim ublaži bolečino ljudi, ki so ob njej, in ko se človek nasmehne, se spomni, da je lahko srečen. To kaže na njeno velikodušnost in predanost ljubljenim osebam.

Ko je bolezen prvič izbruhnila, si niso mogli predstavljati, za kaj gre. Vedno je imela migrene in njen fant, s katerim se je pozneje poročila, je intenzivno bolečino v očesu pripisoval dejstvu, da je pozabila nositi očala. Ko pa je teden dni pozneje še vedno imela meglen vid in bolečine niso popustile, se je odločila obiskati urgenco.


Daughter supporting her terminally ill mother

Preberite še:
Skrivnost, kako prenašati bolezen (in življenje) z veseljem

09-cristina-sanchez-mother-esclerosis-multiple-family-instagram-crystinareturns.jpg

Brez prave diagnoze

Takrat se je začela dolga pot preiskav in napačnih diagnoz, ki je trajala nekaj let. Najprej so ji diagnosticirali vnetje očesnega živca (optični nevritis). Pol leta pozneje ji je vnovični zagon ohromil desno roko in levo nogo. Takrat so spremenili diagnozo. Zdelo se je, da gre za demielinizacijsko bolezen. Prenašanje informacij v živčnem sistemu ni delovalo pravilno.

V novi bolnišnici, z novo ekipo strokovnjakov ter po novih preiskavah na očeh se je napoved bolezni znova spremenila: Devicova bolezen. Takrat so začeli terapijo, ki naj bi bila zelo učinkovita, kljub močnim stranskim učinkom. Pojavil se je žarek upanja.


VISITING GRAVE

Preberite še:
Bolezen je vzela moža in očeta: “Živimo v njegovi ljubezni, ki edina resnično nikoli ne umre”

Brez predaje

Na žalost so se zagoni nadaljevali, tokrat pogosteje in z manjšim izboljšanjem stanja. Cristini je ostalo le še 10 odstotkov vidnega polja in pet odstotkov ostrine.

Misleč, da bo fantu v preveliko breme, mu je rekla, da bo razumela, če jo bo zapustil, a jo je v odgovor zaprosil za roko. Dve leti pozneje sta se poročila.

Cristina je bila neumorna in se je vedno trudila presegati samo sebe ter se je s položajem sprijaznila. Še naprej je delala in se naučila skrbeti sama zase kljub izgubi vida. Vendar ji je novi zagon bolezni prinesel predčasno upokojitev. “Dejstvo, da pri 23 letih ne moreš več delati, je težko sprejeti,” je priznala.


CANCER

Preberite še:
Diagnoza rak te spremeni: Nihče ne bo pazil na moje zdravje, če ne bom sama. Delo počaka

07-cristina-sanchez-mother-esclerosis-multiple-family-instagram-crystinareturns.jpg

Hvaležna za dar materinstva

Zdravljenje Devicove bolezni ni bilo učinkovito. V obupu in želji, da bi postala mama, se je odločila prenehati zdravljenje. Čez tri mesece je zanosila. Pravi, da ji je nosečnost zelo prijala, da ni bila utrujena, da ni imela ne bolečin ne napadov in zagonov. Ko se je rodil Carlos, ga je lahko sama dojila. Dojenje ji je enako dobro delo kot nosečnost.

Cristina še danes z začudenjem pove, kako dobro ji je dela vsaka nosečnost. V njenem primeru je bil čudež življenja še večji.

Kljub temu je še naprej imela zagone in kmalu je izgubila moč v rokah. Svojega sina ni mogla več dvigniti.


CZYTANIE Z DZIECKIEM

Preberite še:
Iskanje lastne poti v materinstvu

web-02-cristina-sanchez-mother-esclerosis-multiple-children-instagram-crystinareturns.jpg

Pot do normalnega življenja

Ker je prejemala zgolj paliativno zdravljenje in zdravniki niso natančno vedeli, kakšno bolezen ima, se je Cristina odločila še za eno nosečnost.

Vendar je leto dni po rojstvu drugega sina nastopilo najtežje, vnovični zagon jo je prikoval na invalidski voziček. Končno so ji postavili dokončno diagnozo: atipična multipla skleroza.

Novi Cristinin zdravnik je našel pravo rešitev in ji z alternativnim zdravljenjem delno povrnil vid. Novo zdravljenje ji je preprečevalo nosečnost, a stvari so se odvijale dobro, “bila sem utrujena, a sem lahko živela normalno življenje,” pravi. Ko so najmanj pričakovali, je znova zanosila. Morali so zamenjati zdravljenje, da bi obvarovali otročka.


SANJA-JERICEK

Preberite še:
“Nosečnost je zagotovo največji čudež v mojem življenju do zdaj”

web3-00-cristina-sanchez-mother-esclerosis-multiple-family-instagram-crystinareturns.jpg

“Daruj življenje in prejel boš življenje”

Cristina svojega tretjega sina Nacha imenuje preživeli. Po rojstvu so ji naredili nove preiskave, da bi preverili, ali lahko nadaljuje zdravljenje. Ko je znova prišla k zdravniku po izid preiskav, jo je bilo skoraj sram povedati, da je spet noseča.

Potem ko ji je čestital za novico, ji je zdravnik povedal, da jo nosečnost varuje pred novimi aktivnimi poškodbami, ki so jih lahko ugotovili pri preiskavah.


KOBIETA PRZY ŁÓŻECZKU

Preberite še:
Iz teh 4 razlogov se ne odločajte za materinstvo

Danes Cristina še vedno doživlja zagone in je prikovana na invalidski stol, vendar ji je z vztrajnostjo in dobro voljo uspelo vstati in hoditi ob podpori. Še naprej lahko vzgaja svoje sinove, predvsem pa še naprej hodi z nasmehom skozi življenje.

O svoji bolezni pove, da ji je prinesla moč, da je presegla svoje meje. Zaradi nje je iz sebe potegnila najboljše ‒ da se lahko podarja drugim.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


KSIĄDZ RENE LUC

Preberite še:
Od gangsterja do duhovnika: “Bog ne kliče najboljših”


WOMAN PRAYING ON THE BED

Preberite še:
Kratka molitev, s katero lahko začnete svoj dan z Bogom




Preberite še:
Že več kot 300 let nismo imeli bradatega papeža. In to z razlogom

Tags:
bolezenpreizkušnje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.