Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 navedkov sv. Terezije Deteta Jezusa za doživet advent

SAINT THERESE

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 11/12/19

Zaradi predanosti "male cvetke" Detetu Jezusu (po katerem nosi tudi redovno ime) se z njenimi zapisi lahko čudovito pripravimo na božič

Sv. Terezijo Deteta Jezusa, ki jo imenujemo tudi “mala cvetka”, dobro poznamo po njenem polnem in preprostem življenju karmeličanske redovnice. Njena avtobiografija z naslovom Povest duše še danes osvaja srca bralcev.

Globoko v njeni duhovnosti je zasidrana močna predanost Detetu Jezusu. Že kot redovnico so jo imenovali s. Terezija Deteta Jezusa in ta “naziv” je oblikoval vse njeno delovanje.


MODLITWA ADWENTOWA

Preberite še:
Kaj je (in kaj ni) advent

Izbrali smo nekaj navedkov iz njenih spisov, ki so nam lahko v pomoč pri naši duhovni pripravi na božič, da bomo lažje spoznali svojo majhnost in nenehno potrebo po Jezusovem blagem usmiljenju.

Ob spominu na prvo sveto obhajilo

Moje prvo sveto obhajilo bo vedno popoln spomin … čudovita knjižica … je bila tako lepo pripravljena in me je pripravljala korak za korakom; čeprav sem toliko časa premišljevala o svojem prvem obhajilu, sem morala obnoviti svojo gorečnost in napolniti srce s sveže nabranim cvetjem. In tako sem vsak dan darovala številne  žrtve in dejanja ljubezni, ki so se spremenila v cvetlice; nekatere so bile vijolice in vrtnice, druge plavice in marjetice ali spominčice. Želela sem si, da bi vse cvetlice na svetu zibale Jezusa v mojem srcu.


MOTHER MARY

Preberite še:
Zakaj bi morali advent preživeti z Marijo

Kot majhna žogica

Že nekaj časa se darujem Detetu Jezusu kot njegova igračka, govorim mu, naj z menoj ne ravna kot z dragimi igračami, ki si jih otroci le ogledujejo in se jih ne drznejo dotakniti. Želim si, da bi z menoj ravnal kot z žogico, povsem brez vrednosti, ki jo lahko vržeš na tla in brcaš naokoli, jo predreš in pustiš ležati v kotu, ali pa bi me, če bi tako želel, tesno stisnil k svojemu srcu. Z drugimi besedami, želim si le zabavati Dete Jezusa in mu pustiti, da z menoj počne natančno to, kar si želi.

Male žrtvice za Boga

Bogu lahko ponudim le zelo majhne stvari. Te male žrtvice prinašajo obilo miru moji duši, toda pogosto zamudim priložnost in se kar izmuznejo mimo mene. Ampak to mi ne jemlje poguma. Sprijaznim se s tem, da imam malce manj miru in si prizadevam, da bom naslednjič bolj previdna.


CHRISTMAS WHEAT

Preberite še:
Starodavna adventna navada, ki jo lahko vpeljete tudi v vaš dom

Drzna kot Marija Magdalena

Predvsem pa sledim zgledu Marije Magdalene, moje srce je navdušeno nad njeno osupljivo, oziroma še bolje, ljubečo drznostjo, s katero je osvojila Jezusovo srce. K Jezusu se s tolikšnim zaupanjem in ljubeznijo ne odpravljam zato, ker bi bila obvarovana smrtnega greha; tudi če bi imela na vesti vse mogoče zločine, sem prepričana, da svojega zaupanja ne bi izgubila. Skesana in strtega srca bi se preprosto vrgla v Odrešenikov objem, saj vem, kako zelo ljubi svojega izgubljenega sina.

Dvigalo v nebesa

Tvoje roke, moj Jezus, so dvigalo, ki me bo poneslo v nebesa. Ni mi treba odrasti; ravno nasprotno, ostati moram otrok in mu postajati vedno bolj podobna.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


mother and daughter

Preberite še:
Znanstveno dokazano je, da so hvaležni ljudje tudi srečnejši


EMILIA CLARKE; GAME OF THRONES

Preberite še:
Emilia Clarke priznava: “Prizori spolnosti v Igri prestolov so me travmatizirali”
Preberite še:
Prišla sem domov, se zgrozila in začela besno sesati. Za vse sem sama!

Tags:
božičsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.