Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Slikarska umetnina redovnice razstavljena po pol tisočletja

web3-paulita-nelli-last-supper-public-domain.png

Paulita Nelli - Public Domain

J-P Mauro - objavljeno 26/10/19

Vrhunsko delo Plautille Nelli je zdaj izobešeno poleg slik nekaterih najbolj uveljavljenih italijanskih umetnikov

Po skoraj pol tisočletja je javnosti končno na ogled velikanska renesančna slikarska umetnina s podobo zadnje večerje, ki jo je pred približno 450 leti ustvarila redovnica Plautilla Nelli iz Firenc. Gre za najboljše delo Nellijeve, ki je bila samouk, njen slog pa je bil visoko cenjen med ženskimi umetnicami v Italiji. Slika na platnu, dolgem šest metrov in pol ter visokem dva metra, v naravni velikosti prikazuje Jezusa in dvanajst apostolov.


WILLIAM SHAKESPEARE

Preberite še:
Obstaja precej dokazov, da je bil Shakespeare katoličan

Njene umetnine krasile najuglednejše domove

Po mnenju umetnostnih zgodovinarjev renesansa umetnicam ni bila najbolj naklonjena, saj niso imele dostopa do študija anatomije, nujno potrebnega za ustvarjanje čudovite, natančne vizualne umetnosti. Nellijeva je kljub temu sama odkrila skrivnosti človeških oblik, ki jih je znala zelo uspešno uporabiti. V nekem obdobju so njene slike krasile številne najuglednejše domove v Firencah.


CATACOMBES CALLIXTE

Preberite še:
V “Malem Vatikanu” hranijo posmrtne ostanke 16 papežev in 60 mučencev

Pozabljena več desetletij, potem pa …

Velik del zgodovine Zadnje večerje Plautille Nelli, delo naj bi nastalo leta 1568, je nepojasnjen. Sprva je bila slika razstavljena v njenem samostanu sv. Katarine, nato pa so si jo v 19. stoletju večkrat izmenjale različne verske ustanove, dokler nazadnje ni končala v skladišču, kjer so nanjo za več desetletij pozabili. Mojstrovino so znova odkrili v devetdesetih letih preteklega stoletja in zdaj, po štirih letih obnovitvenih del, je prvič postavljena na ogled javnosti v cerkvenem muzeju Santa Maria Novella.


LIGHT OF THE WORLD

Preberite še:
Umetnina, ki je v vsej zgodovini največ prepotovala

Proces obnove je vodila neprofitna organizacija z imenom Advancing Women Artists Foundation (Sklad za spodbujanje umetnic), ki je sredstva zbrala v uspešni kampanji množičnega financiranja, restavracijska dela pa je opravila izvedenska ekipa samih žensk. Vodja restavratork Rossella Lari je za medije povedala: “Platno smo obnovile ter ob delu znova odkrile zgodbo Plautille Nelli in razkrile njeno osebnost. Njene poteze s čopičem so izredno močne, čopiče pa je obilno pomakala v barvo.”

Ob boku največjih slikarjev

Zaradi motiva slike, povezanega z izjemno spretnostjo, ki se kaže v vsaki potezi čopiča, so delo Nellijeve začeli primerjati s podobnimi umetninami uveljavljenih slikarjev, recimo Leonarda da Vincija in Domenica Ghirlandaia. Zadnja večerja italijanske redovnice zdaj počiva med deli največjih umetnikov, kot sta Masaccio in Brunelleschi, kjer bo še dolgo pričevala o umetniških darovih renesančnih žensk.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


S. METKA KASTELIC

Preberite še:
“Šele ko občutimo pomanjkanje, takrat znamo dati stvari pravo vrednost”


WILLIAM SHAKESPEARE

Preberite še:
Obstaja precej dokazov, da je bil Shakespeare katoličan


AVAH PARKINS

Preberite še:
Kako je 9-letna deklica priskočila na pomoč ustrahovanemu sošolcu

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.