Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, da si ogledate film Še vedno Alice

STILL ALICE FILM

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Lucija Čakš - objavljeno 29/06/18

Realno o tem, kako Alzheimerjeva bolezen poseže v posameznika in njegovo okolico

Še vedno Alice (Still Alice) je leta 2015 posneta drama o univerzitetni profesorici Alice Howland, ki prične opažati vse večje luknje v svojem spominu. Izkaže se, da je gensko nagnjena k hudi obliki Alzheimerjeve bolezni. Danes, v petek, 29. junija, si film lahko ogledate zvečer na drugem programu nacionalne televizije.


MOVIE

Preberite še:
5 izvrstnih knjig, ki so letos dobile tudi filmsko upodobitev

Tu je nekaj razlogov, zakaj vam priporočamo ogled

  1. Ker nudi realističen vpogled v potek in napredovanje Alzheimerjeve bolezni ter posledice, ki jih ta prinese – ne le za obolelega temveč tudi za vse njegove najbližje. Vidimo postopno razkrajanje individualne identitete nekoč pomembne visokošolske profesorice in zlahka se vživimo v njene otroke in moža, ki jim je to propadanje težko opazovati. Po drugi strani pa jih frustrira, da ima materina bolezen takšen vpliv na njihovo življenje.
  2. Ker je za glavno vlogo Juliane Moore prejela vse štiri najprestižnejše igralske nagrade: Zlati globus, BAFTo, Oskarja in nagrado SAG.
  3. Ker je to zadnji film, ki ga je režiral Richard Glatzer. Dolga leta je bolehal za boleznijo ALS in umrl je manj kot leto po premieri svojega zadnjega filma. Čeprav je njegova bolezen do leta 2014, ko je bil film posnet, že tako napredovala, da ni mogel več govoriti, je predano vztrajal pri delu, med snemanjem pa se je z igralci sporazumeval prek aplikacije za govor na tabličnem računalniku.

    FILM WILSON

    Preberite še:
    Wilson – film o zagrenjenem starcu, ki ponovno zaživi

  4. Ker v njem igro Juliane Moore dopolnjujejo zveneča igralska imena kot so Alec Baldwin, Kate Bosworth in Kristen Stewart.
  5. Ker je bil v preteklih dneh vsak večer na sporedu nogomet. Kar je lahko čisto zanimivo, še posebej če ste doma nogometni navdušenci. A gotovo se tudi takšnim po dveh tednih prileže malo spremembe.

In če še vedno niste odločeni, je tule napovednik:




Preberite še:
Caviezel: Nadaljevanje Kristusovega pasijona bo največji film v zgodovini


LUKA MODIC 3

Preberite še:
Od kapucinov do dekleta in nazaj: Jokal sem od sreče in šoka


HAJDI KOROŠEC JAZBINŠEK

Preberite še:
“Pri vsem, kar sem izkusila v življenju, mi težko kaj pokvari dan”

Tags:
bolezen
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.