Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 28. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skrivnosti dobro organiziranih mam velikih družin

Big family - Kids - Mother

© shurkin_son | Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 13/12/19

Mame z več otroki imajo odlične nasvete, kako stvari doma ohraniti pod nadzorom

Ko gre za organiziranje družinskega življenja, obstaja toliko različnih rešitev, kot je družin. Ponekod so hladilniki prekriti z urniki, druge mame pa se ne omejujejo na sezname in bolj cenijo fleksibilnost in timsko delo. Mame z več otroki so za Aleteio delile nekaj nasvetov o organiziranju družinskega življenja.


SIBLINGS

Preberite še:
6 znakov, da prihajate iz velike družine

Iskanje najboljših načinov organizacije

S premišljenim načrtovanjem in organizacijo se mnogo mam najlažje spopade s številnimi izzivi vsakdanjega življenja. Ana, mama sedmih otrok, verjame, da mora mama načrtovati stvari na enak način, kot otroke spodbujamo in navajamo k temu, da si organizirajo čas, namenjen delu za šolo in drugim dejavnostim.

Omislite si planer ali na vidno mesto v stanovanju obesite koledar ali tablo, kamor boste zapisali vse ure treningov, nastopov in športnih aktivnosti otrok, pa tudi rojstnih dni in drugih pomembnih datumov. Ko boste vse datume vestno zabeležili na enem mestu, ne boste več izgubljali veliko časa za razmišljanje o tem, kaj se vam je izmuznilo iz spomina. Večkratni dnevni pogled na razpredelnico z obveznostmi vam bo služil kot kompas, da boste lažje razpolagali s svojim časom.

Enako velja za mame, ki ne hodijo v službo. “Biti mama, ki ne hodi v službo, ne pomeni, da vam ni treba biti profesionalni,” doda Ana. “Do sebe morate biti zelo zahtevni, si postavljati cilje in prioritete.”


Sainte Rose de Lima

Preberite še:
Vas materinstvo izčrpava? Prosite za pomoč sv. Rozo

Določite prioritete

“Ne morete postoriti vsega,” iz lastnih izkušenj opozarja Ana. “Težko je sprejeti, vendar je zelo pomembno, da se tega zavedate.”

Vsak dan znova razmislite, kateri opravki in dejavnosti so trenutno za vas najbolj pomembni. So to gospodinjska opravila, klepet s prijateljicami, otrokov nastop v šoli ali čas, preživet z možem? V urnik vsak dan umestite tudi čas za molitev in dejavnost, ki vas sprosti, umiri in poživi.

Da se boste izognili neprijetnemu občutku, da ste samo vi tisti, ki ne zmorete vseh zastavljenih obveznosti, si dnevno raje zadajte manj nalog kot preveč. Ob koncu dneva boste tako mnogo bolj zadovoljni, ko boste ugotovili, da  vam je uspelo opraviti vse, kar ste nameravali.


TIME

Preberite še:
Kaj nas svetniki lahko naučijo o postavljanju prioritet?

Spoznajte sebe

Pri organizaciji je pomembno, da poznate sami sebe in svoj bioritem. “Po osmi uri zvečer ne načrtujem nobenih aktivnosti več,” pravi Olivia. “Na splošno sem preveč utrujena in potrebujem celo noč spanja. Prav tako pazim, da lahko en dan na teden preživim brez otrok – dihati moram. To priložnost izkoristim za nakupovanje in čas s prijatelji.”

Poznavanje svoje osebnosti, trenutkov šibkosti, pa tudi močnih točk je prav tako bistveno za to, da kar najbolje izkoristite svoje življenje.


BOHKOV KOTEK

Preberite še:
“Moj navdih sta otroka, ki ju želim vzgajati v skladu s krščanskimi vrednotami”

Znižajte kriterije do potankosti urejenega doma

Dom z majhnimi otroki nikoli ne more biti brezhibno pospravljen. Ne obremenjujte se, če vam ni uspelo pospraviti stanovanja v celoti, kot ste načrtovali. Rek, da mora hiša služiti vam in ne obratno, je še kako na mestu.

Da ne boste tudi pozneje, ko otroci odrastejo, vedno za vse sami, jih v gospodinjska opravila vključujte že od malih nog.

Vzemite si čas zase

Ko boste otroke odpeljali v šolo in vrtec (oziroma med dnevnim počitkom najmlajših), si vzemite nekaj trenutkov za tišino in molitev.

Če je le mogoče, si ob koncu tedna privoščite več spanca, vsaj enkrat tedensko se odpravite v posteljo prej kot ponavadi – nikoli namreč ne morete do potankosti predvideti, kakšna bo noč (lahko jo prekine nočna mora enega ali bolezen drugega otroka).

Pomen komunikacije

Za Marijo gre organizacija z roko v roki s komunikacijo. Od tega je odvisno vzdušje v hiši. “Vsaka družina mora najti svoj nabor pravil. Moje štiri hčerke so na primer postavile urnik, kdaj vsaka od njih uporablja kopalnico, ki si jo deli. Od takrat se dan začne bolj umirjeno,” pravi Marija. “Najboljši način je, da po potrebi skličete družinski sestanek. Izpostavite svoje težave in rešitve se začnejo hitro pojavljati. Otroci imajo večji smisel za domišljijo kot vsi mi. Smo ekipa, v kateri ima vsak svojo iznajdljivost,” meni.

Vir: ameriška izdaja Aleteie


MUM, DAD, KISS

Preberite še:
Je prav, da se mama in oče poljubljata pred otroki?


BULIMIA

Preberite še:
Dekle, ki je premagalo bulimijo: “Ko sem imela štiri leta, sem že gledala, kako debel trebuh imam”


SAINT THERESE

Preberite še:
5 navedkov sv. Terezije Deteta Jezusa za doživet advent

Tags:
materinstvootrocistarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.