Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Iskanje lastne poti v materinstvu

CZYTANIE Z DZIECKIEM

gpointstudio | Shutterstock

Ana Pavec - objavljeno 14/12/19

V materinstvo vstopi vsaka ženska ravno dovolj nepripravljena, da si lahko dovoli, da jo ta izkušnja v temelju spremeni

December je mesec, ko zelo pridejo do izraza naše vrednote: izražajo se prek vsega, kar delamo: kaj kupimo, kako praznujemo, katerih dogodkov se udeležimo, kako okrasimo svoj dom …


MOTHER AND PREGNANT DAUGHTER

Preberite še:
10 načinov, kako lahko mama pomaga svoji noseči hčerki

Hočeš nočeš smo deležni vtisov, kaj naj bi bilo nujno za srečno družinsko življenje, brez česa baje ne moremo ustvariti krasnega vzdušja. V tem času je močno na preizkušnji naša drža zvestobe sebi. Od izbiranja daril naprej se sprašujemo: Kaj želim vnašati v svoj vsakdanjik? Ali nasprotno: Česa več ne želim?

Izbrati pravo pot

Katera je prava pot zame in za mojo družino? Tega se učim že od vsega začetka materinstva in zakona, že od najinega prvega božiča naprej, ki sem ga preživela v porodnišnici namesto doma, ker sem si narobe tolmačila nekatere znake in sem menila, da se mi porod že začenja, a moj čas še ni prišel.

Čeprav sem bila v rokah strokovnjakov in sem marsikaj prebrala, sem se vendarle morala naučiti razbirati znamenja svojega telesa. Tudi pozneje, ko je bil otrok že rojen, sem se morala vedno bolj zanašati na svoj občutek pri skrbi zanj.


WEB 3 GAL

Preberite še:
Pomoč za malega Gala: “Vztrajala bom, kot bi vztrajala vsaka mama za svojega otroka”

Zasičeni z družbenim pritiskom

Pri vzgoji sem se naučila, naj se bojim ljudi, ki so “prebrali eno samo knjigo”, torej naj se izogibam takim, ki prisegajo le na eno samo metodo, ki poznajo en sam način za reševanje vseh težav in mi za vsako ceno hočejo vsiliti svoj pogled na svet.

Obstaja sto in sto vzgojnih prijemov in od mene je odvisno, da na podlagi izkušenj ter poznavanja sebe in svojega otroka izberem takega, ki nama bo pisan na kožo in naju bo oba podprl v odnosu. Zasičeni smo z družbenim pritiskom, kaj in kako bi morali ravnati v vsaki situaciji, in se premalo zanesemo na svoj notranji kompas.


MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kaj pa, če SI mama, ki jo tvoji otroci potrebujejo?

Sprejeti svoje meje

Na svoji poti materinstva sem spoznala, da mi je zelo pomembno, da sem v odnosu do otrok vse bolj pristna. To pomeni, da iščem in poskušam biti vedno bolj zvesta lastni naravi in temu, kar v odnosu do Boga prepoznavam za dobro. Do tega prihajam le postopno. Vsaka mamica mora zase ugotoviti, kaj ji prinaša notranji mir, kje in kako se čuti gotovo in pomirjeno, da dela prav. Pri tem se učimo tudi sprejeti svoje meje.

Seveda smo zelo dovzetne in krhke spričo množice komentarjev in ravno zato je suverenost treba krepiti in gojiti. Suverenost pred drugimi, ki nam skušajo dokazati, da imajo bolj prav, da znajo bolje, da vedo več. V materinstvo smo vstopile ravno prav nepripravljene, da si lahko dovolimo, da nas izkušnja lahko v temelju spremeni.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.




Preberite še:
Nameraval je na zabavo, pristal pa v cerkvi. Od takrat je vse drugače


CAR CABRIOLET

Preberite še:
8 nasvetov, ki vam bodo v pomoč, če ste v krizi srednjih let


LUCY

Preberite še:
Ali veste, katera svetnica zna napovedati vreme?

Tags:
materinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.